İNTERNET TEKNOLOJİSİNİN HER GEÇEN GÜN DAHA YAYGIN BİR HALE GELMESİYLE, REKLAM SEKTÖRÜ DE BU ALANA DOĞRU GEÇİŞ GÖSTERİYOR. DOLAYISIYLA YENİ BİR İŞ ALANI HALİNE GELEN İNTERNETTE YAZILIM VE TASARIM DA ÖNEM KAZANIYOR.
Bu gün bir sitesi hazırlamak ve bunu yayına sokmak oldukça kolay. Amatör ve basit siteler, farklı reklamlar içeren şekillerde herhangi bir kullanıcı tarafından üretilebiliyor. Genellikle görsellikten uzak, oldukça basit sitelerin yanı sıra sosyal medya da bu işi görebilir konumda.
Yazılım ve tasarım sektörü hem bu gelişmelere ayak uydurmaya çalışırken bir yandan da kayıt dışı olarak yapılan ve hobisini işe çevirmeye çalışan “merdiven altı tasarımcılar” ile mücadele ediyor.
AMATÖR TASARIMCILAR BENZER İŞLERİ ÇOK UCUZA YAPABİLİYOR
Resmi olarak herhangi bir firma altında çalışmayan, sadece teknolojik bilgisini kullanarak para kazanmaya çalışan bu kişiler, web sitesi hazırlıyor fakat daha sonra ihtiyaç duyulan hizmetleri yerine getiremiyor.
Sektörde binlerce lira harcanarak yapılan web sitelerinin karşısında birkaç yüz TL ile aynı hizmeti verdiğini söyleyen kişiler, güvenlik ve teknik destek açısından müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar.
Öte yandan yasal düzenlemenin yıllardır hayata geçirilmediğini belirten profesyonel tasarımcılar ise, bu düzenlemeler gerçekleşmedikçe benzer sıkıntıların yaşanmaya devam edeceğini söylüyorlar.
“PİYASAYI ÖLDÜRÜYOR, KALİTEYİ DÜŞÜRÜYORLAR”
Gemlik’te faaliyet gösteren Zeytin Tasarım firması sahibi Feyzi Sarıkaya, amatör tasarımcıların ucuz işçilik karşılığında piyasayı öldürerek kaliteyi düşürdüğünü söylüyor.
Sarıkaya’ya göre site kurulduktan sonra güvenlik hizmetleri vermeyen amatör tasarımcılar, ucuz oldukları için tercih ediliyor.
Sarıkaya şöyle konuşuyor; “Bu sektörde firmalara güvenmek gerek. Sözleşme ve fatura karşılığı yapılmalı. Ama insanlar maddiyata bakıyor. Ucuz olsun diye düşündükleri için düşük miktarlar ödüyorlar, beş bin liralık işleri beş yüz liraya yaptırıyorlar ama tehditlerle karşılaşınca yine bizi tercih ediyorlar.”
“Niteliksiz tasarımcının önüne geçmek zor. Firmaların internet siteleri olması zorunluluğu ile ilgili yasa çıkacak. Sadece firmaların internet sitelerine bakılmamalı, Kime yaptırmış? Faturası ya da sözleşmesi nerede? Bunların sorgulanması gerekiyor. Serbest çalışanlar fatura kesemeyeceği için bunun önüne geçilmiş olur.”
“YASA HAVADA KALDI”
Bursa Mornet Ajans’tan Murat Çeliktaş ise yine amatör tasarımcılara değinerek vergi ödemeyen fakat bu işi yapmaya çalışanların sektöre zarar verdiğini dile getiriyor.
Çeliktaş’ın düşünceleri şu şekilde; “kaliteden ödün vermezseniz
bir şekilde işler yürüyor. Kayıt dışı iş yapanlar düzenlemelere tabii değiller. Bu nedenle daha ucuza yapıyorlar. Firmaların web sitesi sahibi olması üzerin olan yasa havada kalmış durumda. Beklenti yaratmadı. Biz siteyi yapıp bırakmıyoruz. Teknik destek sağlıyoruz.”