Home EKONOMİ IŞIĞIN KENTİ GÖLYAZI’DA MÜZE PARK İÇİN ULUSLARARASI ÇALIŞTAY

IŞIĞIN KENTİ GÖLYAZI’DA MÜZE PARK İÇİN ULUSLARARASI ÇALIŞTAY

- Guncellenme Tarihi: 3 Aralık 2016 10:15
14 min read
IŞIĞIN KENTİ GÖLYAZI’DA MÜZE PARK İÇİN ULUSLARARASI ÇALIŞTAY için yorumlar kapalı
0

Gölyazı’nın binlerce yıllık tarihini gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar yürüten Nilüfer Belediyesi, uluslararası kültür çalıştayına ev sahipliği yapıyor. İlk kez gerçekleştirilen Nekropol ve Peyzaj: Uygulamalar, Yaklaşımlar ve Öneriler Çalıştayı’nda yayınlanacak olan bildiriler ve öneriler, Gölyazı’da yapılacak olan müze parka ışık tutacak.

2 bin 400 yıllık tarihi geçmişe sahip Gölyazı’daki Nekropol alanı ile Kız Ada’da arkeolojik kazı çalışmaları yürüten Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tarih ve Turizm Bürosu, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UIudağ Üniversitesi işbirliği;  TMMOB Peyzaj Mimarlar Odası Bursa İl Temsilciliği, Arkeologlar Derneği Bursa Şubesi, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) destekleriyle “Uluslararası Nilüfer Kültür Çalıştayları Serisi-1 Nekropol ve Peyzaj: Uygulamalar, Yaklaşımlar ve Öneriler” Çalıştayı’na ev sahipliği yapıyor.calistay-8

Gölyazı Kültürevi’nde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen çalıştayın açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman ile Adil Kayaoğlu, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Rahşan Duygu Tursun, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, Bursa Arkeoloji Müzesi Müdürü Ali Sinan Özbey, Bursa İl Kültür Turizm Müdürü Abdullah Damar, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ile öğrenciler katıldı.

İki gün sürecek olan çalıştayda, Gölyazı’daki nekropol alanı ile Kız Ada’da gerçekleşen kazı çalışmalarından elde edilen bildiriler ile Türkiye ve dünyadaki nekropol alanlarında uygulanan sergileme örnekleri sunulacak. Çalıştayın sonunda elde edilecek sonuç bildirgesi de Gölyazı nekropol alanında yapılacak olan müze parka ışık tutacak.

BOZBEY: TARİHİN KORUNMASINDA GEÇ KALINDI

Çalıştayın açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Çalıştaydan çıkacak olan sonuç bildirgesi bize, ortaya çıkan değerleri sunabilme ve koruyabilme açısından önemli bir yol gösterecektir” dedi.

Tarihin korunmasında geç kalındığının altını çizen Başkan Bozbey, “Koruma kültürünün ve kültürel değerlerin ne olduğu bilinci uzun yıllar önce eğitimle verilmeliydi. Bunda ben dahil herkesin sorumlu olduğunu düşünüyorum. Nilüfer’in tarihi mirasını gelecek kuşaklara aktarılmasını önemli bir destek olarak gördüğümüz bu çalıştayda, akademisyenler ile alanında uzman katılımcıların bilgi ve akademik paylaşımlarda bulunması son derece önemli. Gölyazı inanılmaz bir değer ve bu değerlerden bir tanesi de içinde bulunduğumuz kültürevi. Buradaki yerleşimler İsa’dan önce 2. yüzyıla dayanmakta ve tarihin çok eski zamanlarından izler taşımaktadır. Başka bir değer de Apollonia Tapınağı’nın bulunduğu Kız Ada’ya hakim bir sahada yer alan ve günümüze kadar tahrip olmadan ulaşabilen nekropol alanı” dedi.

Gölyazı ve Kız Ada’yla ilgili 2009 yılından bu yana çok sayıda girişimde bulunduklarını belirten Bozbey, “Ancak bu süreç içinde Kız Ada’da,  daha yeni ağaçları temizleme imkânına sahip olduk. Burada yaptığımız çalışmaların meyvesini almaya başladık. Kolay değil ama bu çalışmaları yaparken de yöre halkının bilgilendirilmesi, kültürel değerlere bakışlarını değiştirmemiz ve bu konuda farkındalıklarını artırmamız gerekiyor. Üzgünüm ki bu anlayış halen onlarda yok. Nekropol alanında kazı çalışmaları yapılırken diğer tarafta birileri gelip kaçak kazı yapıyor. Dinamit lokumunu bırakacağı deliği açıyor ve çevrede kimse bunu duymuyor. Böyle bir şey mümkün mü? Bu ihaneti yapanlara yöre halkından insanlar da ortak oluyor. Böyle bir anlayıştan geri kalanları kurtarmaya çalışıyoruz. Sahip çıkma bilincini geliştirmemiz gerekiyor. Bunu yapamazsak elde ettiğimiz değerleri bir gün gelip yerinde parçalamaya başlarlar” şeklinde konuştu.

