- HİÇ ÖDÜLLERİ BAŞVURULARI BAŞLADI
Bursa Halkla İlişkiler Derneği’nin 2013 yılında başlattığı ve her yıl düzenlediği “HİÇ” (Halkla İlişkiler Çalışmaları) Ödülleri’nin dördüncüsü için başvurular başladı. Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim çalışmalarını teşvik amacıyla ortaya çıkan HİÇ Ödülleri geçtiğimiz yıl yerelden ulusala açılmıştı. Bursa Halkla İlişkiler Derneği’nin (BHİD) başarılı organizasyonu ile etkisi her yıl büyüyen HİÇ Ödülleri dördüncü yılında da sektörde adından sıkça söz ettirecek. “HİÇ, olmazsa olmaz” sloganıyla tüm profesyonelleri başarılarını taçlandırmaya ve yeni projeler üretmeye davet eden BHİD Başkanı Serdar Ömeroğulları, başvuruların 18 Mart’a kadar kabul edileceğini ve ödüllerin, 21 Nisan 2016 tarihinde sahiplerini bulacağını söyledi.
Sümbüllü Bahçe Konağı’nda düzenlenen basın toplantısında bu yılki ödül sürecini anlatan Bursa Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Serdar Ömeroğulları; 2013 yılında çıktıkları bu yolda mesleğe gönül veren halkla ilişkiler uzmanlarının HİÇ Ödülleri’ne gösterdiği ilginin her yıl artmasından memnuniyet duyduklarını, amaçlarının bu karşılıklı güç birliği ile halkla ilişkiler alanında daha yaratıcı projeler ortaya koyma aşkının daha da artması olduğunu söyledi. Geçen yıl ilk kez ulusal çapta düzenledikleri HİÇ Ödülleri organizasyonunun yurt genelinde bu yıl daha çok ses getirmesi için Bursa’nın en seçkin kuruluşlarının iletişim uzmanlarıyla hazırlandıklarını ve jüride sektörün duayen isimlerinin yer aldığını kaydetti.
Ömeroğulları, 2013 yılında 18 proje ile başvuru yapılan HİÇ Ödülleri’ne 2014 yılında 23, 2015 yılında ise Bursa ve Türkiye genelinden 37 proje ile başvurulduğunu belirterek, ödül adaylarına “Kentimizde iletişim alanında oluşturduğumuz güçlü sinerjiyi tüm Türkiye’ye yaymanın gururunu yaşıyoruz. Gelin bu gurura siz de ortak olun ve halkla ilişkiler çalışmalarınızı sektörün en prestijli ödüllerinden biriyle taçlandırın” çağrısında bulundu. “Sloganımızda da vurguladığımız gibi HİÇ, yani halkla ilişkiler çalışmaları iş dünyası için olmazsa olmaz. Artık HİÇ ödülleri de sektörün olmazsa olmazlarından biri haline geldi” dedi. HİÇ Ödüllerini ulusala açarak Bursa’nın önümüzdeki dönemlerde Türkiye’nin iletişim merkezlerinden biri olmasını sağlamayı amaçladıklarını bildiren Ömeroğulları, bu hedefin gerçekleşmesinin kent adına önemli faydalar sağlayacağına olan inançlarını da dile getirdi.
Her işi uzmanının yapması gerektiğini her platformda dile getirdiklerini hatırlatan Ömeroğulları “İletişim yönetimi uzmanlık isteyen bir alandır, amatör kişiler tarafından yapılan iletişimin ne tür olumsuz sonuçlar doğurduğuna zaman zaman hepimiz şahit oluyoruz. Bu işin eğitimini almış, tecrübeli, kendisini yetiştirmiş meslektaşlarımızın istihdam olanaklarının ve koşullarının iyileşmesi en büyük dileğimiz” diye konuştu.
Bursa Halkla İlişkiler Derneği, Bursa’nın seçkin kuruluşlarının iletişim uzmanlarından oluşan üye profili ile Türkiye’nin iletişim alanındaki en önemli Sivil Toplum Kuruluşlarından biri olarak dikkat çekiyor. BHİD, sahip olduğu bu önemli rolle sektörün gelişmesi için sadece Bursa’da değil Türkiye’nin her noktasında mesleki anlamda olumlu etkileri olacak çalışmalara imza atıyor. Hiç Ödülleri de mesleğe gönül vermiş profesyonellerin birlikte hareket ederek neler başarabileceğini her yıl bir kez daha ortaya koyuyor. Toplantıda HİÇ Ödülleri’nin hazırlığında görev alan komite üyeleri de hazır bulundu.
Bu yıl da yarışmaya başvuran projeler, Bursa ve Bursa dışından önemli halkla ilişkiler profesyonellerinin oluşturduğu yedi kişilik jüri tarafından, tarafsız olarak değerlendirilecek.
