Home GÜNCEL BUSİAD, yeni bir mesleki eğitim modeli için kolları sıvadı

BUSİAD, yeni bir mesleki eğitim modeli için kolları sıvadı

- Guncellenme Tarihi: 5 Eylül 2015 14:59
8 min read
BUSİAD, yeni bir mesleki eğitim modeli için kolları sıvadı için yorumlar kapalı
0

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD), Türk eğitim sisteminin sorunlarından biri olarak görülen meslek liselerinin daha verimli hale getirilmesi ve iş dünyasının talep ettiği nitelikli çalışan ihtiyacının karşılanması amacıyla yeni bir proje başlattı.

Söz konusu projenin ilk basamağı olarak profesyonel bir firmanın desteği ile meslek liselerinde eğilim anketi düzenleyen BUSİAD, böylece meslek lisesi öğrencilerinin eğitim aldıkları bölümlerine olan ilgilerini, bağlılıklarını ve mezun olduktan sonraki beklenti vehedeflerini saptadı. Ardından konuyu bir üst platforma taşıyan BUSİAD, ilgili kurumlarda görev yapan konunun uzmanı yetkin kişilerle bir araya gelerek anket sonuçlarının değerlendirildiği toplantılar dizisi düzenledi. Projenin paydaşları arasında yer alan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR, Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ, Borçelik ve Coşkunöz Eğitim Vakfı’ndan toplantılara katılan temsilciler; meslek liselerinin mevcut sorunları ve gelecek öngörüleri üzerinde değerlendirmeler yaparak, sıkıntı yaşanan konular ve meslek liselerinin yeni bir projeksiyonla daha prestijli kurumlar haline dönüştürülmesi noktasındaki tespitlerini paylaştı. Söz konusu çalışmalar neticesinde yapılacak pilot uygulama ile ölçülebilir çıktılara ulaşılması hedefleniyor.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, eğitimin toplumsal hayatın gelişimindeki en önemli unsur olarak öne çıktığını ifade ederek, Türk eğitim sistemi içerisinde uzun yıllardır var olan mesleki eğitimin son yıllarda hızla gelişen sanayiye ayak uyduramadığını belirtti. Baylan, mevcut meslek liselerinin büyük bir kısmında nitelik sorunun gündeme geldiğine ve mesleki eğitime gönülsüz yönelen öğrencilerden dolayı, meslek liselerinin amacına uygun olarak yol alamadığına işaret ederek, okullara kayıt yaptıran öğrencilerinin bir kısmının derslere dahi girmeden sistem dışı kaldığını kaydetti. Baylan şöyle devam etti: “Okuluna devam eden öğrencilerde ise üniversite eğitiminden sonra ilgili mesleğin temel görevlerinden kaçınarak hızla üst pozisyonlarda görev alma beklentisi oluşuyor. Bu da tarafların beklenti ve memnuniyetsizliğini arttırarak, gençlerimizin mezuniyet sonrası işsizler ordusuna katılmalarına neden oluyor. Harcanan emek ve kaybedilen seneler sonra meslekleri yerine hizmet sektöründe çalışmak zorunda kalıyorlar.”

“İş dünyasının kalifiye elemana her zaman ihtiyacı var”

Baylan, iş dünyasının kalifiye elemana her zaman ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, mesleki eğitimi tamamlamış, iletişim becerileri güçlü, kentteki sanayi alt yapısını tanıyan ve kariyer hedefi noktasında ne istediğini bilen bireylerin hem kent, hem ülke sanayisine büyük katkı yapacağının altını çizdi. Gençlerin düşük puan sebebi ile değil, meslek sahibi olmak için meslek liselerini seçmeleri gerektiğine değinen Baylan, öğrencilerin okul dönemi sırasında başlayan iş dünyasıyla olan ilişkilerini ve becerilerini gözeterek yaşamlarını yönlendirmeleri gerektiğini aktardı. Baylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Projenin amacı; sektörlerin talepleri doğrultusunda meslek liselerinin eğitim programlarını yönlendirmeleri, bu doğrultuda meslek liselerinin sektörel olarak gruplanabilmesi ve ihtisaslaşabilmesi, yine talepler doğrultusunda yeni bölümlerin açılması, bölüm eğitimcilerinin bu konuda eğitilmesinin sağlanması, staj kavramının iyileştirilmesi, TÜBİTAK’ın desteklerinde olduğu gibi meslek liselerini tercih edecek kişilere “Şartlı burs” verilerek ailelerine yük olmadan okullarını bitirip iş dünyası ile buluşmalarının teşvik edilmesi ve meslek liselerine girebilmenin bir ayrıcalık haline gelmesidir. Bursa sanayisinin gelişmesinde meslek liselerinden ve meslek yüksek okullarından çıkan girişimci sanatkâr büyüklerimizin önemli ölçüde payı vardır.

Sanayicilerimizin öğrencilere sahip çıkacağını biliyoruz. İkili meslek eğitimi kapsamında sanayi ve meslek liseleri birlikte hareket ederek sanayinin istekleri doğrultusunda mezun gençlerin yetiştirilmesini arzu ediyoruz. Yeni kurulacak ya da hali hazırda faaliyet gösteren bir okulda hayata geçirmeyi planladığımız pilot uygulama ile bir model geliştirmeyi ve 4-5 yıllık zaman zarfında ortaya daha nitelikli ve sanayinin beklentilerine uygun eğitim almış bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Büyükşehir, Karla Mücadele Çalışmalarını Sürdürüyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinin yanı sıra tüm ilçelerde kar yağışı, yağmur ve…