Nilüfer Belediyesi olarak Gölyazı’ya özel bir önem verdiklerinin söyleyen Başkan Bozbey, “Maddi dış destekler de bularak, bu bölgenin değerini ve kültürel birikiminden kurtarabildiklerimizi ortaya çıkarıp müzeye dönüştürmek ve insanların paylaşımına sunmak istiyoruz. Çalıştaya katkı sağlayan bilim insanları ve akademisyenler bize yol gösterecek ve böylece Gölyazı’nın dünya çapında tanınması sağlanacak” diye kaydetti.

Gölyazı’da 3 bin kişilik tiyatro alanı izlerinin bulunduğunu  ifade eden Bozbey, “Bu tiyatroyu ortaya çıkardığımızda Gölyazı’nın değeri inanılmaz bir şekilde artacak. Kız Ada’da bulunan Apollonia Tapınağı’ndan elde ettiğimiz kalıntıları belli bir yere monte ettiğimizde çok farklı bir silüetin ortaya çıkacağına inanıyorum. Çalıştayın sonunda ortaya çıkacak olan sonuç bildirgesi, bize bu bölgedeki çıkan değerleri sunabilme ve koruyabilme açısından da yol gösterecek” dedi.

HEDEF MÜZE PARK

Gölyazı’da, uzun yıllar yapılan kaçak kazılarla önemli bir kentin yok edilmesiyle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin de, “Bu gidişe son vermek için Nilüfer Belediyesi, Müze Müdürlüğümüz ve Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü olarak bir çalışma başlattık. Yapmış olduğumuz bu çalışma mevcut olanı korumak adına kurtarma kazısıdır. Tiyatroyu tekrar bölgeye kazandırmak için çalışıyoruz. Bu çalıştayda da nekropol alanında yaptığımız çalışmaların sürdürülebilirliğini tartışacağız. Müze park için dünyadaki örnekleri inceleyerek en güzeline beraber karar vereceğiz” dedi.

Şahin, konuşmasının ardından katılımcılara, nekropol alanındaki çalışmaları anlatan sunum yaptı.

Gölyazı’da bilimsel bir demokrasi anlayışına imza atıldığını belirten TMMOB Peyzaj Mimarlar Odası Bursa İl Temsilciliği’nden Necla Özkaplan Yörüklü de, “Çalıştay sonunda elde edilecek bilgiler sayesinde yapılacak olan müze park projesinin de daha özgün, yaratıcı, dünya çapında örnek gösterilecek bir çalışma ürünü, proje demokrasisi örneği olacak” dedi.

Nekropol alanı ile Kız Ada’daki buluntuların ortaya çıkarılması ve Gölyazı halkının yaşam kalitesini artırılması anlamında altyapı çalışmaları yaptıklarını söyleyen Bursa Arkeoloji Müzesi Müdürü Ali Sinan Özbey, “Çalışmalar sırasında pek çok bulguya rastladık. Bunların yerini tespit ederek haritalara işledik. Gölyazı’da yapılan tüm altyapı çalışmalarında bu tespitler bizim için bir değer oluşturdu. Bu çalışmalarla elde ettiğimiz verilerin de gelecek kuşaklara aktarılması için Nilüfer Belediyesi ve diğer kurumlarla işbirliği içinde ortaya çıkarılması ve korunmasına yönelik çalışmalar yürüteceğiz” şeklinde konuştu.

Bozbey, konuşmasının ardından  Almanya’dan gelerek çalıştaya katılan Prof. Dr. Elmar Schwerteim’e Türkiye’deki arkeoloji çalışmalarına katkısı ve Gölyazı yazıtları ile ilgili çalışmaları için teşekkür plaketi verdi.

Çalıştaya katılanlar Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile birlikte nekropol alanında gerçekleşen çalışmaları da yerinde inceledi.

 

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Yenidoğan Çetesi İçin Hesap Günü

Para uğruna bebeklerin yoğun bakımda ölümlerine neden olan Yenidoğan Çetesi davası bugün b…