Türkiye’nin kanayan yarası olan iş kazalarının önüne geçmek isteyen Nilüfer Belediyesi, İnşaat Çalışmalarında İş Sağlığı ve Güvenliği konulu panel düzenledi. Panelde konuşan Başkan Bozbey, “İş sağlığı ve güvenliğin maliyetleri olduğunu biliyoruz ancak insanın maliyetinin olmadığını da bilmemiz gerekiyor” dedi.
Nilüfer Belediyesi, her geçen yıl giderek artan iş kazalarının önüne geçmek için, en çok iş kazasının yaşandığı inşaat sektörüne yönelik İnşaat Çalışmalarında İş Sağlığı ve Güvenliği paneli düzenledi. İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş adamları Derneği’nin (İMSİAD) de destek verdiği panele iş güvenliği uzmanları, firma yetkilileri, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata katıldı.
İnşaat sektöründe yaşanan iş kazalarının mercek altına alındığı panelde konuşan Başkan Bozbey, iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarına 2005 yılında başladıklarını kaydetti. Bozbey şöyle konuştu: “Bizler yıllardır bu konuda çaba gösteriyoruz hatta meclisimizden geçen kararları da uygulamak istiyoruz. Örneğin binaların çevresinin iskeleyle çevrilmesini talep ettik muvaffak olamadık. Her şantiyede üçüncü kattan yada beşinci kattan aşağıya malzeme dökülüyor, atılıyor, her taraf toz oluyor. Bu tozu önce çalışanlar soluyor. Boru sistemi getirelim istedik ama olmadı. Bazı şeylerde bir adım ilerliyoruz ama sektörden gelen direnç biraz farklı oluyor. Tabi ki maliyetler olduğunu biliyoruz ama insanın maliyetinin olmadığını da bilmemiz gerekiyor. Meydana gelecek bir kazada yaşanacak bir can kaybı oradaki maliyeti hesaplatamaz bize. Onun için Nilüfer Belediyesi olarak sektörden isteğimiz, inşaat firmalarıyla birlikte kararlar oluşturarak, denetimler yaparak hem iş güvenliğini sağlayalım hem de iş sağlığını beraber oluşturalım” şeklinde konuştu.
Bir şey olmaz dememeliyiz
Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa birincisi olduğuna dikkat çeken Bozbey, ‘Bize bir şey olmaz’ mantığından bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Bozbey, “insanların çalıştıkları ortamdan dolayı rahatsız olmamasını ya da hayatını kaybetmemesini sağlamak istiyoruz. ‘Bize bir şey olmaz’ denildiği andan itibaren yüzde 99 tehlikedesiniz demektir. Onun için ‘bir şey olmaz’ demek yerine “Bir şey yapalım hiç bir şey olmasın’ diye düşünerek bilinçli olmamız gerekiyor. Bunun için de sektörün destek olması gerekiyor. Nilüfer’de oluşturacağımız bir anlayışla diğer bölgelere de bir sinerji oluşturarak Türkiye’de bir hareket başlatmış olacağız. İnanıyorum ki bu panelle birlikte sektörel bazda inşaatçıların yada müteahhitlerin sadece yaptıkları binayı satma gibi değil tam tersine onunla beraber insan hayatına önem vererek devam edeceğimizi düşünüyorum” diye kaydetti.
Her 3 ölümlü iş kazasından 1’i inşaatlarda
İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata da inşaat sektörünün iş güvenliği ve sağlığı konusunda diğer sektörlerden geri kaldığını belirtti. Ata, “Geniş istihdam sağlayan adeta ülkenin lokomotifi haline gelen inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği durumuna baktığımızda maalesef çoğu sektörden geride olduğunu görmekteyiz. İnşaat sektöründe tüm iş kollarında ölümlü iş kazaları dikkate alındığında yaklaşık yüzde otuzunu oluşturmaktadır. Yani 3 ölümlü kazadan 1 tanesi inşaatlarda meydana gelmektedir. Bu da sektörün ne kadar dikkatli olması gerektiğini gösteriyor” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Bursa İŞ Teftiş Grup Başkanlığı İş Müfettişi Mimar Ekim Deniz Ayhan Odabaşıoğlu, Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sevimli, Nilüfer Belediyesi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Leyla Taşfiliz, İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ve Anıt Asfalt İnş. Kalite ve İş Güvenliği Müdürü Dursun Aygün, mevzuatlar ve denetimler açısından inşaatlar, iş kazalarında doğan hukuki sorumluluklar, uygulama örnekleri ve inşaat sektöründe iş güvenliği açısından yaşanan sorunları mercek altına aldı.