* Son başvuru tarihi: 18 Mart 2016, Cuma
* Ödül Töreni: 21 Nisan 2016, Perşembe
* Başvurular ve ayrıntılı bilgi için: www.hicodulleri.org
JÜRİ
- Dr. Ferruh Uztuğ, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi
- Selim Tuncer, Genna Ajans Başkanı
- Şahnur Karaağaç, Halklailiskiler.com.tr Kurucusu
- Orhan Samast, İtibar Enstitüsü Başkanı
- Cem Çakır, BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi
- Erdal Elbay, KalDer Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı
- Mehmet Uzun, BHİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
YARIŞMA KATEGORİLERİ
- Kurumsal İletişim
Kurum kültürünü yansıtmak, kurumun itibarını güçlendirmek için çizilen stratejileri, yapılan planları ve uygulamaları içerir. - Kurum İçi İletişim
Kurum politika ve hedeflerinin çalışanlara yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar ile çalışanların kuruma aidiyet duygularının pekiştirilmesine yönelik iletişim etkinliklerini kapsar. - Kurumsal Sosyal Sorumluluk
Topluma katkı sağlayan ve değer katan projeleri kapsar. - Sponsorluk İletişimi
Kuruluşların, sponsor olarak destekledikleri ve iletişimini yürüttükleri çalışmaları kapsar. - Sivil Toplum Kuruluşları
STK’ların gerçekleştirdiği projelerin iletişim etkinliklerini kapsar. - Kamu Kuruluşları
Kamu kuruluşları tarafından üretilen iletişim çalışmalarını kapsar.
DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
Çalışmalar, her biri 20 puan değerinde 5 ana kıstas üzerinden, alt maddeleri dikkate alınarak değerlendirilir.
- Durum Analizi / Araştırma
Değiştirilmek istenen durumun ne olduğunun tespit edildiği süreçtir. Durum analizi proje döngüsünde ilk aşamayı oluşturduğu için, sorunun doğru ve gereken detayda tanımlanması çok önemlidir.
Durum analizi kapsamında kullanılacak temel yöntem GZFT/SWOT (Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler) analizidir. Bu yaklaşım, planlama yapılırken kuruluşun güçlü ve zayıf yönleri ile, karşı karşıya olduğu fırsat ve tehditleri analiz etmeyi ve geleceğe dönük stratejiler geliştirmeyi ifade eder.
- Ölçümleme / Değerlendirme
Halkla ilişkiler çalışması ile belirtilen hedeflere ulaşıp ulaşılamadığı sonuçları değerlendirme ve ölçümleme yapma gereğini ortaya koymaktadır. Hazırlanan halkla ilişkiler çalışmasının başarılı olup olmadığı ile ilgili verilere ihtiyaç duyulur. İnceleyeceğiniz projelerde bu veriler şu şekillerde ele alınmış ve ölçümlenmiş olabilir;
– Medya ölçümleme ve değerlendirmesi
– Hedef kitle ile yapılmış etkinlik testleri, anketleri
– Pazarlama amaçlı halkla ilişkilerin satış ve kâra katkısının ölçülmesi.
- Planlama
– Çalışmanın amacı
– İletişim hedefleri
– Hedef kitle
– Proje paydaşları
– Strateji
– Verilen temel mesaj
– Zamanlama
– Kanallar
– Araçlar
– Çalışma bütçesi
- Uygulama
Sürecin ayrıntılı anlatımı, varsa karşılaşılan zorluklar, değişiklikler, ilaveler
- Yaratıcılık
– Özgünlük
– Akılda kalıcılık
2015 YILINDA HİÇ ÖDÜLLERİ’NİN SAHİPLERİ KİMLER OLMUŞTU?
2015 yılında düzenlenen 3. HİÇ Ödülleri’ne toplam 37 proje başvurmuştu. 6 kategoride verilen ödüllerde toplam 6 kurum ve 4 PR ajansı ödüle layık bulunmuştu.
KURUMSAL İLETİŞİM
Firma : Matlı
Proje : Kadın Yetiştirici Eğitimleri
Ajansı : BPR İletişim Danışmanlığı
KURUM İÇİ İLETİŞİM
Firma : Chasis Brakes International Türkiye
Proje : Hepimiz Birer Kahramanız
Ajansı : ANL Kreatif
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
Firma : Nestle Türkiye
Proje : Beslenebilirim
Ajansı : Benchmark
SPONSORLUK İLETİŞİMİ
Firma : Eker Süt Ürünleri ve Gıda San. Tic. A.Ş.
Proje : Olympos Regatta
Ajansı : Mese İletişim Danışmanlığı
KAMU KURULUŞLARI
Firma : Osmangazi Belediyesi
Proje : Hizmet Evinizde
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
Firma : Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği
Proje : Kadınlar Ne İster?