Otomotivde geleceğin rekabetçi tasarımları ödüllendirilecek
Türkiye ihracatının 11 yıldır üst üste lider sektörü otomotivde katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesini amaçlayan 6. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından 4-5 Mayıs tarihlerinde İTÜ Maslak yerleşkesinde gerçekleştirilecek.
OİB 6. Ar-Ge Proje Pazarı Ödülleri ve İnovalig Otomotiv Ödüllerinin sahiplerini bulacağı etkinliklerde, geleceğe ışık tutacak yeni fikir ve tasarımlara toplam 120 bin TL para ödülü dağıtılacak. Dereceye giren iki proje sahibine yurt dışında burslu eğitim imkanı tanınacak, kazananlar ayrıca İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ ÇekirdekÇekirdek programına girmeye de hak kazanacak.
Etkinlikte Otonom Araç Sistemleri, Yapay Zeka gibi panellerde sektördeki yeni iş modelleri ve trendler paylaşılacak. Dünyaca ünlü fütürist Rudy De Waele “Geleceği Şekillendiren Teknoloji” ve fütürist Ufuk Tarhan da “Gelecek Güzel Gelecek” başlıklı konferans verecek.
OİB ve İTÜ Arı Teknokent iş birliği çerçevesinde İTÜ Çekirdek programında açılan “Otomotiv Teknolojileri Kategorisi”ndeki IUGO, Enwair, RePG ve Parkkolay projelerine bugüne kadar toplam 5 milyon TL’lik yatırım yapıldı.
Türkiye ihracatının lideri otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesini amaçlayan 6. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından 4-5 Mayıs tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak yerleşkesinde gerçekleştirilecek. OİB tarafından Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde düzenlenen etkinliklerde, 6. Ar-Ge Proje Pazarı Ödülleri ve İnovalig Otomotiv Ödülleri sahiplerini bulacak. Her iki yarışmada geleceğe ışık tutacak yeni fikir ve tasarımlara toplam 120 bin TL para ödülü dağıtılacak. Dereceye giren iki proje sahibine Ekonomi Bakanlığının desteği ile yurt dışında burslu eğitim imkanı tanınırken, kazananlar ayrıca İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi’ne girmeye de hak kazanacak.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin ev sahipliği yapacağı etkinlikte, Otonom Araç Sistemleri, Yapay Zeka gibi panellerde sektördeki yeni iş modelleri ve trendler de paylaşılacak. Bu kapsamda dünyaca ünlü fütürist Rudy De Waele “Geleceği Şekillendiren Teknoloji” başlıklı, bir diğer ünlü fütürist Ufuk Tarhan da “Gelecek Güzel Gelecek” konulu konferans verecekler.
OİB Başkanı: “OİB-İTÜ Çekirdek iş birliğiyle projeler sanayiye aktarılıyor”
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, İTÜ Çekirdek ile yapılan iş birliğiyle yarışmada ortaya çıkan projelerin geliştirilerek sanayiye aktarılmasını hedeflediklerini söyledi. Orhan Sabuncu, “OİB olarak bu iş birliği ile girişimcilerimize danışmanlıktan prototiplemeye, laboratuvar çalışmalarından patent sürecine ve sanayi buluşmasına kadar birçok imkanı sunmuş olduk. Bu sayede girişimciler, 250 bin TL’si OİB tarafından karşılanan toplamda 1 milyon TL’lik İTÜ Çekirdek ödülünü kazanma fırsatına sahip oluyor, hem de kuluçkaya yatacak projelerini geliştirip, olgunlaşarak sanayiye aktarma fırsatı buluyor. Türkiye’nin ihracat lideri olan otomotiv sektörümüzün, temelden yetişecek inovatif teknolojilerle önümüzdeki yıllarda daha da büyümesi en önemli hedefimiz. OİB olarak gerçekleştirdiğimiz yarışmalardaki başarımız, İTÜ Çekirdek’in girişimcilere yarattığı değer ile bir kat daha arttı. Son iki yılda İTÜ Çekirdek’te kuluçkaya alınarak desteklenen girişimcilerimizden 6 tanesi şu anda yatırım aldı, müşterileri var ve sanayimize değer yaratmaya başladı” dedi.
OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu da “Sektörümüze daha nitelikli, çevreci, güvenli, kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler sunmayı hedefliyoruz. OİB olarak son iki yılda 1,5 milyon TL destek verdiğimiz İTÜ Çekirdek Programında, ödül sahipleri projelerini geliştirmenin yanında, MBA eğitimi ve üniversite-sanayi işbirliğiyle network yaratma imkanı da buldu” dedi.
