- DÖNÜŞÜMÜ KADINLAR ANLATTI
- İMO BURSA ŞUBESİ BAŞKANI ALBAYRAK: FARKLI BAKIŞ AÇILARINA İHTİYACIMIZ VAR
BURSA- İnşaat Mühendisler Odası Bursa Şubesi Bacıbey Kent Kültürü Derneği işbirliğinde “Anne Gözüyle Kentsel Dönüşüm ve Toplumsal Değişim” paneli düzenledi.
İMO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, MHP Bursa İl Başkanı Tevfik Topcu, Harita Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı A. Faruk Çolak, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Sevilay Çetinkaya, inşaat sektörü temsilcileri ve İMO üyeleri katıldı. Oturum başkanlığını İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Ayşe Asena Dişbudak’ın yaptığı panelde MHP Kadın ve Aileden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve 24, 25. Dönem Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, TBMM Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ve CHP İstanbul Milletvekili Yüksek Mimar Gülay Yedekçi konuşmacı olarak yer aldı.
“AMACIMIZ SAĞLIKLI KENTSEL DÖNÜŞÜM”
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, meslek hayatı boyunca kentsel dönüşüm konusunda çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Marmara Depreminin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen yapı stokunun yenilenemediğine dikkat çeken Albayrak, “Çalışmalarımızın güzel gidiyor ancak bu noktaya 18
yıl sonra ulaşabildik. Farklı bakış açılarına ihtiyacımız var. O yüzden kentsel dönüşümü kadınların gözüyle değerlendirmek için bu paneli düzenliyoruz. Amacımız sağlıklı kentsel dönüşüme dikkat çekmek” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM RANT ALGISIYLA ANILIYOR”
Bacıbey Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar da, panel için İMO Bursa Şubesi Başkanı Albayrak’a teşekkür etti. Hayati derecede önemli olan kentsel dönüşümün sadece rant algısıyla anıldığını vurgulayan Çınar, “Bu ortamda özellikle bu evlerde yaşayacak olan anneler ne istiyor? Bunu hiç konuşmadık. O yüzden sözü bu kez kadınlara vermek istedik” ifadelerini kullandı.
“ODAĞA İNSAN ALINMALI”
Panelin ilk konuşmacısı MHP Kadın ve Aileden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve 24, 25. Dönem Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, 17 Ağustos 1999 depreminden üzerinden geçen yıllara rağmen bir ders alınmadığını vurguladı. Kentsel dönüşümde odağa insanın alınması gerektiğini aktaran Demirel, şöyle konuştu: “Biz hala kentsel dönüşümü yeni bir imar planı, rant alanı, müteahhitlik hizmetleri olarak görüyoruz. Odağa insanı almayarak hala kaç kat çıkarım diye düşünüyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece acı sonuçlar ortaya çıkacaktır. Kentsel dönüşüm mahallelerinde en büyük ıstırabı kadınlar yaşıyor. Özellikle TOKİ konutlarında insan mahremiyetinin üzerinde çok durulmuyor. Ekonomik, sosyal, altyapı ve çevre problemleri mevcut. Ulaşım sorunları var. Yarınlar için kararlarımızı verirken ben ve bugünü değil, yarını düşünmemiz gerektiğini düşünüyor ve umuyorum.”
“KADIN DOSTU ŞEHİRLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
TBMM Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ise şehre, mekâna ve dolayısıyla hayata anne duyarlılığıyla bakabilmenin ve kararlara bu bakışı yansıtabilmenin önemli olduğunu söyledi. Erişebilir şehirler ortaya çıkarmak için çalıştıklarını ifade eden Karaburun, “Kentsel dönüşüm ile hedeflenen
yalnızca fiziki bir dönüşüm değildir. Kadının sadece anne kimliğiyle değil hayatın her alanında var olması için kadın dostu şehirler çalışması yapıyoruz. Milli, yerli, kültürümüzü ortaya çıkaracak yapılarımızın arkasında duruyoruz. Geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez. Bu noktada çok ısrarcıyız” diye konuştu.
“KENTLER KİMLİKLERİYLE VARDIR”
Son olarak söz alan CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi de kentsel dönüşümün mevcut yapıları yıkıp yerine çok katlı binalar inşa etmek olmadığını belirtti. Kentsel dönüşümde dönüşüm bölgesinde yaşayanların ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının gözetilmesi gerektiğini aktaran Yedekçi, şöyle devam etti: “Başta engelliler olmak üzere her yaş grubundan ve her sağlık grubundan bulunan insanın keyifle huzurla mutlulukla yaşayabileceği uyan kentler inşa edilmeli. Kentler kimlikleriyle vardır. İnsanlar yaşadıkları kentleri yansıtır. İnsan ve kent birbirini besler, birbirine öğretir. Adana ve Bursa arasında şimdi siz bir kent kimliği farkı görebiliyor musunuz? Ranta uzanan kuleleler olmamalı. Sadece rant anlayışından vazgeçilmelidir. Barınma insanların temel gereksinimidir. Hiçbir siyaset bunun üzerinde olamaz. Kentsel dönüşüm partiler üstü. Siyasetin dışında konuşulmalı. İnsanı temel alan kentler hayal ediyoruz.”
Panelin sonunda İMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak ve Bacıbey Kent Kültürü Derneği Başkanı Sosyolog Mutlu Çınar tarafından panelistlere plaket takdim edildi.