Birazcık heyecan insanı canlı tutar, motive eder. Ama bu heyecan ‘ya yapamazsam’ kaygısına dönüşürse, beyni olumsuz etkiler. Normal zamanda çözülen soru çözülemez veya hafızadaki bilgiye erişemezsin.
Bilinçaltı ve hafıza sistemi kaygı düzeyi arttıkça olumsuz etkilenir. Bu nedenle sınavda özgüven, psikolojik rahatlık, konsantrasyon ve dikkat de çok önemlidir.
Sınav; hedeflerine ulaşmak için, sadece bir araçtır. Bu sınava bir son olarak bakmamak, korkuyu, heyecanı abartmamak gerekir.
Çekim yasası gereği ne düşünürsek onu yaşadığımızı biliyoruz. Düşünce gücü ile başarıyı arttırmak mümkün.
Sınavda iki şık arasında kalsan bile, bilinçaltına güvenmeyi öğrenmen gerekiyor. Bu nedenle kesin cevabı bilmediğin soruya işaret koyarken, beynine ‘sana güveniyorum birazdan bana doğru cevabı bulmama yardım et’ diye mesajını ilet.
Bilinçaltı hafızadan sorumlu bir görevli ve sanki beynimizin interneti gibidir. Sakin bir şekilde bilinçaltınla iyi iletişim kurup, ona inanırsan sana daha iyi hizmet eder.
STRES VE KAYGIDAN KURTULMA TEKNİKLERİ;
Nefes egzersizleri hem zihinsel, hem de bedensel olarak dinlenmeni sağlar.
Önce ben ya başaramazsam diye kaygılıyım’ cümlesini söylediğinde derecesine bak. 10 üzerinden kaç kaygılısın?
Zihninde olumsuz düşünceleri sanki bir bilgisayarda siler gibi silindiğini hayal et. Kaygı derecesini düşürene kadar devam et.
Sonra Kısa nefes al, uzun uzun ver. Sanki bir balonun havasını boşaltıyormuş gibi içindeki olumsuz duyguları nefesle boşalt. Sonra da nefes al ver.
Nefesine odaklanıp, düşüncelerden arın ve rahatla. Nefesin, bedende dolaşımını izle. Her nefes alışta olumlu düşünceyi içine çek ve nefes verirken olumsuz düşünceleri bırak.
Sınava kadar olumsuz duygu ve düşüncelerden kurtulup neyi yaşamak istiyorsan, hedefini iyice beynine yerleştir. Sınavın çok iyi geçtiğini, sınav sonrasında iyi olduğunu, istediğin sonuçları aldığını anlatan bir film yarat.
Film kaydını önce tasarla, sonra yaşıyormuş gibi filmin içine gir. Sonra da sanki film gerçek olmuş ve gelecekten izliyormuş gibi izle.
Bu sınav bugüne kadar yaşadığın en iyi sınav süreciymiş gibi beynini iyice ikna et.
ANNE BABALARA ÖNERİLERİM;
Sınav öncesi öğrenciye ‘sınavdan korkma’ gibi tavsiyeler öğrencini bilinçaltına olumsuz yükleme yapar. Anne babaların önerileri çoğu zaman kaygıyı artırabiliyor.
En iyisi sınav hakkında yorum yapmamak, konuşmamaktır. Ayrıca anne babanın sınav hakkında korkuları varsa onlar da bu korkularından arınmalılar. Çünkü negatif enerji çocukları da etkiler.
Elbette öğrencini başarısı velileri, öğretmenleri de çok etkiler ama bunu abartmamak gerekir. Kuantum ve çekim yasası gereği; hepimizin enerjisi birbirimizi etkiler. Öğrenciye başarının kendisi için önemli olduğunu anlatırken, enerjimizle de hissettirmeliyiz.
Sevgili öğrencilere güveniyorum ve başarılar diliyorum.