İTÜ ARI Teknokent CEO’su Kenan Çolpan ise İTÜ Çekirdek programına ilişkin olarak “İTÜ ARI Teknokent olarak yüzlerce girişimcinin yetişmesine olanak tanıyan İTÜ Çekirdek ile bu yıl 5 milyon TL değerinde ödül ve yatırım imkanı sağlıyoruz. Bu yıl OİB ile 3.sünü gerçekleştirdiğimiz Otomotiv Teknolojisi özel kategorisi ile Türkiye’nin otomotiv alanında çok daha güçlü bir ülke olma hedefine destek oluyoruz. Önümüzdeki 10 sene içinde otomotiv sektörünün elektrik, elektronik, yazılım ve enerji üzerine odaklanarak gelişmesi bekleniyor. Bu yönde yerli teknolojiler üretmek, otomotiv alanında fark yaratmanın ve gelişimin anahtarı olacak. OİB’in vizyonu, sanayi gücü ve desteği ile girişimciler daha hızlı büyüyor. Biz de bu büyümede girişimcilerin elinden tutuyoruz” dedi.
EDİTÖRE NOT
OİB, İTÜ Çekirdek’te girişimcileri destekliyor
OİB’in İTÜ Arı Teknokent ile iş birliği çerçevesinde İTÜ Çekirdek programında açılan “Otomotiv Teknolojileri Kategorisi” ile Türkiye’de otomotiv sektörünün sürdürülebilir rekabet avantajına sahip daha güçlü bir yapıya kavuşması için çekirdekten girişimci yetiştiriliyor. Bu alandaki girişimciler OİB’in otomotiv sektöründeki deneyiminden, vizyonundan ve sanayideki geniş ağından yararlanıyor. İTÜ Çekirdek ise projelerin gelişmesi için uygun zemini hazırlıyor.
Bu kapsamda geçen iki yılda OİB tarafından sağlanan sanayi ve sektör deneyimli mentorlar ile girişimciler kuluçka süreçlerinden geçerek hızlı bir şekilde ticari hayata adım attı. Girişimcilerin başarılı olması için OİB desteği ile İTÜ Çekirdek’te otomotive özel eğitimler veriliyor, danışmanlar ve mentorlar girişimcilerin satış yapabilmeleri ve/veya yatırım alabilmeleri için çalışmalar yapıyor. OİB’in 75 bin TL’lik Ar-Ge fonundan faydalanarak İTÜ laboratuvarlarında prototip geliştirme masrafları karşılanıyor, girişimciler yatırımcılarla buluşturuluyor, patent başvuruları yapılıyor ve yıl sonunda İTÜ Çekirdek Big Bang girişimcilik yarışmasına katılarak 5 milyon TL değerinde ödül ve yatırımlardan faydalanmaları sağlanıyor.
OİB, Big Bang finalinde son iki yılda yaklaşık 400 bin TL ödül verdi
OİB, ayrıca İTÜ Arı Teknokent ile yapılan iş birliği çerçevesinde İTÜ Çekirdek Big Bang 2015 ve 2016 finallerinde girişimcileri destekledi. Girişimcileri ve yatırımcıları bir araya getiren İTÜ Çekirdek Big Bang 2015 finallerinde sektörün çehresini değiştirecek girişimcileri ödüllendiren OİB, beş projeye toplamda 250 bin lira ile destek verdi. OİB, Big Bang 2015 ödüllerinde Enwair Batarya projesine 70 bin, Euro6 Egzoz Emisyon Sistemleri için Ünite Kalite Sensörü Geliştirilmesi projesine 60 bin, IUGO Akıllı, Tasarruflu ve Güvenli Sürüş Sistemi projesine 50 bin, Marvin projesine 40 bin ve Düşük Sıcaklıklarda Çalışabilen Yüksek Verimli Statik Range projesine de 30 bin lira verdi.
OİB, İTÜ Çekirdek Big Bang 2016 finalinde ise projelere 145 bin TL ödül dağıttı. OİB, bu kapsamda Formulate projesine 60 bin TL, Progin-Bilişim-Transafe projesine 50 bin TL ve Nanografen projesine 35 bin TL ödül sundu.
