METAL VE METAL İŞÇİLİĞİ SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELERİ AR-GÜ METAL FİRMASI SAHİBİ ARİF GÜL İLE GÖRÜŞTÜK. GÜL, BİZE SEKTÖRDEKİ DURGUNLUKTAN DEM VURARAK UCUZ İŞÇİLİĞİN TEHLİKELERİNE DİKKAT ÇEKTİ.
Sayısız sanayi kuruluşunu bünyesinde barındıran Bursa’da inşaat sektörü her geçen gün ilerleme kaydediyor. İnşaat tek başına büyüyen bir alan değil, inşaat büyüdükçe bu sektörün kolları da gelişme gösteriyor.
Kuşkusuz inşaatla birlikte büyüme gösteren alanlardan biri de metal ve metal işçiliği. Demir kapı, çatı, çelik konstrüksiyon, pencere ve diğer ürünlerin üretildiği metal sektörünü, uzun yıllardır kentimizde faaliyet göstererek kendine saygın bir yer edinmiş AR-GÜ Metal firması sahibi Arif Gül ile konuştuk.
“İNŞAAT SEKTÖRÜ KONTROLSÜZ BÜYÜYOR”
BURSA SÖYLEM: Arif Bey, öncelikle bize vakit ayırarak sektörünüz hakkında paylaşacağınız görüşleriniz için teşekkür ederiz. Faaliyet gösterdiğiniz metal sektörü hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
ARİF GÜL: Ben teşekkür ederim. Metal sektörünün demir doğrama, çelik konstrüksiyon gibi tanımları var. Biz firma olarak demir kapı, pencere, korkuluk sistemleri, çekme katlar, bahçe kapıları, demirle ilgili aklınıza gelebilecek her şeyin üretimini yapıyoruz. Yakın zamanda da alüminyum korkuluk sistemlerinin üretimine başladık. Malzemeleri dışarıdan alıyor, üretim ve montajını kendimiz yapıyoruz. Yapılan inşaatın tamamlanması için ürettiğimiz ürünlerin kullanılması şart.
BS: İnşaat sektöründeki gelişme ile paralel olarak metal sektörü de ilerliyor mu?
AG: Tabii ki. İnşaatta kontrolsüz bir gelişme var, gelişirken çeşitli sıkıntılar da yaratabiliyor. Kendi kapasitemizi zorlayan çeşitli işler aldığımız oluyor. İşçilik ve estetiğin yanı sıra ürünün sağlamlığı açısından da dikkat etmeye özen gösteriyoruz.
“MÜŞTERİ KAZANMAK PARA KAZANMAKTAN ÖNEMLİ”
BS: Siz ne kadar süredir sektördesiniz? AR-GÜ Metal’in sektördeki konumu nedir?
AG: Firmamız 1996 yılında kuruldu. Bir süre İnegöl’e İnegöl’deki firmalara demir koltuk iskeleti yaptık. Bazalar ürettik. Son on yılda da ürünlerimizi çeşitlendirerek çelik çatı, sundurma gibi işler ortaya koyduk.
Allah’a çok şükür, bu güne dek herhangi bir olumsuz dönüş almadık. Kolay gibi görünen ama ciddi problemlerle karşılaşabilen bir iş koluyuz. Nihai ürün sağladığımız için estetik ayrıca önem arz ediyor.
Bizim firmamız Kestel’de. Tüm ilçelere hizmet sağlıyoruz. Emek Köy’den bir müşteri aradı. Emek Köy ile firmamızın bulunduğu Kestel arasında Otosansit var, Samanlı var, Küçük Sanayi var. Arada belki onlarca metal firması var. Neden bizi tercih ettiniz diye sordum. İnternetten araştırmış ve olumlu yorumlara ulaşmış. Güven sağlamak çok önemli. Para kazanmaktansa müşteri kazanmak amacımız, yaptığımız işi iyi yapıp daha sonraki işlerde müşteriyi yine firmamıza getirmek.
Yakın olduğumuz müşterilerimiz zaman zaman benzer işleri bizden daha düşük fiyatlara aldıklarını söylüyor ve aradaki farkın nedenlerini soruyorlar. Bizim çelik aldığımız firma bellidir. Bunun kilogram ve metrekare fiyatı da bellidir. Aradaki fark işçilikten ya da kullanılan malzemesinden kaynaklanır. Ucuz olsun diye bir takım şeylerden kısıyorlar. Bize ucuz iş yap diyenlere hayır diyoruz. Kaliteyi düşüremeyiz. Varsın iş almayalım ama yaptığımız işi düzgün yapalım.
Yakın zamanda Bursa’da lodos oldu. Sadece Kestel’de yaklaşık üç yüz evin çatısı uçtu. Kimi arabalara kimi binalara zarar verdi. Bunlar mantar gibi türeyen kalitesiz iş yapan firmaların yaptığı işler.
“DÖVİZDEKİ ARTIŞ SEKTÖRÜ ETKİLEDİ”
BS: Malzemeleri yurt dışından mı alıyorsunuz?
AG: Genelde Bursa firmaları ile çalışıyoruz.
BS: Peki dövizdeki artış sektörü nasıl etkiledi?
AG: Dolar 2.90’ken aldığımız ürün Dolar 3 TL’yi geçince verdiğiniz fiyat da artıyor. 10 Bin Liralık iş bir anda 13 Bin Lira’ya çıkıyor. Piyasa durgun. Bunun nedeni ise dövizin durumu ve siyasi belirsizlik. Mayıs ayından beri durgunluk var.
BS: Sektör için çıkış noktası ne olabilir?
AG: Eski karlara dönmemiz imkânsız. Türkiye olarak gelişmemiz ve dünyadaki diğer devletlerle rekabet edebilmemiz için her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de bir takim yeni maliyetler oluştu. Bunlar; üretim kalitesini artırmak ve belli üretim standartlarını oluşturmak, ayrıca çalışanların daha iyi şartlarda ve daha güvenli çalışmasını sağlamak. Tabi bu maliyetler doğal olarak ürünün üretim maliyetinde ciddi artışlara sebep oldu. Ürün ve hizmet satış bedelinde herhangi bir değişiklik yapamadığımızdan karlar düşmek zorunda kaldı. Bu da, ülke olarak topyekûn gelişmek adına özel sektörün ödediği bedel…
BS: Son olarak, müşteri bilinçli mi?
AG: Maalesef değil. İnsanların piyasada birbirine güveni kalmamış. Kâr marjı düşmüş olmasına rağmen sizin verdiğiniz fiyatlara çok yüksek diyorlar. Malzeme fiyatı arttı ama biz fiyatlarımızı yükseltemiyoruz. Malzemeyi yüksek fiyatla alırken yaptığınız işe aynı fiyatı veriyorsanız ya kalitesiz iş ya da kârsız iş yapıyorsunuzdur.