Yangın yönetmeliği ve yangınları önlemek için kullanılabilecek malzemeler ile ilgili mühendis ve mimarları bilgilendiren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Mühendisliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, yangınların itfaiye ile söndürülemeyeceğini ancak tasarım ile önlenip, söndürülebileceğini söyledi.
BURSA- İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Konferans Salonu’nda, mühendis ve mimarların yoğun katılımıyla ‘Tasarım ve Uygulamada Yeni Yangın Yönetmeliği Cephelerde Yangın Güvenliği Semineri’ düzenlendi. Seminerde deneyimlerini aktaran İTÜ Makine Mühendisliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, yapı malzemelerinin yangına dayanımı ve yangına tepkisini ele aldı.
Yapı malzemelerinin çökmeyen, yangın durumunda emniyette, hijyenik, sağlıklı ve çevreye uygun, kullanım emniyeti ve gürültüye karşı dayanıklı olması ve enerji tasarrufu sağlaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kılıç, “Yangın durumunda amacımız, belli bir süre yükü taşımak, yangının yayılımını sınırlamak, yangının yanlara geçmesini engellemek, yapı sahiplerinin yangın durumunda zarar görmeden binayı terk etmesi ve binayı söndürmeye gelen itfaiye ekiplerinin zarar görmemesi olmalı. Yangın tasarımla önlenir, tasarımla söndürülür. Yangın itfaiye ile söndürülmez. İtfaiye sadece yangının genişlemesini önler ya da enkazı söndürür. Cephenin yanmaması, korunması, sürdürülebilir olması içinde bazı özelliklerin olması gerekli. Tasarımların malzemesi uygun değil ise yanıp gidiyor. Avrupa normlarına göre yapıların inşaatı sırasında halkın sağlığı, güvenliği ve genel esenliği olmalı, yapı önce fonksiyonel sonra güvenli, konforlu, estetik, ekonomik ve sürdürülebilir olmalı” dedi.
Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Yüksek İtfaiye Merdiveni Çözüm Değil”
Yüksek binalarda özellikle dış cephe yangınlarına müdahalenin zor olduğun söyleyen Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, şunları söyledi:
“Bu tür yangınlar söndürülemediğinde ‘itfaiyenin yüksek merdiveni yok’ deniyor. Aslında dünyada hiçbir yerde yüksek merdivenler yangın söndürmek için kullanılmaz. İtfaiyenin söndürdüğü en ideal yükseklik 20 metredir. İdeal itfaiye merdiveni de 30 metredir. Belli bir eğimi yakalamak zorundasınız. Japonya’daki itfaiye merdivenlerinin yüksekliği 22 metredir. Yüksek olduğu zaman rüzgardan dolayı sallanıp çökme ihtimali var. Hatay’da bu şekilde bir itfaiyeci öldü. Cephelerde içerisi gibi yağmurlama sistemi yok, ısı her zaman yukarıya doğru yükseldiği için dış şartların etkisiyle müdahale etmeniz ve merdiven açmanız mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle cephede kullanılan malzeme önemli.”
“Yalıtım Malzemeleri Yangına Dayanıklı Değil”
Yüksek binalarda yaşanan yangınların en büyük sebebinin kullanılan yalıtım malzemelerinin yangına dayanıklı olmaması olduğunu vurgulayan İTÜ Makine Mühendisliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, bunu önemek için şu önlemlerin alınması gerektiğini söyledi:
“Yangını önlemek, yapının etkilenmemesi için dış yüzey kaplaması farklı malzeme ve katmanlardan oluşabilir. Bina yüksekliği 28 -50 metreden fazla olan binalarda yanıcı malzemenin zor alevlenir olması gerekir. Türkiye’de buna uygun malzeme çok fazla kullanılmıyor. Alevlerin bir kattan diğer kata geçmemesi için 100 santimetrelik spandrel yükseklik olmalı. Alt ve üst pencere arasında yanmaz bir malzeme olduğunda da yangın üst kata gelene kadar etkisiz hale gelebiliyor. 50 santimetrelik alev yönlendiriciler kullanılmalı ya da cam kenarına iki metre aralıklarla sprinkler sistemi yerleştirilebilir.”
Prof. Dr. Kılıç’ın sunumunun ardından YTONG firmasından İnşaat Mühendisi Mustafa Beker de yanmaz ısı yalıtım çözümleri hakkında bilgi verdi.