Iugo, Keiretsu Forum’dan 400 bin dolar yatırım aldı
OİB ve İTÜ Arı Teknokent iş birliği çerçevesinde İTÜ Çekirdek programında açılan “Otomotiv Teknolojileri Kategorisi”ndeki IUGO, Enwair, RePG ve Parkkolay projelerine bugüne kadar toplam 5 milyon TL’lik yatırım yapıldı.
OİB-İTÜ Çekirdek Otomotiv Kategorisine başvuran ve Big Bang 2015 yarışmasında 220 bin TL ödül alan IUGO, Keiretsu Forum Türkiye Melek Yatırımcılarından 400 bin dolar yatırım aldı. İleri seviye sürücü destek sistemleri geliştiren IUGO’nun yatırım sonrası değerlemesi 4,5 milyon dolara yükseldi. IUGO geliştirdiği cihazıyla sürüşe dair verileri, hizmet verdiği büyük araç filolarından topluyor. Topladığı bu veriler sürekli olarak ortak bir veri havuzuna gönderiliyor ve yapay zeka algoritmaları tarafından destek sistemini bir sonraki adıma taşıyacak iyileştirmeler saptıyor. IUGO, Shell ile anlaşma yaparak 650 araçlık satış gerçekleştirdi. Aynı zamanda Koç Holding şirketi Inventram’ın Preferred Company listesine girmeyi de başardı.
Enwair, 120 milyon dolarlık Türkiye batarya pazarının lideri olmaya aday
OİB-İTÜ Çekirdek Otomotiv Kategorisine başvuran ve Big Bang 2015 yarışmasında 150 bin TL ödül alan Enwair projesi, bataryanın kapasitesini doğrudan etkileyen anot ve katot malzemeler üzerine odaklanıyor. Elektronik cihazların batarya performanslarının düşük olması tüketicinin en çok yakınma nedenleri arasında gösteriliyor. Batarya kapasitesi yeterli olmayan cihazlar, kullanıcılara gerekli mobiliteyi sağlayamıyor. Akıllı telefon ve tablet gibi teknolojik cihazların daha uzun kullanımı için yenilikçi batarya geliştiren Enwair, son iki yıl içinde 1 milyon TL yatırım alarak çalışmalarını sürdürüyor.
RePG Enerji, 560 bin TL yatırım aldı
OİB-İTÜ Çekirdek Otomotiv Kategorisine başvuran ve Big Bang 2015’te 55 bin TL ödül alan RePG Enerji Sistemleri, kendi lisansı ve kendi patentleri ile yenilikçi yenilenebilir enerji sistemleri alanında faaliyet gösteriyor. Konut ve endüstriyel uygulamalar için daha önce hiç kullanılmamış bir teknikle yılın büyük bir kısmı çalışabilen yenilenebilir enerji kaynağına dayalı elektrik üretimi gerçekleştiriyor. Aynı zamanda, elektrikli ve hibrid araçlar için yenilenebilir enerji kaynağına dayalı menzil uzatıcı, konvansiyonel araçlar için yakıt sistemleri, kara/deniz taşıtları için tahrik sistemleri, konut ve taşıtlar için ısıtma/soğutma/hvac/iklimlendirme sistemleri, tatlı su üretim sistemlerinin de üretim ve uygulamalarını gerçekleştiriyor. RePG, TR Angels İş Melekleri Ağı tarafından 560 bin TL yatırım alarak teknolojisinin farklı mecralarda uygulamalarını geliştiriyor.
Parkkolay, trafik ve park sorununa mobil çözüm getiriyor
OİB-İTÜ Çekirdek Otomotiv Kategorisine başvuran ve Big Bang 2016’da 85 bin TL ödül kazanan Parkkolay, harita üzerinde otoparkların yer, fiyat ve doluluk oranı bilgilerini aplikasyon üzerinden kullanıcılara gösteriyor. Buna ek olarak otoparkların vale, oto yıkama, açık-kapalı olma gibi tüm ekstra özelliklerinin de önceden bilinmesini sağlıyor. Tüm bu bilgiler doğrultusunda kullanıcılara en uygun otoparkı 1 dakikada seçebilmeyi vaat ediyor. Uygulamanın piyasadaki benzer uygulamalardan ayrıştığı en önemli nokta ise otopark rezervasyonu yapabilme özelliği. Parkkolay, yatırımcısından aldığı 250 bin TL’lik yatırım ile otopark ağını büyütme ve pazarlama faaliyetlerine devam ediyor.