Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Sibel Akesen:
Anne adaylarının, hamilelik sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Sibel Akesen, sıkı kontrollere rağmen çeşitli nedenlerden ötürü gebeliği tehlikeye sokabilecek olası tehditlerle karşılaşılabileceğine dikkat çekerek, bu tip durumlar karşısında sakin kalıp, vakit kaybetmeden hekime gidilmesi çağrısında bulundu.
Bursa, 13.04.2017 – Her kadının yaşamak istediği bir duygu olan hamilelikte, 9 ay boyunca sağlıklı bir süreç geçirilmesi, hem anne hem de bebeğinin olumsuz şartlardan etkilenmemesi açısından oldukça önemlidir.
Düzenli kontrollerini yaptıran bir anne adayının dahi çeşitli problemlerle karşılaşma ihtimalinin olduğu, uzmanlar tarafından sıkça dile getirilirken, Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Sibel Akesen yaptığı açıklama ile gebeliği riske sokabilecek tehdit unsurlarını paylaştı.
Hamilelik süresince bazı riskli durumlarla karşı karşıya kalınabileceğine vurgu yaparak, böyle durumlarda sakin kalıp, vakit kaybetmeden bir hekime gidilmesi tavsiyesinde bulunan Op. Dr. Sibel Akesen; “Anne adaylarının gebelik süresince, her ne kadar sıkı bir şekilde doktor kontrolünde olsalar da birtakım sıkıntılar ortaya çıkabiliyor ve bu durumlarda, hem bebeği kaybetme riski artıyor hem de anne için bir tehdit oluşabiliyor. Hamilelerin kardiyoloji tarafından düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir. Gebelik sırasında yüksek tansiyonun neden olabileceği komplikasyonların gelişip gelişmediği doğru bir şekilde izlenmeli. Gerekirse kan, EKG ve EKO incelemeleri yapılmalı. Aksi takdirde yüksek tansiyon hastası hamilelerin gebeliğinin 2. evresinde preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesi tablosunun gelişme riski artabiliyor. Gebelik öncesinde kan şekeri sorunu varsa, kan şekerinin kontrol altına alınması gerekiyor. Diyabetik olan anne adaylarının, doğum sonrası çocuklarında kalp ile ilgili bazı rahatsızlıklar meydana çıkabiliyor” dedi.
İleri Yaş Gebeliğinden Sakınmalı
Ülkemizde de sıklıkla görülen troid hormonu sorununun, gebelik süresince mutlaka kontrol altında tutulması gerektiğini anımsatan Dr. Sibel Akesen; “Metabolizma hızını ayarlayan troid hormonu, gebelik döneminde her şeyden etkilenebiliyor. Bu hormonun hızlı ya da yavaş çalışmasının, doğrudan metabolizma üzerinde etkisi olacağı için bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Aynı şekilde, anne adayının romatizmal bir rahatsızlığı varsa, gebelik sürecinde tedaviye daha hassas yaklaşılmalıdır. Öte yandan, ileri yaş gebeliklerinde de eğer ilk gebelik durumu söz konusu ise anne adayında ciddi sorunlar oluşabilir. Çünkü bu dönemde hem bebek, hem de anne risk altında kalacaktır. Bu yüzden, herhangi bir riskle karşılaşmamak için ilk gebeliğin 35 yaş sınırına kadar yaşanması faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.