İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi’nde düzenlenen ‘Deneyimli Mühendislerden Mesleki Paylaşım Günleri’ kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi veren İnşaat Mühendisi ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Şenel Şen, ölümlü iş kazalarının yüzde 30’unun inşaat sektöründe meydana geldiğini ve bunu önlemenin yolunun eğitim olduğunu söyledi.
BAOB Yerleşkesi’ndeki hizmet binasında, 2011 yılı ve sonrası mezun olan inşaat mühendislerine ve 4. sınıf inşaat mühendisliği öğrencilerine yönelik düzenlenen eğitimler Betonarme Yapılar ve İş Sağlığı ve Güvenliği seminerleri ile devam etti. Betonarme Yapılar ve Yapı Tasarımı eğitimini veren İnşaat Mühendisi Adem Bakır, inşaat mühendislerini ilgilendiren betonarme yapı yönetmeliklerini ve malzemelerin özelliklerini aktardı. Öğrencilere mesleğe başlamadan önce Mimar Sinan’ın hayatını çok iyi incelemelerini tavsiye eden Bakır, betonarme yapı analizi öncesi ve sonrası dikkat edilecekleri şöyle sıraladı: “Proje hazırlanırken sizde bulunun ve tam yetkili olun. ‘Bina yaptım, her şey olur’ diyerek yapı inşaat etmeyin. Yapı sahibi ile tanışın. Şantiye ortamını görün. Vaziyet planlarını, her katın planını irdeleyin. Diğer mühendislerle proje paylaşımını sağlayın.”
ŞENEL ŞEN: DENETİM VE GÖZETİM GÖREVİ ZOR
İnşaat Mühendisi Şenel Şen ve Hülya Erdoğan’da İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda eğitim verdi. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olan Şenel Şen, 2020 yılında tüm şantiyelerde iş güvenliği uzmanı bulundurmanın zorunlu olacağını belirterek, şantiye şefinin işveren vekili olarak, inşaatta doğacak kaza ve meslek hastalıklarından sorumlu olduğunu söyledi. İnşaat sektörünün çok tehlikeli işler sınıfına girdiğini dile getiren Şen, “İnşaatlardaki iş kazalarının yüzde 43’ü yüksekten düşme kaynaklı. İnşaat sektörü Türkiye’deki ölümlü iş kazalarının yüzde 30’unu sürekli sırtında taşıyan sektördür. Her 3 kişiden bir tanesi inşaatta hayatını kaybediyor. Eğer çalışanları eğitmezsek iş kazalarını önlemek zor. Şantiyelerde 16 saat iş güvenliği verilmelidir ama ne yazık ki bu doğru şekilde uygulanmıyor” dedi.
“ŞANTİYEDE HERŞEYE HAKİM OLUNMALI”
Denetim ve gözetim görevinin zor olduğunu vurgulayan Şenel Şen, “Yüzlerce, binlerce kişinin çalıştığı yerde bir kişinin baretini ya da ayakkabısını çıkartması, uygun giyinmemesi kusurdur. Suç şantiye şefinindir. Şantiye şefi demek her şeye hakim olmak demektir. İmza atıp, şantiye gitmemek doğru değil. Şantiyede yapacağınız her şeyi mutlaka belgelendirin. Proje içerisindeki maliyeti yüzde 8 olan iş güvenliği maliyetini muhakkak işverene belirtin” diye konuştu.
HÜLYA ERDOĞAN: “KURALLARA ÖNCE MÜHENDİS UYMALI”
A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olan Hülya Erdoğan da, şantiyede karşılaşılacak riskleri ayrıntılı olarak anlatarak, inşaattaki kurallara öncelikle mühendislerin uyması gerektiğini ve çalışanlara örnek olması gerektiğinin altını çizdi. En çok iş kazasının yaşandığı iskeleler ile ilgili de katılımcılara önemli uyarılarda bulunan Erdoğan, şunları söyledi:
“Yapı iskeleleri, teknik bir elemanın gözetimi altında, tecrübeli ustalara iskele ölçüleri ve malzeme özellikleri dikkate alınarak kurdurulmalı ve söktürülmeli. Kullanılmaya başlamadan önce, belirli aralıklarla, üzerinde değişiklik yapıldığında, belli bir süre kullanılmadığında, kötü hava şartları, sismik sarsıntı veya sağlamlığını, dayanıklılığını etkileyebilecek koşullara maruz kaldığında, uzman bir kişi tarafından kontrol edilmeli. TS EN 12810-1,TS EN 12810-2,TS EN 12811-1, TS EN 12811-2, TS EN 12811-3 standartlarına uymalı. Sağlamlık ve dayanıklılık hesabı yapılarak, uygunluk belgesi düzenlenmeli. Yeterli nitelik ve nicelikte taşıyıcı sistem elemanı, uygun ankraj, çalışma platformları, ana korkuluk, ara elemanlar, merdiven, ulaşım sistemleri, eteklik, yağmur kar, buza karşı önlem, enerji hatlarına yeterli mesafe, yeterli nitelik ve nicelikte taşıyıcı sistem elemanı kullanılmalı.”
EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR
‘Deneyimli Mühendislerden Mesleki Paylaşım Günleri’ etkinliği, Rekonstrüksiyon, Yerel Yönetimler ile İlişkiler, Çelik, Betonarme, Prefabrik ve Ahşap Yapılar, Laboratuvar, Yapı Denetim, Yüksek Yapılar, Onarım ve Güçlendirme eğitimleri ile 19 Kasım’a kadar verilecek olan seminerler ile sürecek.