MOSFED BAŞKANI AHMET GÜLEÇ MÜSİAD BURSA’NIN KONUĞU OLDU…
- GÜLEÇ: “DÜNYANIN 13’NCÜ BÜYÜK ÜRETİCİSİ, 12’NCİ BÜYÜK İHRACATÇISIYIZ”
BURSA – Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, Dayanıklı Tüketim, Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Toplantısında Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç’i ağırladı.
“Küresel Rekabette Türkiye Mobilyası” konu başlığında konuşan Güleç, mobilya sektöründeki gelişime dikkat çekerek şunları söyledi: “2001’de 1,7 milyar dolar üretim yaparken, bugün bunu 6 milyar dolar seviyesine ulaştırdık ve artık dünyanın 13’üncü büyük üreticisiyiz. 2001 yılında 143 milyon dolar olan ihracatımız; bugün 2,5 milyar doların üzerine çıktı. Bu da neredeyse 15 misli bir artış anlamına geliyor. Dünyanın 12’inci büyük mobilya ihracatçısıyız.”
“SEKTÖR, İNDİRİLMİŞ KDV’NİN DEVAM ETMESİNİ İSTİYOR”
Programın açılış konuşmasını Dayanıklı Tüketim, Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Hüsamettin Turhan yaptı. Mobilyanın hayatın her alanında olduğunu ifade eden Turhan, “Dayanıklı tüketim dediğimizde şu an oturduğumuz mekândan başlayarak evlerimizde iş yerlerimizde ve hayatımızın her safhasında mobilyayı görebiliriz. Bizim üretip sattığımız bu ürünler günlük veya aylık tüketilen ürünler değildir. On yıllarca kullanılan ürünler olduğu için kalitesine önem vermekteyiz. Bununla birlikte sektörün isteklerini de söylemekle yükümlüyüm. Örneğin indirilmiş olan KDV’nin bu haliyle güncellenmiş olması ve böyle devam etmesi en büyük arzumuzdur. Ayrıca mağduriyetlerin yaşanmaması için de tüketici hakem heyetlerinin kararlarını daha dikkatli ve titiz bir şekilde vermesini istiyoruz” diye konuştu.
“ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses de, “Sektör kurullarımız, kendi sektörlerine değer katma adına önemli çalışmalar yapıyor. Sadece üyelerimize değil tüm sektöre açık olarak yaptığımız bu toplantılarla da önemli bilgiler edinmeye, problemleri tespit etmeye, çözümler getirmeye çalışıyoruz. Üniversite öğrencilerimizi de toplantılarımıza davet ediyoruz ki böylece üniversite-sanayici iş birliği konusunda somut adımlar atıyoruz. Bu çalışmalarımızla Bursamıza, çevremize, bölgemize ve ülkemize faydalı olmaya gayret ediyoruz” dedi.
“PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ VE İHRACATIMIZ ARTIYOR”
Toplantının konuşmacısı olan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç de sektöre dair önemli bilgiler paylaştı. Mobilya sektörünü imalat sektörünün anası olarak tanımlayan Güleç, “Her yıl 1 milyon dolar üzerinde ihracat yapan şirketlerimizin sayısı yaklaşık yüzde 10 oranında artıyor. Bir önceki yıl 480 olan bu sayı, geçen yıl 580 firmaya ulaştı. Yani tabana yayılmış, zemini geniş bir piramit şeklinde büyüyen bir sektörden söz ediyoruz. Her geçen gün de piramidimizin en üstü değil, tabanı genişliyor. Pazar çeşitliliği ve ihracat yaptığımız noktalardaki artışımızda da benzer bir tablo söz konusu. 2000’li yıllarda ürünlerimiz hemen hemen 100 ihracat noktasına ulaşırken, bugün küresel ölçekte 204 noktayı Türk mobilyası ile tanıştırıyoruz” dedi.
Mobilya sektörü için 2000’li yılları bir kırılma dönemi olarak niteleyen Güleç, “2000’li yıllara kadar marangozluğun ön planda olduğu, yerel ihtiyaçlara dönük üretim yapan bir sektörken ulusal ve uluslararası üretime adım atmaya başladık. Üreticilerimiz ise sayıları 20 bin olan mikro atölyelerden, bugün çoğunluğu KOBİ olan 36 bin tesise dönüştü. Yine bugün 30’un üzerinde işçi çalıştıran 983 işletmemiz bulunuyor. Bu süreçte ihraç pazarlarımızın profilindeki dönüşüme birlikte şahitlik ediyoruz. Geçmişte yalnızca yakın coğrafyamıza mobilya satarken, bugün mobilyacılarımız pazar çeşitlendirme yeteneklerini geliştiriyorlar. Irak, Suudi Arabistan, ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa ülkeleri en çok ihracat yaptığımız ilk 5 ülkeyi oluşturuyorlar” şeklinde konuştu.
“15 YILDIR DIŞ TİCARET FAZLASI VERİYORUZ”
“Hedefimiz 10 milyar dolar ihracat, 25 milyar dolar üretim ve dünyada en büyük 5 mobilya ihracatçısı ülkeden birisi olmak” diyen Güleç bu hedefe ulaşılabileceğini ifade etti. Güleç şunları söyledi: “Sadece kendi alanımızda değil, geliştiğimizde tekstilden, yan sanayiden, imalatı ilgilendiren diğer sektörlerden toplam 21 farklı sektöre önemli bir katkı sağlıyoruz. Yenilikçi ve ihracat odaklıyız ve sürekli gelişiyoruz. Cari açık dostu milli bir sektörüz. 15 yıldır dış ticaret fazlası veriyoruz. Her yıl da bu fazlayı artırıyoruz. Üretim gücümüz, tasarım kabiliyetimiz, güçlü bir tedarik sistemine sahip oluşumuz ve müteşebbis gücümüzle bu hedeflerimize ulaşmak zor olmayacaktır.