Home FOTO GALERİ Bursa sağlıkta sınıfta kaldı

Bursa sağlıkta sınıfta kaldı

- Guncellenme Tarihi: 11 Nisan 2017 14:55
6 min read
Bursa sağlıkta sınıfta kaldı için yorumlar kapalı
0

Bursa Tabip Odası, Bursa’nın sağlık karnesini ortaya çıkardı. Bursa, hekime başvuru sayısında Türkiye ortalamasının üstünde olmasına rağmen, hekim sayısında ise yetersiz konumda, 10 bin kişiye düşen yatak sayısında Türkiye ortalamasının altında.

Yoğun bakım yatak sayısından hekim sıkıntısına Bursa’nın sağlık alanındaki sıralamasını değerlendiren Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez, önemli açıklamalar yaptı.  Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’ndeki oda toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında konuşan Elitez, Bursa’nın sağlık düzeyinin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinden çok daha kötü olduğunu söyledi. Hasta yoğunluğunu kaldıracak durumda olmayan Bursa’daki kamu hastanelerinin ihtiyacı karşılamadığını belirten Elitez, “Birinci basamakta hasta başvurularının her geçen yıl azaldığını görüyoruz bu da sağlık politikalarının başarısızlığını gösteriyor. İkinci ve üçüncü basamakta başvurular artıyor. 2013’ten bu yana hekime başvuru sayısı arttı. Ortalama yılda 10 defa bir kişi hekime gidiyor. Ameliyat sayıları ülkemizde artmış durumda. Bursa’da 2015 yılında ameliyat sayısı 300 bin düzeylerindeyken, 2016 yılında 400 bine yaklaşan bir ameliyat sayısı var. Bursa’da bulunan 39 hastanede bin 344 yatak var. 10 bin kişiye düşen yatak sayısı 24’lerde, bu rakamla Türkiye ortalamasının oldukça altında. Bursa’da 10 bin kişiye düşen yoğun bakım yatak sayısı yüzde 3,5. Bursa’nın 2016 yılı toplam yatak sayısı 7 bin 140 olarak karşımıza çıkıyor. Bursa’da 2 bin 871 kişiye bir yoğun bakım yatağı düşüyor. 2016 yılında kamu hastanelerinin acil servislerine yapılan başvuru sayısı ise 3 milyon 620 bin 128 olarak kayıt altına alındı” dedi.

İYİ HEKİMLİK ZORLAŞIYOR

 

Türkiye’nin 2002 yılından bu yana kışkırtılmış sağlık talebi ile karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Elitez, “Hastane ve özele başvuru ve kamu kullanımına baktığımızda ise, kamuya yatırımlarının nüfus artışına göre ilerlemediğini, özel yatırımların arttığını görüyoruz. Çekilen MR sayılarında şampiyonluğumuz var. Bursa’nın İstanbul’dan fazla MR cihazı olduğunu saptamamız mümkün. Cebimizden her gün sağlık için daha fazla para harcıyoruz” dedi.

Uluslararası standartlara göre, birinci basamak sağlık kuruluşlarında nitelikli bir hizmet sunabilmek için her 2 bin 500 kişiye bir hekim düşmesi gerektiğini belirten Elitez, “Bursa’da çalışan Aile Hekimleri, 2 bin 500 kişiye bir hekim düşmesi gerektiğini kabul edersek, fazladan bin 145 kişiye bakmak zorunda bırakılmışlardır. Türkiye’de hekim başına düşen kişi sayısı 573’tür. Bursa’da her hekim genel ortalamadan 58 kişi daha fazla kişiye bakmak zorundadır. Aile hekimleri fazladan bin 149 kişiye bakmak zorunda bırakılmışlardır”  ifadelerini kullandı.

 

Mülteci muayene verilerine göre ise 170 bin Suriyelinin 2016 yılında poliklinik başvurusu yaptığını, 96 binin üzerine acil başvurusu olduğunu, 5 bin 347 ameliyat sayısı ile birlikte 3 bin 757 doğum yapıldığını açıkladı.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Osmangazide Kadınlar, Şiddete Dur Dedi

Osmangazi Belediyesi ve Osmangazi Kent Konseyi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Ulus…