Ramazan Ayı boyunca oruç tutan kişilerin günlük öğün sayılarını azaltmalarıyla ortaya çıkan beslenme düzeni, Ramazan Bayramında normal yeme düzenine geçişle birlikte metabolizmada bir takım değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Uzmanlar tarafından geçiş süreci olarak değerlendirilen Bayramda birden bire yemeklere saldırmak, ikram edilen bayram tatlılarını özellikle de şerbetli tatlıları aşırı tüketmek mide ve bağırsak hastalıklarına sebep verdiği gibi diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olan bireylerde ciddi sağlık problemlerine yol açıyor.
Aritmi Sağlık Grubu Özel Aritmi İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları Uzman Doktoru Yılmaz Ergut Bayramda bu geçiş sürecinin sağlıklı ilerlemesi için yeterli ve dengeli beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda açıklamada bulundu.
Oruç tutarak aç kalmaya çalışan bireylerde Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle birlikte yemek yeme isteğinin artabildiğini ya da sahur yemeklerinin, Ramazan sonrası gece yemek şeklinde sürdürüldüğünü söyleyen Dr. Erkut”Öncelikle oruç bitti şimdi yeme zamanı’ diyerek aşırı miktarda besin tüketiminden vazgeçilmeli”dedi.
ŞERBETLİ TATLI VE ŞEKERLEMELERDEN KAÇININ
Özel Aritmi İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları Uzman Doktoru Yılmaz Ergut Ramazan Bayramı’nda gelenek haline gelen şeker, çikolata ve tatlı ikramlarıyla artan şeker tüketimine, özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olan bireylerin dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu: ”Bayram boyunca kalorisi yüksek yağlı ve hamur işleri ile şerbetli tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Bu ikramlar yerine serinletici ve hafif olması özelliğiyle dondurma ya da taze meyveler ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir.Misafirlerinize de şeker, çikolata yerine kuru meyveleri (kayısı, hurma, erik gibi), şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları, dondurma, taze meyveler, porsiyon kontrolünü sağladığınız sürece fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri ikram ederek daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz.Ayrıca misafirler her gittikleri yerde ikramlarla ağırlanacaklarından çok ısrardan kaçınmak gerekir. Bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi de diş sağlığının korunması açısından önemlidir.”
BAYRAM SEYEHATİNDE AÇIK BÜFELERE DİKKAT EDİN
Bayramda seyahate çıkanların da tatil mekanlarında özellikle açık büfe şeklinde sunulan menülerde aşırı yemekten kaçınması gerektiğini ifade eden Ergut, aşırı tuzlu, yağlı ve şekerli besinlerden, açıkta bekletilen kremalı, çiğ yumurta, süt, balık gibi hazırlanan yemek tüketiminden uzak durulması gerektiğini bildirdi.
BOL SIVI TÜKETİN VE FİZİKSEL AKTİVİTE YAPIN
Bayram ziyaretleriyle enerjisi yüksek besinlerin tüketiminin artmasından dolayı enerji harcamasının da artırılmasının önemli olduğuna dikkati çeken Özel Aritmi İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları Uzman Doktoru Ergut, artan fiziksel aktivitenin oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına da imkan sağlayacağını söyledi. Ergut, ”Her gün mutlaka aç karnına olmamak kaydıyla yaklaşık 45-60 dakika fiziksel aktivite yapmak ihmal edilmemeli” şeklinde konuştu.
Bol sıvı tüketimine de dikkat çeken Dr. Erkut“ Yaz aylarına denk gelen Ramazan ayı boyunca özellikle 17 saat aç ve susuz kalınması ve hava sıcaklığındaki artışa bağlı olarak vücuttan su kaybının fazla olması metabolizmanın normal düzenini, beslenme alışkanlıklarını etkiliyor. Bu nedenle bayramda da sağlıklı beslenmeye ve bol sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor.” Dedi.