Yangın güvenliği sektöründe ürün özellikleri her geçen gün hızla ve olumlu yönde ilerliyor. Türkiye’de bir ilk olan Yangın Eğitim Merkezi, uzman eğitmenleri tarafından ihtiyaca uygun teorik ve pratik yangınla mücadele eğitimleri veriyor.
Yangın Güvenlik Sistemleri ekibi olarak, 1999 yılından itibaren uzmanlık alanı olan Yangın Mühendisliği ve yangından korunma konularında, firmaların ihtiyacı olan her konuda profesyonel ve deneyimli kadrosuyla hizmet veren Sisar Mühendislik, müşterilerin ihtiyacı ve beklentisi doğrultusunda uygun hizmeti uygun fiyatla sağlamak mantığı ile hareket ederek çözümler üretiyor. YAKDER (Yangından Korunma ve Eğitim Derneği)’in ana sponsoru olan Sisar Mühendislik, aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olan “Yangın Eğitim Merkezi”nde uzman eğitmenleri tarafından, ihtiyaca uygun detaylı planlanmış teorik ve pratik yangınla mücadele eğitimleri veriyor.
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
İsmim Sabih Coşkuncu Sisar Mühendislik Yangın ve Güvenlik Sistemi Yetkilisiyim, Deniz Harp Okulu Deniz Subaylığından emekliyim. 15 yıl gemilerde çalıştım, daha sonra sivil sektöre geçiş yaptım. Sivil sektörde Bursa’da ilk Türkiye’nin dördüncü doğalgaz firması olan kendi firmamı kurdum. 98 yılında doğalgaz firmamı sadece danışmanlık üzerine yürütmeye başladım ve tamamen yangın konusuna odaklandım. Deniz kuvvetlerindeyken Amerika Philadelphia Naval Demage Control School’da 1980-81 yılında yangın eğitimleri aldım. Sonra Sisar Mühendislik Yangın Güvenlik Sistemleri ekibini kurdum. Buna ek olarak bu işin mühendislik boyutunu da biz yapıyoruz. Danışmanlık, proje kısmı, elektronik ve mekanik söndürme kısımlarıyla ilgileniyoruz. SSR Mühendislik ise yeni kurulan firmamız. SSR Mühendislik danışmanlık ve eğitim hizmetlerini veriyor. Sisar Mühendislik ise işin daha çok taahhüt ve proje işlerini yürütüyor. Altmışa yakın personel istihdam ediyoruz.
Montajlar yapıldıktan sonra bizim için en önemli şeylerden biri de bakım. Sistemi kurduktan sonra ‘tamam biz sistemi kurduk’ diyemiyoruz. Çünkü hem uluslararası hem de ulusal yönetmeliklere göre bu sistemin periyodik olarak bakımlarının yapılması zorunlu tutuluyor. Yılda veya altı ayda bir ekibimiz oraya giderek bakımlarını yapar, sistemlerin çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
Türkiye’de bu anlamda denetim yapılıyor mu?
Son zamanlarda denetimler, gelişmiş olsa da önceleri denetimsiz denilebilecek kadar azdı. 2000’li yıllarda neredeyse hiç denetim yoktu. Daha sonra 2002 yılında yönetmeliğin çıkmasıyla artmaya başladı. Maalesef yangın bizde çok ciddiye alınan bir konu değil. Bizler zaten sadece yangın eğitimi vermiyoruz. Bunun yanında acil durum eğitimi de veriyoruz. Deprem, yangın, kapalı alanlarda çalışma eğitimleri gibi afet yönetimlerini de öğretiyoruz.
Hangi firmalara eğitim veriyorsunuz?
Küçük, büyük hiç fark etmiyor. Genellikle Bursa’daki firmalar ağırlıklı olarak çalışıyoruz fakat Türkiye genelinde bir talep olduğunda Bursa dışı firmalarla da çalışabiliyoruz. Bütün firmaların iş güvenliği kapsamında yönetmelik olarak zaten yangın eğitimi alması gerekiyor. Bunun yanı sıra bizim gemi eğitimlerimiz de mevcut. Buradaki eğitim merkezimiz de gemide çıkabilecek herhangi bir yangın olasılığı göz önünde bulundurularak dizayn edildi.
Eğitimler ne şekilde ve nerede gerçekleşiyor?
Genel olarak büyük firmaların yangın timlerine eğitim veriyoruz. Öncelikle fabrikalara giderek bir genel eğitim veriyoruz ve bu eğitimleri fabrikada çalışan tüm personelin alması zorunlu. Genel eğitimi verdikten sonra kademe eğitimlerimiz başlıyor. Kademelerimiz 45 saat en üst kadememiz ise 60 saatlik eğitimlerden oluşuyor. Personelleri bir itfaiyeci gibi yetiştiriyoruz. Birinci kademe eğitimimizde daha çok iş yerlerindeki yangın söndürme cihazlarının nasıl kullanılması gerektiğini öğretiyoruz.
Bu sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
İşin eğitim boyutunda yangın eğiticisi yetiştirmeye başlayacağız. Üniversitelerin de işin içine girmesiyle bu konudaki bilinç arttı. Dolayısıyla bu eğitmenlerin artmasıyla, fabrika içi eğitmenler de yetişmeye başladı. Onlar da bizim alt kademedeki personel eğitimlerini gerçekleştiriyorlar. iş güvenliği uzmanları da bu işi yapmaya çalışıyorlar fakat bu konuda çok uzman değiller, sadece genel bir yangın eğitimi verebiliyorlar. Yavaş yavaş prosedürün de değişmesiyle bilinç giderek artmaya başladı.
Sektör olarak devletten beklentileriniz neler?
İlk olarak çok yüzeysel bir yönetmelik var bunun düzenlenmesi gerekli. Detay belirtilmemiş, eğitim konuları çok basit olarak geçiştirilmiş. Bunun yanı sıra sektörün denetlenmesi oldukça az. Herkes her yangın söndürme aracını kullanabiliyor. Bu durum çok yanlış. Özellikle uzak doğudan getirilen sertifikasız araçların kullanılması oldukça yanlış bir durum. Bir diğer nokta ise hastaneler, alışveriş merkezleri, otobüs terminalleri gibi halka açık olan her yerde eğitimli yangın söndürme personellerinin bulundurulması gerekir.