Geçtiğimiz Kasım ayındaki toplantı sonrası iş dünyasında kadının güçlenmesi adına yola çıkan ve ilk iki toplantısını BUSİAD Evi’nde yapan Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, geleceğe dönük yol haritasını belirlemek adına çalıştay programı gerçekleştirdi. Platform üyesi firma temsilcilerinin katıldığı çalıştayda platformun daha etkin bir şekilde yol alması adına atılacak adımlar belirlendi.
BUSİAD, BUİKAD ve Yeşim Tekstil liderliğinde oluşturulan platformun 30 Mart 2017 tarihindeki son toplantısında yapılması kararlaştırılan çalıştay programı, BUSİAD ev sahipliğinde 21 Nisan Cuma günü gerçekleştirildi. Platform üyesi firmaların temsilcilerinin hazır bulunduğu programda Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun çalışma ilkeleri, sorumlulukları, platformun organizasyon yapısı, komitelerin oluşturulması, çalışma düzeni, önümüzdeki dönemde yapılacak ortak projeler ve WEPs imzacısı sayısının Bursa’da nasıl artırılacağı gibi konularla ilgili firma temsilcilerinden öneriler alındı.
“WEPs ilkeleriyle yol alarak etkinliğimizi ve gücümüzü arttırabiliriz”
Çalıştayın açılışında söz alan BM Global Compact Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, platformun omurgasını Birleşmiş Milletler Kadınların Güçlenmesi Prensiplerinin (WEPs) oluşturduğunu ifade ederek, söz konusu ilkelerin
önemine vurgu yaptı. WEPs imzacısı olmanın, platforma katılmanın ilk aşaması olduğunu hatırlatan Cesur, 2016 yılı Kasım ayındaki ilk toplantıda süreçle ilgili kamuoyunu bilgilendirdiklerini ve bugüne dek ilkeleri benimseyen imzacı yeni firmalar kazandıklarını kaydetti. Gelinen noktada Bursa’da 22 firmanın WEPs imzacısı konumunda bulunduğuna değinen Cesur, sayının artması adına gerekli tüm çalışmaları yaparak daha geniş kitlelere ulaşma hedefinde olduklarını kaydetti. Cesur, Bursa’da söz konusu ilkeler çerçevesinde bir platform oluşturulması fikrinin heyecan yarattığına ve Bursa’nın sahip olduğu potansiyel ve sinerji itibariyle rol model olabileceğine dikkat çekerek, “Birleşmiş Milletler Kadınların Güçlenmesi Prensiplerini 7 maddede sıralamak mümkün. Bunlar; cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanması, tüm kadın ve erkeklere işte adil davranılması, tüm kadın ve erkeklere sağlık, güvenlik ve refah sağlanması, kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim imkânlarıyla desteklenmesi, kadınları güçlendiren girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanması, toplumsal inisiyatifler ve destekler aracılığıyla eşitliğin teşvik edilmesi ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gelişimin ölçülerek halka açık raporlanmasıdır. Bu prensipler hepimizin çıkış noktası. Söz konusu bu ilkelerle yol alarak etkinliğimizi ve gücümüzü arttırabiliriz” diye konuştu. Cesur, şöyle devam etti: “Bursa bir ihracat kenti ve üretim adına sipariş veren firmalar, birlikte yol alacakları firmaların sosyal uygunluk şartlarına da dikkat ediyor. WEPs imzacısı olduğunuzda çalışanlarınız arasında ayrım yapmadan herkese eşit baktığınızı da taahhüt etmiş oluyorsunuz ki bu da son derece önemli bir değer. Dünyada trendler bu noktaya gittiği için olası bir ayrıma gitmeden üretim yapmak büyük önem taşıyor.”
Cesur’un konuşmasının ardından Bosch İnsan Kaynakları Eğitim ve Gelişim Birimi Kısım Yöneticisi Şahigan Gurbet, Eğitim Gelişim Uzmanı Balcan Demiröz ve Tofaş Yetenek Yönetimi Yöneticisi Elif İldeniz moderatörlüğündeki çalıştay programına geçildi. Program çerçevesinde gruplara ayrılan katılımcılar; platform adına hayata geçirilebilecek proje önerileri, platform altında kurulması planlanan komiteler ve bu komitelerin çalışma prensipleri, Bursa WEPs imzacılarının etkin olmasının nasıl sağlanacağı ve imzacı firma sayısının arttırılması adına neler yapılabileceği gibi konuları tartıştı.