Home FOTO GALERİ RAMAZANDA BÖBREK SAĞLIĞINA DİKKAT!

RAMAZANDA BÖBREK SAĞLIĞINA DİKKAT!

- Guncellenme Tarihi: 31 Mayıs 2017 13:13
8 min read
RAMAZANDA BÖBREK SAĞLIĞINA DİKKAT! için yorumlar kapalı
0

Özel Hayat Hastanesi’nden Op.Dr.Yasin Kapucu Ramazan ayında böbrekleri korumak için iftar ve sahur arasında bol sıvı tüketilmesine, yeterli beslenmeye, ilaçların ihmal edilmemesine ve düzenli uykunun önemine dikkat çekti.

BURSA- Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ve sahur ile iftar vakitleri arasındaki sürenin 17 saati bulması özellikle böbrek hastaları için risk oluşturuyor. Özel Hayat Hastanesi’nden Op.Dr.Yasin Kapucu böbrek hastalarının ve böbrek hastalığı olmayanların Ramazan ayı boyunca nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi verdi. Diyaliz hastaları ve böbrek fonksiyon bozukluğu fazla olan hastalara sağlıkları tehlikeye gireceğinden oruç tutmamalarını öneren Dr.Yasin Kapucu, “Böbreklerinde basit kist, küçük kum ve hafif idrar yolu enfeksiyonu olan hastalar oruç tutabilirler. Biz bu hastalara iftar ve sahur arasında bol sıvı tüketmelerini, yeterli beslenmelerini, hayati ilaçlarını mutlaka kullanmalarını ve yeterli uyku ile dinlenmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

TUZDAN VE ŞEKERDEN UZAK DURUN

Böbrek yetmezliği ile ilgili sebeplere bakıldığında en büyük iki hastalığın diyabet ve hipertansiyon olduğuna dikkat çeken Dr. Kapucu, şöyle devam etti: “Şeker ve tansiyon ne kadar iyi kontrol edilirse böbrekler o kadar az etkilenir. Sağlıklı insanlar da bu amaçla özellikle tuzdan ve şekerden uzak durması gerekmektedir. Ailesinde yüksek tansiyon ve şeker olan kişilerin aralıklı tetkik yaptırması, diyete dikkat etmesi ve her iki hastalığı ortaya çıkaran obeziteden kaçınması gerekir.”

YETERLİ SU İÇMEK ZORUNDAYIZ

Dr. Kapucu, böbrek hastalıkları ile ilgili olarak; tansiyon ve şeker hastaları, polikistik böbrek hastalığı, tek böbrekli olanlar, iki taraflı böbrek taşları olanlar, çocukken ciddi böbrek hastalığı geçirenler, idrarın mesaneden yukarı kaçtığı reflü hastalığı, böbreklerden aşırı protein kaçağına neden olan hastalıklar ile bazı romatizmal hastalıkları yaşayanların risk altında olduğuna değindi. Dr. Kapucuböbrek sağlığı ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları da şöyle sıraladı: “Yeterli su içmek zorundayız. Çünkü yeterli su tüketilmediğinde, vücutta toksin ve diğer atık maddeler birikir. Bu toksinleri atmak için de böbrekler ekstra çalışmak zorunda kalır. Günlük 1,5-2 litre su tüketimi kronik böbrek hastalığı gelişimi riskini azaltır. Bunun yanında tuz ve şeker tüketimini de azaltmalıyız. Fazla tuz tüketmek, tansiyonu yükselterek böbreklere binen yükü arttırır. İdeal günlük tuz tüketimini 5 gram (bir çay kaşığı) kadardır. Fazla şeker tüketen kişilerin idrarında protein atılımı artar. İdrarda protein tespit edilmesi ise böbreklerin yeterince iyi çalışmadığının gösterir. Tuz kısıtlaması, fazla kilolardan kurtulma, egzersiz ve uygun ilaç tedavisi ile kan basıncı normal sınırlara gelen hastalarda hem böbrek hasarı gelişimi önlenebilir hem de varsa böbrek hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir.”

SAĞLIKLI BESLENİN VE NORMAL KİLODA OLUN

Dr. Kapucu, sağlıklı beslenmenin kronik böbrek rahatsızlığının ilerlemesini önlediğini dile getirdi. Sebze, meyve ve protein açısından iyi bir denge kurulması gerektiğini ifade eden Dr. Kapucu, “Özellikle taze yiyecekleri tercih edin.  Bir anda değil aralıklı yemek yenmeli.  Potasyum sorunu yok ise bol meyve tüketilmeli. Kola, soda, kahve, çay ve gazlı içecekler içerdikleri sodyum nedeniyle tansiyon yükseltebilir. Ayrıca idrar söktürücü etkileri ile tuz kaybına yol açabilir. Bunların yerine bol su, kavun ve karpuz yenmeli” dedi.

 SİGARA VE DÜZENSİZ İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT EDİN!

Sigaraya da ayrı bir parantez açan Dr. Kapucu, sözlerini şöyle tamamladı: “Sigara içilmesi böbrek kan akımında azalmaya neden olur. Böbreğin kan akımı azalması sonucu yeterince süzme yapamaz ve atık maddeler vücutta birikir.  Ayrıca sigara içen kişilerde böbrek kanseri gelişme riski yüzde 50 artıyor. Öte yandan düzensiz ilaç kullanımı da böbrekler için zararlı. Dünyada reçetesiz kullanılan ilaçların çoğu ağrı kesicilerdir. Bu ilaçlar bazen kullanıldıkları doz ve süre ile ilişkili, bazen de hiçbir şekilde doza bağımlı olmaksızın böbrek hasarı oluşturabilirler.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Nilüfer Belediyespor’dan Mihalıççık Deplasmanında Net Galibiyet

Nilüfer Belediyespor Erkek Hentbol Takımı, milli ara sonrası ilk maçında deplasmanda Mihal…