Nilüfer Belediyesi, 500 binden fazla Ahıska Türkü’nü yurt hasretine mahkum eden 1944 sürgünü anısına yaptırdığı ‘Ahıska Ana’ heykelini törenle açtı.
Hiç kimseyi ötekileştirmeyen yönetim anlayışı sergileyen Nilüfer Belediyesi yine bir ilke imza atarak Ahıska Türkleri’nin yanında olduğunu gösterdi. 500 binden fazla Ahıska Türkü’nü yurt hasretine mahkum eden 1944 sürgünü anısına ‘geçmişin acıları paylaştıkça azalır’ bilincinden hareketle Nilüfer Belediyesi ‘Ahıska Ana’ heykelini yaptırdı.
Heykeltraş Ayhan Özgür tarafından yapılan ve Çalı Yolu Ahıska Caddesi üzerinde açılan ‘Ahıska Ana’ heykeli Ahıskalılar’ın yaşadığı yaşadığı drama dikkat çekiyor. Ahıskalılar’ın büyük katılımı ile gerçekleşen açılış törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkan Yardımcısı Sadir Eyubu, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Yücel Akbulut katıldı. Törende konuşan Başkan Mustafa Bozbey, “Halklara yapılan zulümlerin ne yazık ki bir türlü sona ermediği bu dünyada, bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan şey barış. Ne yazık ki, dünyamızın dört bir yanında ve ne yazık ki hala çocuklar, analar, babalar ağlıyor. Savaş tamtamlarını çalan emperyalist güçler acımasız, savaşa çanak tutan yönetimler pervasız. Sınırlarımızdaki gerginlik bir yana, elimizin imdat çağrılarına uzanamadığı yerlerde, soydaşlarımızın, Uygur Türklerinin gördüğü zulümle ilgili haberler yüreklerimizi acıtıyor. Vatanlarını terk etmek zorunda kalan tüm halklar için, Ahıska Türkleri gibi vatansız ve topraksız bırakılanlar için dua edelim” dedi.
Nilüfer Belediyesi olarak, dünya çapında bir ilke daha imza attıklarını kaydeden Başkan Bozbey, “500 binden fazla Ahıska Türkü’nü yurt hasretine mahkum eden 1944 sürgünü anısına, geçmişin acılarının paylaşıldıkça azalacağı bilincinden hareketle, Ahıska Türkleri’ni temsilen, “Ahıska Ana Heykeli”mizi açıyoruz. Ahıska Türkleri Bursa’da daha çok Yıldırım ve Gürsu bölgelerinde yaşıyor. Ama biz, herkesi kucaklayan bir anlayışa sahip olduğumuzdan, bu konuda öncülük etmek istedik. Ahıska Türklerinin çektiği acıları temsil eden bu heykel, yalnızlığı çaresizliği ve buna rağmen “pes etmemeyi” anlatıyor” diye konuştu.
Başkan Bozbey konuşmasını Mircevat Ahıskalı ve bazı anonim eserlerin dizelerine yer vererek tamamladı. Törende konuşan Sürgüne Uğramış Ahıska Türkleri’nin Haklarını Koruma Derneği Başkanı Paşa Alihan da birlik olmaya vurgu yaparak, “Bu heykel açılacak ve her zaman bizim geçmişimizi hatırlayacağız. Biz Rus-Türk savaşından sonra vatanımızdan kopartıldık. Ancak yıllardır Türklüğümüzü koruduk. Biz sürgün edilmemize rağmen her zaman Türkiye için var olduk. Biz birçok ülkeye dağıldık. Sürgün olan yerlerde Ahıskalılar birçok izler bıraktı. Ahıska halkı olarak sesleniyoruz. Biz Türkiye’de çalışma ve oturma izni, kimlik istiyoruz. Öz vatanımızda kimlik istiyorlar bu bize dokunuyor. Biz Türkiye için her zaman canımızı vermeye hazırız” diye kaydetti.
Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkan Yardımcısı Sadir Eyubu da çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Bu gururu yaşatan Başkan Mustafa Bozbey’e çok teşekkür ediyorum. 9 ülkede birlik olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ukrayna Donekst’te bazı kardeşlerimiz sıkıntı yaşıyor. Türkiye’ye sığınan bazı kardeşlerimize devlet yer, yuva temin ediyor. Biz birlik olarak Gürcistan’da da bazı çalışmalara imza atıyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından günün anısına şiirler okunurken plaket takdimi de yapıldı. Daha sonra protokol ve davetlileri heykelin açılışını gerçekleştirdi. Açılışın sonunda Başkan Bozbey, dernek tarafından düzenlenen iftara da Ahıskalılarla birlikte katıldı.