Sanayinin nitelikli çalışan eksikliği yarasına merhem olmak için Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ne bir mesleki okul kurmak için kolları sıvayan BOSİAD yönetimi, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan’ı ağırladı, görüşlerini dinledi.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ne (BOSB), sanayinin ihtiyacına uygun öğrenciler yetiştirecek bir okul kurma projesi, son dönemde BOSB ve BOSİAD (Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği) yönetimlerinin gündeminde olan bir konu. Bu kapsamda Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve UÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan’ı ağırlayan BOSİAD yönetimi, izlenecek yol haritası ve yürütülebilecek çalışmalar konusunda Rektör Ulcay ve Karahan’ın fikirlerini aldı.
Görüşmede, okul projesiyle ilgili gündemlerinde iki konunun yer aldığını belirterek bunları; OSB sınırları içerisindeki Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bakanlıktan devralınması ya da bölgeye sıfırdan yeni bir okulunkurulması olarak açıklayan BOSİAD Başkanı İlker Oral, “Bu konuda ocak ayından bu yana çalışıyoruz ve kapsamlı bir araştırma içerisindeyiz. Fakat hızlı davranmak istemiyoruz, en doğru çözüm neyse onu hayata geçirmek hedefindeyiz. Bu noktada sizlerin görüşleri bizim için büyük önem taşıyor” dedi.
KARAHAN: SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YATIRIM YAPILMALI
Toplantıda, Bursa ve Türkiye’deki üniversiteler ve meslek yüksekokullarının durumu ile idarecisi olduğu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nu tanıtan bir sunum yapan Prof. Dr. Mehmet Karahan da, özellikle sıfırdan bir okul kurulmasında, iş adamlarına karşılaşabilecekleri zorluklarla ilgili bilgiler verdi. Karahan, “Uzun zamandır mesleki eğitimin içinde olarak bu sürece katkı koymaktan büyük mutluluk duyarız. Gerçek anlamda ihtiyaçların analiz edilerek, ona uygun bir yapılanmayı oluşturmak için yardıma hazırız. Ancak burada sürdürülebilir olmayan bir yatırımın yapılmasından kaçınmak gerekiyor” uyarısında bulundu.
BOSİAD’ın yatırım konseptine de uygun düşen vakıf meslek yüksekokulları açısından konuya bakıldığında, bu okulların 2008’de çıkan bir yasa ile kurulmaya başladığını hatırlatan Prof. Dr. Karahan, ancak bu kurumların sürdürülebilirliğinin oldukça zor olduğuna dikkati çekti. Buradaki en önemli sorunlardan birinin kontenjan problemi olduğuna işaret eden Karahan, “Zaten yüzde 50’nin altındaki dolulukları YÖK kapatma kararı alıyor. Bir bölüm açılırken başkası kapanıyor ve bu durum istikrarsızlığa sebep oluyor. Oysa devlet, organize sanayi bölgeleri içerisinde kurulmuş meslek liselerine belirli oranda teşvik veriyor, öğrenci başına nakdi destek sağlıyor. Bu kurumları sürdürmek ise kısmen daha kolay. Fakat devletin bu teşviki MYO’ları kapsamıyor” dedi.
BİRLİKTE ÇALIŞMA TEKLİFİ
Prof. Dr. Mehmet Karahan sözlerini, iş adamlarına şu teklifle bitirdi: “Bir yatırım planınız var. Siz binayı yapın, biz de laboratuvar, atölye, eğitim kadrosu ve bunun işletmesini oluşturalım. Ortak bir yönetim tarzı belirlensin ve işin karar merciinde siz olun. Ama siz de Bursa’nın ve sanayinin hak edeceği bir binada bize bu imkanı verin”
ULCAY: MESLEK LİSESİ KURUN!
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da, “Bu projeyi nasıl hayata geçirirsek ülke menfaatine olur? Bunu tartışmalıyız. Bugün şu bir gerçek: Meslek yüksekokulları sektörün ihtiyacı. Çünkü sizin bir mühendise karşı on tane uzman iş gücüne ihtiyacınız var. Üstelik fabrikanıza aldığınız her çalışanı en az altı ay eğitiyorsunuz, ona bir birikim yapıyorsunuz. Bu çalışanların bir kısmı işten ayrıldığında, her ne kadar ülke için boşa gitmiş bir emek olmasa da yaptığınız masraf firma bazında boşa gidiyor. Benim şahsi kanaatim, bu sanayi bölgesine bir meslek lisesi kurmanızdan yana. Ama bu meslek lisesini bizlerle entegre bir yapıya oturtmalısınız. Çünkü o çocuklar meslek lisesinden sonra meslek yüksekokuluna da devam etmeliler” dedi.
Konuşmaların ardından iş adamları,Rektör Ulcay ve Prof. Dr. Karahan’a merak ettikleri konular hakkında çeşitli sorular yönelttiler.
I