Home FOTO GALERİ Buhar sistemlerinde enerji verimliliği konusu BUSİAD’da ele alındı

Buhar sistemlerinde enerji verimliliği konusu BUSİAD’da ele alındı

- Guncellenme Tarihi: 20 Nisan 2017 14:25
9 min read
Buhar sistemlerinde enerji verimliliği konusu BUSİAD’da ele alındı için yorumlar kapalı
0

BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu tarafından organize edilen “Buhar Sistemlerinde Enerji Verimliliği” konulu panel BUSİAD Evi’nde gerçekleştirildi. Akademisyenlerin, üst düzey firma yöneticilerinin ve işletmelerin enerji – bakım sorumlularının katıldığı panelde özellikle sanayide kullanılan kazan sistemlerinin verimliliği adına yapılması gereken uygulamalar ve tasarruf tedbirleri üzerinde duruldu.

Panelin açılışında konuşan BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu Üyesi İsmail Onol, verimlilik konusunun dünyada son dönemde hiç olmadığı kadar öne çıktığını ifade ederek, karbon ayak izini küçültmek adına yapılabileceklerden birinin de buhar sistemlerinde enerji verimliliğine dikkat etmek olduğunu belirtti. Enerji Uzmanlık Grubu olarak geçtiğimiz Kasım – Aralık aylarında devlet teşvikleri konusunu gündeme aldıklarını, sonrasında da buhar sistemlerindeki enerji verimliliğine odaklandıklarını kaydeden Onol, katılımcılara verimli bir panel diledi.

“Verimliliğe vakit ayırmadığımız için büyük maliyetler yükleniyoruz”

Onol’un açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu’nun yaptığı ve Bosch Türkiye adına Özlem Baybora, Spirax Sarco firması adına Emrah Atlas ve Coats firması adına da Selim Aybey’in konuşmacı olduğu panele geçildi. Panelin açılışında söz alan Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu, BUSİAD Enerji Uzmanlık grubu olarak enerji verimliliği konusunda bilinç arttırma ve iyi uygulamaları paylaşarak kaynakların etkin kullanabilme olasılıklarını göstermeyi amaçladıklarını belirtti. “Enerji Verimliliği ve Yönetimi” isimli kısa bir sunum yapan ve konuyla ilgili önemli tespitlerde bulunan Prof. Dr. Etemoğlu, sanayide kullanılan buharın iyi bir enerji taşıyıcısı olduğunu ve günümüzde üretimin pek çok alanında kullanıldığını belirtti. Prof. Dr. Etemoğlu, Bursa’nın sanayi alt yapısına bakıldığında tekstil, kimya ve gıda sektörüyle enerji üretim ve birleşik ısı güç tesislerinde buharın etkin bir şekilde kullanıldığına işaret etti. Prof. Dr. Etemoğlu günümüzde Türkiye’de büyük bir enerjiye ihtiyaç duyulduğuna ve bunu karşılamakta güçlük çekildiğine vurgu yaparak, “Verimlilik gibi konulara fazla vakit ayırmadığımız için büyük maliyetleri yüklenmek durumunda kalıyoruz ve rakiplerimiz de bu alanda bizi geçiyor. Enerji yoğunluğu oldukça önemli bir kavram. Enerji yoğunluğu, fabrikalarda ürettiğimiz birim değer için kullandığımız enerji miktarıdır. Bunun düşük olması önemli. Rakipleriniz bu alanda yüzde 1,8’lik bir iyileşme sağlamışsa, her yıl sizden biraz daha az enerji kullanarak üretim yapıyorlar demektir. Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki firmaların enerji ihtiyaçları her geçen gün azalırken ülkemizdeki firmaların ihtiyaçları ne düzeyde? Şu bir gerçek ki eğer bir alıcı varsa pazar oluşur ve gelinen noktada dünya küresel enerji verimliği pazarı da sürekli büyüyor. Firmalarımız enerji verimliliği ile ilgili ne kadar yatırım yapıyor? Bu konuda küresel ve lokal düzenlemeler söz konusu. Bunların ne kadarının farkındayız? Gelecek adına bu düzenlemelere dikkat etmek durumundayız” diye konuştu.

“Türkiye’deki işletmelerin yüzde 98’inde %10 – 40 arasında enerji kaybı var”

Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu’nun ardından söz alan Bosch Türkiye temsilcisi Özlem Baybora “Buhar kazanları, verimli buhar üretim ve otomasyon sistemleri” isimli bir sunum yaptı. Baybora sunumunda firmalarında gerçekleştirilen ekonomizör, yoğuşma ekonomizörü, yakıt tasarrufu, yanma havası ön ısıtma, su şartlandırma, periyodik bakım, modülasyonlu yanma, frekans kontrollü fan, termal degazon sistemi, ısı geri kazanım ünitesi gibi prosesler üzerinde durdu. Baybora, Bosch enerji verimliliği programı hakkında da katılımcıları bilgilendirdi. Spirax Sarco firması adına söz alan Emrah Atlas da buhar tesisatları, buhar sistemlerinde enerji geri kazanımı ve yeni teknolojilerle ilgili bilgi verdi. Atlas, sunumunda buharın maliyeti, buhar sistemlerinde enerji kayıpları, buharın verimli kullanılması ve tasarruf tedbirleri adına atılması gereken adımları da sıraladı. Türkiye’deki endüstriyel tesisler incelendiğinde işletmelerin yüzde 98’inde yüzde 10 ile yüzde 40 arasında enerji kaybı gözlendiğini dile getiren Atlas, işletmelerin yüzde 2’sinde ise kayıpların yüzde 10’un altında kaldığını sözlerine ekledi. Coats firması temsilcisi Selim Aybey de üretim tesislerinde verimlilik adına gerçekleştirdikleri iyi uygulama örnekleriyle ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Panelin sonundaki soru cevap bölümünün ardından katılımcılara plaketleri takdim edildi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

A Milli Takım Yola Çıktı!

UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup’taki 6. maçında yarın Karadağ ile deplasmanda karşılaşac…