Girit türklerinin özellikleri
Girit Doğu Akdeniz’de bugün Yunanistan’a bağlı olan 8379 kilometrekare büyüklüğünde bir adadır. Girit adası 6 eylül 1669’da Osmanlı Hakimiyetine girmiştir. 1820’lerden itibaren adadaki Rumlar bir çok kereler ayaklanarak Girit adasını Yunanistan’a ilhak çabalarına başlamışlardır.
Girit meselesi ortaya çıktığından beri gerek ada rumları ve bunları besleyen ihtilalci Yunan komiteleri gerek resmi Yunan makamları her fırsattan faydalanmak ve her yola başvurmak suretiyle adada Osmanlı Hakimiyetini ve Türk varlığını yok etmek için en tüyler ürpetici faciaları sahneye koymaktan kaçınmamışlardır. Bunların sonucu olarak 1913 senesinde yapılan anlaşmalarla ada Yunanistan’a ilhak edilmiştir. Böylece adada Türk egemenliğinden ve 120.000’i bulan Türk nüfusundan bir iz kalmamıştır.bu olaylar yüzünden Girit’ten göç ederek Türkiye’nin daha çok Ege ve Akdeniz kıyılarına yerleşmiş olan Girit Türklerine ‘Giritli’denilmektedir. Girit Türkleri görenekleri.yemekleri. dilleri ve misafirperverlikleri ile kolayca ayırt edilirler.
Bazı ailelerde ‘Giritlice’ denilen değişik bir Rumca konuşur. Giritliler genelde uzun boylu güzel estetik yapılı beyaz tenli olurlar.
Giritli aileler genellikle aynı semtlerde birbirine yakın evlerde oturmayı özen gösterirlerdi. Girit Türklerinin sağlam bir aile yapıları vardır. Boşanma nedir bilmezler, çocuk sevgileri çok fazladır ve çocukları hoş tutarlar. Yaşlılara büyük değer verirler, güzel olayları ve sevinçleri hep aile içinde paylaşmak isterler. Girit kadını hanım hamarat titiz disiplinlidir. Kocalarına karşı itaatkar olup kocalarının sözlerinden çıkmazlar. El işi ve örgü yapmaya çok meraklı olup çeyizlerini kendi elleriyle dokurlar. Girit erkeği ise ailesine çok düşkündür. Evine ve çocuklarına çok bağlıdır. Yerliler kızlarını Giritli erkeğe vermeyi tercih ederler. Çünkü ‘Girit erkeği kıymet bilir’denilir.
Saygılarımla
HÜSEYİN TÜRKER
MLMD BAŞKANI