Home GÜNCEL İMO BURSA ŞUBESİ’NDE MESLEĞE HAZIRLIK KURSLARI DEVAM EDİYOR

İMO BURSA ŞUBESİ’NDE MESLEĞE HAZIRLIK KURSLARI DEVAM EDİYOR

- Guncellenme Tarihi: 19 Ekim 2015 10:13
9 min read
İMO BURSA ŞUBESİ’NDE MESLEĞE HAZIRLIK KURSLARI DEVAM EDİYOR için yorumlar kapalı
0

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi’nin sahaya çıkmaya hazırlanan yeni mezunlara ve son sınıf öğrencilerine yönelik düzenlediği Mesleğe Hazırlık Kursu devam ediyor.  Kursiyerlere ‘İş Güvenliği ve İş Sağlığı Semineri’ veren İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Yavuz Bahadır Aksoy, şantiyelerdeki tüm yapılması gerekenlerden ve eksikliklerden şantiye şefinin sorumlu olduğunu belirterek, “Bizim işimizin şakası yok, telafisi çok zor. Bu yüzden şantiyelerde ‘bu da böyle olsun’ deme lüksümüz yok.  Yaptığımız bütün işlerde ekonomiyi düşünürken can güvenliğini de düşünmek zorundayız” dedi.

İMO (1)

İMO Bursa Şubesi hizmet binasında, inşaat mühendislerinin mesleki ve teknik alt yapısını geliştirmek için gerçekleştirilen Mesleğe Hazırlık Kursunda, katılımcılara İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Yavuz Bahadır Aksoy tarafından ‘İş Güvenliği ve İş Sağlığı Semineri’ verildi. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun getirdiği zorunlulukları kursiyerlere aktaran Aksoy, inşaat sektörünün çok tehlikeli işler sınıfına girdiğini söyledi.  Şantiyelerde iş güvenliği uzmanı bulundurmanın zorunlu hale geleceğini söyleyen Aksoy, “İş güvenliği uzmanlığı bu mesleğin vazgeçilmezi haline gelecek. Çünkü şantiye şefleri 2020 yılından itibaren A sınıfı iş güvenliği uzmanı olamazlar ise şantiye şefliği yapamayacaklar. Şantiye şefi şantiyenin her şeyinden sorumlu insandır. Şantiyenizde iş güvenliği uzmanı bulunmasına rağmen onun eksiklerinden ve yapması gerekenlerden şantiye şefi de sorumludur. Bu yüzden iş güvenliğinin inşaat alanı ile ilgili bölümlerini bilmek zorundasınız” dedi.

 

“BURSA’DA ŞANTİYELER CİDDİ ŞEKİLDE DENETLENİYOR”

Türkiye’de ortalama 700 bin işletmenin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına girdiğini ifade eden Aksoy,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın açıklamalarına göre 400 bin işletmenin hala iş güvenliği hizmeti almadığına dikkat çekti.  İş sağlığı ve güvenliğini için Bakanlık tarafından caydırıcı para cezaları uygulandığını belirten Yavuz Bahadır Aksoy, Bursa’da son bir yılda şantiyelerin iş müfettişleri tarafından ciddi bir şekilde denetlendiğini kaydetti.

 

“İŞİMİZİN ŞAKASI YOK”

Denetim ve cezaların amacının işletme sahibi ve çalışanların sağlığını korumak olduğunu dile getiren Aksoy şunları söyledi: “Şantiyelerde yapılacak bir hata sizin veya çalışanların hayatına mal olabilir. Bizim işimizin şakası yok, telafisi çok zor. Bu yüzden şantiyelerde ‘bu da böyle olsun’ deme lüksümüz yok.  Prosedür neyse onu uygulamak zorundayız. Yaptığımız bütün işlerde ekonomiyi düşünürken can güvenliğini de düşünmek zorundayız. 2012 yılında 74 bin 871 iş kazası resmi kayıtlara geçti. 744 kişi bu kazalarda hayatını kaybetti ve bu ölümlü iş kazalarının dörtte biri şantiyelerde yaşandı. 2013 yılında iş kazalarında ciddi bir artış oldu. 191 bin iş kazası gerçekleşti ve bunun bin 360’ı ölümlü iş kazası olarak sonuçlandı. 2014 yılı resmi rakamları henüz açıklanmadı fakat 1800’ün üzerinde ölümlü iş kazası gerçekleştiği tahmin ediliyor. Bizim için hem manevi hem de bir maddi kayıp.”

 

“KAZALARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU TECRÜBESİZLİK VE KENDİNE GÜVENDEN KAYNAKLANIYOR”

‘Şantiyelerde planlama ve organizasyon işin başıdır’ değerlendirmesinde bulunan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Aksoy, “Şantiyelerde işe başlamadan önce mutlaka Sağlık Güvenlik Planı bulunmalı, Risk Değerlendirmesi Raporu hazırlanmalı. İş güvenliği uzmanı, iş hekimi, yardımcı personel, çalışanlar arasından seçilecek bir temsilci bulunmalı. Şantiye 50 kişi ve üzerindeyse bir kurul oluşturulmalı. Ya da Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile anlaşarak iş güvenliği ve iş sağlığı hizmeti alınmalı. Şantiyedeki her 10 kişiden birisi ilk yardım sertifikasına sahip olmalı. Sağlık belgesi bulunmayanlar işe başlatılmamalı. Çalışanlara iş güvenliği ile ilgili eğitimleri verilmeden iş başı yaptırılmamalı. Çünkü iş kazalarının büyük bir kısmı mesleğe ilk başlandığında ya da kendini işte usta zannederek alınması gereken önlemler alınmadığında yaşanıyor” diye konuştu.

 

“İŞ KAZALARININ YÜZDE 98’İ KÜÇÜK TEDBİRLERLE ÖNLENEBİLİR”

Şantiyelerde alınması gereken önlemleri anlatan Aksoy, ‘keşke’ dememek için önlemlerin önceden alınması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de güvenli çalışma sınırının 3 metre olduğu kaydeden Yavuz Bahadır Aksoy, bunu aşan şantiyelerde ustaların yüksekte çalışma eğitimi verilip, sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra çalıştırılabileceğini söyledi. İş sağlığı ve güvenliği kurallarına öncelikle şantiye şefinin dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulunan Aksoy,  “Yapılan istatistiklere göre iş kazalarının %98’inin küçük tedbirlerle önlenebilir kazalar olduğu tespit edilmiştir. Ufak tefek uygulamalarla insan hayatını kurtarabileceğimiz unutulmamalı” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Mustafakemalpaşa’ya Yeni Bir Park Kazandırıldı

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, Polat ailesinin talebi üzerine ‘’Mehmet Pol…