BALKANTÜRKSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Komitesi, Bursa Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapsamında, Bursa Uluslararası Fuar Merkezi Çekirge Salonu’nda “TARIMDA FİNANSMAN KAYNAKLARI: HİBE, TEŞVİK VE KREDİLER” konulu panel düzenledi.
Bursa Tarım ve Hayvancılık Fuarıyla eş zamanlı olarak gerçekleşen ‘TARIMDA FİNANSMAN KAYNAKLARI: HİBE, TEŞVİK VE KREDİLER’ konulu panele; Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Şenyürek, Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi ve Proje Birim Sorumlusu Sedat Köseoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörlüğü Proje Başvuru Birim Sorumlusu Murat Kaplan, T.C. Ziraat Bankası Gürsu Şube Yöneticisi Hasan İleri ve Denizbank Marmara Bölge Tarım Satış Sorumlusu Saadettin Kanalp konuşmacı olarak katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan BALKANTÜRKSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Komite Başkanı İskender İskenderoğlu, “Bizler BALKANTÜRKSİAD adı altında Balkan ve Anadolu toprakları arasında ekonomik ve kültürel bağları güçlendirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Ekonomi zirveleri, sinerji toplantıları ve sosyal aktivitelerle hem gündemi yakından takip ediyor hem de Bursamıza katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu amaçla düzenlemiş olduğumuz ‘TARIMDA FİNANSMAN KAYNAKLARI: HİBE, TEŞVİK VE KREDİLER’ konulu panelimize hepiniz hoş geldiniz” dedi.
Mehmet Akif Şenyürek’ in oturum Başkanlığını yürüttüğü panelde konuşan Sedat Köseoğlu, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı hakkında bilgiler verdi. 5488 Sayılı Tarım Kanunu’nun, Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi ve Kırsal Kalkınma Planı doğrultusunda uygulandığının altını çizen Köseoğlu programın amacını küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi olarak özetledi.
Tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi konusunda sayısal verileri de paylaşan Köseoğlu, “2006-2015 yılları arasında KKYDP kapsamında ilimizde toplam 446 adet Tarıma Dayalı Yatırımlar (Ekonomik Yatırım) projesi için başvuru yapıldı. Bunlardan 212 tanesi bakanlığımızca onaylanarak sözleşme aşamasına geçilmiştir. Sözleşme imzalanan 135 projeden 16 tanesi muhtelif gerekçelerle feshedilmiş / tasfiye edilmiş olup, 103 tanesi sonlandırılmıştır. Tamamlanan yatırımlar için 21,6 milyon TL hibe ödemesi yapılmıştır. 9 ve 10. Etaplar kapsamında 16 projenin uygulaması devam etmektedir. Bu etaplar sonrasında sağlanacak hibe tutarının 30 Milyon TL olması öngörülmektedir” diye konuştu.
Gıda, tarım hayvancılık yatırımlarında IPARD kapsamında verilen hibe desteklerini anlatan Murat Kaplan ise, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) olarak IPARD 2 kapsamında belirlenen alanlarda yatırımlara 1 milyar Euro hibe desteği sağlanacağını söyledi. Kaplan, “Bu hibelerde AB katkısı 801 milyon Euro, Türkiye katkısı ise 244 milyon Euro’dur. Hibe uygun harcama alanları ise; yapım işleri, makine ekipman alımı, hizmet alımı ve görünürlük harcamalarıdır. Mesleki yeterlilik konusunda ise en az 3 yıllık iş tecrübesi istenilmektedir” şeklinde konuştu.
Ayrıca panelde konuşan; T.C. Ziraat Bankası Gürsu Şube Yöneticisi Hasan İleri ‘Tarım ve Hayvancılık Yatırımlarında Sübvansiyonlu Krediler’ hakkında bilgiler verirken Denizbank Marmara Bölge Tarım Satış Sorumlusu Saadettin Kanalp ise ‘Tarım ve Hayvancılık Yatırımlarında Özel Bankacılık Finansman Kaynakları’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Karşılıklı soru cevap eşliğinde devam eden panelin sonunda, BALKANTÜRKSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Komite Başkanı İskender İskenderoğlu konuşmacılara teşekkür plaketi hediye etti.