Nilüfer Belediyesi’nin Türk Kızılayı Bursa Şubesi ve Uludağ Soroptimist Kulübü iş birliğiyle başlattığı Hasta ve Yaşlı Bakım Refakatçisi Eğitimi’ne katılan kursiyerler, bilgi donanımı ve vicdanlarıyla nasıl hasta bakılacağını öğreniyorlar.
Bakıma ihtiyaç duyan yaşlı ve hastaların daha bilinçli ellere teslim edilmesi amacıyla Nilüfer Belediyesi, Türk Kızılayı Bursa Şubesi ve Uludağ Soroptimist Kulübü iş birliğiyle başlatılan Hasta ve Yaşlı Bakım Refakatçisi Eğitimi, Odunluk Mahallesi’ndeki Kızılay Plaza’da devam ediyor. MMIP testi, ilkyardım eğitimi, beslenme ve uygulamalı eğitimlerin yer aldığı Hasta ve Yaşlı Bakım Refakatçisi Eğitimi deneyimli eğitmenler tarafından veriliyor.
“Hasta ve Yaşlı Bakım Refakatçisi Eğitimi”nin önemli bir ihtiyacı karşılayacağına dikkat çeken Türk Kızılayı Bursa Şubesi Eğitim Şube Müdürü Sevim Tanrıkulu, “Yaşlı ve hastaların yaşam kalitesi yükselirken istihdam da sağlanmış olacak” dedi. Bugüne kadar 500’ün üzerinde kursiyerin sertifikalı eğitim aldığını belirten Tanrıkulu, özellikle yaşlıların çok zor durumda olduğunu ifade etti. Tanrıkulu şöyle devam etti: “Ülkemizde yaşlı ve hastalarımız, şuan istenmeyen, ötelenen, yalnızlaşan ve kültürümüze hiç uymayan konumdalar. Sağlık sistemimizde bakım kültürü yok. Hemşireler bakım eğitimi alıyorlar ancak bunu sahada uygulamadıkları için böyle bir kültür oluşmuyor. Kızılay, bakıcılık ve hemşirelikten doğdu ve bakıcılık eğitiminin de Kızılay’dan ülke geneline yaygınlaşmasını istiyoruz. Eğitim alan bakıcıyla, almayan bakıcı arasında çok önemli farklar oluyor. Tabi ki istediğimiz seviyede değil ama biz arzu ediyoruz ki bakıcılık eğitimi alan herkes en az lise mezunu olsun. Ancak mağdur kesimin de bundan faydalanması düşüncesiyle ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın da standardı olması dolayısıyla ilk okul mezunları da bu eğitimi alabiliyorlar. Eğitimin çarpan etkisi de var, hem istihdam hem de yaşlının yaşam kalitesinin hatta ailesinin yaşam kalitesinin artırılması söz konusu” diye konuştu.
Türk Kızılayı Bursa Şubesi eğitmenlerinden hemşire Müge Şirinyıldız da kursiyerlere hasta ve yaşlılarla empati kurarak güçlü bir iletişim sağlamayı öğrettiklerini söyledi. Şirinyıldız, “Kursiyerlere empati yaparak, güçlü iletişim kurarak, hastalarına, yaşlılarına yaklaşmalarını ve onların sorunlarına odaklanmalarını ve bakımlarını yapmalarını öğretiyoruz. Hem
bilgi donanımıyla hem de vicdanlarıyla nasıl hasta bakılacağını öğreniyorlar. Bu anlamda eğitim programını destekleyen Nilüfer Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” dedi.
Nilüfer Belediyesi, Türk Kızılayı Bursa Şubesi ve Uludağ Soroptimist Kulübü iş birliğiyle verilen eğitimler 560 saat sürecek. Eğitim tamamlandığında sertifika alacak olan kursiyerler, hasta ve yaşlı bakımına ihtiyaç duyanlara yönlendirilerek istihdam edilecek.