Home FOTO GALERİ Bursa’nın sağlık tarihi kitaplaştırıldı

Bursa’nın sağlık tarihi kitaplaştırıldı

- Guncellenme Tarihi: 24 Mayıs 2017 14:14
5 min read
Bursa’nın sağlık tarihi kitaplaştırıldı için yorumlar kapalı
0

CHP Bursa Milletvekili Op. Dr. Ceyhun İrgil’in fikir öncülüğünü yaptığı ve 7 yıldır çalışmaları süren Bursa’nın Sağlık Tarihi Kitabı, Büyükşehir Belediyesi tarafından kent belgeliğine kazandırıldı. Kentin sağlık tarihini bir kitapta toplamak amacı ile başlatılan çalışma içinde Bursa Tabip Odası’nın geçmiş dönem başkanlarından Dr. Çetin Tor’un yanı sıra pek çok hekim, eczacı, veteriner de yer alıyor.

CHP Bursa Milletvekili Op. Dr. Ceyhun İrgil’in öncülüğünde hayata geçirilen Bursa’nın Sağlık Tarihi kitabı, bir ay sonra kapılarını açacak olan Bursa Sağlık Tarihi Müzesi’nde tanıtıldı. Bursa’nın sağlık tarihini antik dönemden başlayarak günümüze kadar ele alan kitapta, sağlık meslek odalarının tarihi, hastaneler, tedaviler, Osmanlı dönemi doktor ve eczacıları, veterinerlik tarihi, diş hekimleri tarihi, kaplıca tedavileri, tıp malzemeleri,Bursa kadı sicillerinde tıp ve ilgili fermanlar, alternatif tıp, folklorik tıp, salgın hastalıklar, sünnetçiler, kırık çıkıkçılar, Rum hastaneleri, Bursa’da yazılan tıp kitapları, devlet ve özel hastaneler tarihi, Tıp Fakültesi tarihi, Gurabahane-i Laklakan gibi ilgi çekici konular yer alıyor. Mesleğine ve Bursa’nın sağlık çınarlarına vefa borcunu müze çalışmasıyla ödemek için 7 yıl önce Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yola çıktığını belirten CHP Bursa Milletvekili Op. Dr. Ceyhun İrgil, Bursa’dan çıkıp, tıp tarihine adını yazdırmış sağlık çalışanlarına vefa borcunu ödediklerini söyledi. Daha önce bu kadar geniş çaplı bir sağlık müzesinin yapılmadığını ifade eden İrgil, “Bu çalışma sırasında elde edilen belge ve bilgileri kitaplaştırarak kent tarihi, sağlık tarihi kitabı oluştu. Türkiye’de kent tarihiyle ilgili yazılmış en büyük ve kapsamlı çalışma. İçinde tıp, veteriner, diş ve eczacılıkla ilgili bütün belge ve bilgilerin derlendiği bir eser olarak hazırladık. Türkiye’deki tıp terimlerini Türkçeleştiren, kullandığımız pek çok tıp terimini hayata kazandıran insan Bursalı bir hekim. Doktor İbrahim bey, çok önemli tartışmaların içine girmiş ancak büyük bir tıp sözlüğü hazırlamış. Unutuluyor bu insanlar. Sütü yoğurda çeviren Türk bakterisini bulan bir hekim yine Bursa’dan. Bu isimler unutulmasın, kaybolmasın istedik” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, kent belgeliğine kazandırılan kitabın yanı sıra Sur İçi bölgesinde restore ettikleri Yerkapı Konağı’nın da, Sağlık Müzesi olarak açılmak için gün saydığını belirtti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Araca Binmeden Önce Kaputa Vur

Osmangazi Belediyesi, kış ayında soğuktan araç kaputlarına ve motorlarına sığınan hayvanla…