Bursa’nın önde gelen su yalıtım izolasyon firması olan Marof Yapı, hem ülke genelinde hem yurt dışında sevk ettiği ürünlerle binaların sağlığını artırmaya devam ediyor. Yüksek kalitede ve kendi üretmiş oldukları ürünleri piyasaya süren Marof Yapı’nın genel müdürü Zafer Milli, inşaatların temelde sağlıklı olması gerektiğinin altını çizerek su yalıtım konusuna dikkat çekiyor.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Zafer Milli, kimyagerim. Bursa’da su yalıtım izolasyonu yapan üretici firmanın genel müdürüyüm. Firmamız uzun yıllardan beri Bursa’da özellikle inşaat sektörüne kimyanın girmesiyle beraber bu ihtiyacı karşılama bağlamında yatırımlar yapmış ve başarılı olmuştur. Çok sayıda ürünümüz mevcuttur. Bu ürünlerimizi Bursa piyasasına, ülke geneline ve yurt dışına göndermekteyiz. İlerideki zamanlarda çok daha geniş kapsamlı bir ticaret ağı oluşacağına inanıyoruz.
Peki yalıtım sektöründe bize yabancı terimler olan likit membran ve kiremit altı örtüsü nedir, biraz bunlardan bahseder misiniz?
Membran literatürde ince bir kaplama demektir. Günümüzde bunun karşılığı olarak biz de su sızdırmazlığını arzu etmiş olduğumuz noktalara kendi üretmiş olduğumuz çeşitli kimyasallarla binaların temellerinde, ıslak zeminlerde, teraslarında ve çatılarda su sızdırmazlığı sağlıyoruz. İnşaatların sağlıklı ve uzun ömürlü olabilmesi için su sızdırmazlığı ile ilgili ciddi bir çalışma yapılmak mecburiyeti vardır. Bugün Türkiye’de bir trend oluştu. Bu trend, kentsel dönüşüm adı altında bir oluşumdur. Bu trendin oluşmasının nedeni ise geçmişte sağlıklı binalar üretilmediğinden, bu binaların temellerindeki çürüme ile beraber sağlıksız bir yapı ortaya çıkması ve en küçük bir depremde binaların yıkılması söz konusu olmuştur. Biz ise bu noktada devreye giriyoruz. Binalar oluşturulurken binaların su sızdırmazlığını sağlıyoruz. Bu yalıtım şunun için önemlidir; yer altı sularında bulunan sülfat emsal atıklar ile birleştiği zaman sülfürik asit şeklinde bir dönüşüm meydana getirir bu da betonu çürütür yani toprağın üstünde zemini çürümüş binalar oluşur. Bu binalar ise en küçük bir sarsıntıda çöker. Bizim üretmiş olduğumuz malzemeler ile su yalıtımı yapıldığı taktirde sağlıklı alt yapıyla beraber binaların ömrü yirmi beş yıldan yetmiş beş yıla taşınır. Bununla beraber 50 senelik bir kazanç elde etmiş olacağız. Bu da ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlamış olacaktır. Bu noktada bina inşa edilmeden önem alınması önemlidir.
Marof Yapı olarak danışmanlık hizmeti veriyor musunuz?
Marof Yapı olarak, uygulamacılara birebir eğitim veriyoruz. Yani herhangi bir yerde çözüm üretmek ile ilgili bize bir teklif geldiği zaman inşaat alanına giderek uygulamacılara yol gösteriyoruz.
Su yalıtımı binaların sağlığı kadar insan sağlığı için de oldukça önemlidir, bu konuda neler söylemek istersiniz?
Bir binada kullanılan su yalıtımı, bina maliyetinin yüzde ikisini geçmiyor. Su yalıtımı, maliyeti oldukça düşük, uygulaması oldukça kolay, verimi de çok yüksek bir sistemdir. Su yalıtımı uygulandığında hem binalar sağlıklı olur hem de kişiler rutubetsiz bir ortamda yaşama imkanı bulur. Ancak bu konuda eğitim sistemi oldukça geridedir. Mühendislerin ve mimarların su izolasyonu, ısı izolasyonu derslerini mutlaka alması gerekir. Öncelikle mimarlık ve mühendislik fakültesindeki öğrencilerimizin malzemeleri çok iyi tanımaları lazım. Günümüzde inşaat sektörüne kimyanın girmesiyle kullanılan malzemelerin sayısı ve çeşitleri artış gösterdi. Bu malzemeleri tercih ederken bu malzemelerin insan sağlığına etkilerini de çok iyi bilmeleri gerekiyor. Bazı bilinçsiz maddeler kullanıldığı taktirde kişilerde kanser riski artıyor. İnsan sağlığı her şeyin başında geliyor. İnsan sağlığı olmadan ürettiğimiz binaların da değeri yoktur. Ürünleri çok sağlıklı ve uygun yerlerde kullanmamız gereklidir.
Devletin su yalıtımı konusunda bir yaptırımı var mı?
Yakın dönemde binalarda enerji kimlik belgesi adı altında bir mecburiyet ortaya konuldu. Ancak binaların su sızdırmazlığı ile ilgili ortaya koyduğu bir mecburiyet ne yazık ki yok. Biz Marof Yapı olarak kazancımızın yüzde ellisini AR-GE çalışmalarına harcıyoruz. Bu harcamalarımızdan kesinlikle rahatsızlık duymuyoruz. Bu çalışmalarımızın da gittikçe artması konusunda ilerleme kaydediyoruz. Bu AR-GE çalışmalarımız doğrultusunda insan sağlığına uygun, dayanıklı ve ömrü uzun olan kendi kendini tazeleyen bir ürün geliştirdik. Bu ürün ile binaların çatılarında açık yüzme havuzu, binaların içinde ise kapalı yüzme havuzu yapılıyor. Bu havuz örneği çok spesifik bir örnektir ancak yüzme havuzunda su yalıtımı sağladığınız taktirde binanın her yerinde su yalıtımı sağlayabilirsiniz. Esnekliği çok yüksek olan bu ürünle kılcal çatlaklar oluşmuş olsa dahi hiçbir şekilde su sızdırmadığını test edip onayladık. Geçen günlerde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın oluşturduğu bir komiteyle beraber Güney Kore’deki inşaat fuarına katıldık. Orada ‘Türk sanayisi yaparsa en iyisi yapar duygusu’ bende gelişti.Güney Kore’deki üretici firmaların üretmiş oldukları ürünlerin çok daha üstünde ürünler ürettiğimizi gözlemledik.
Ürettiğiniz ürünlerin fiyatları ve yabancı firmalar ile aranızdaki fiyat farkı nedir?
Ürünlerimiz ithal ürünlerden daha kaliteli, fiyatlarımız ise yüzde elli oranında daha düşüktür. Ancak biz şuan ki en büyük sıkıntıyı, yeni üniteler kuracağımız ve yatırım yapacağımız sanayi arsası bulmak konusunda yaşıyoruz. Daha modern daha gelişmiş işletmeler kurarsak, buna kesin olarak inanıyorum ki Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere dünyanın her noktasına ürünlerimizi ihraç edeceğiz. Şuanda bununla ilgili ciddi çalışmalarımız var ama benim hedefim tereciye tere satmak. Hedefimiz Almanlara İtalyanlara su yalıtım malzemesi satmak, bizim iddiamız bu yönde.
Yalıtım yapıldığında binaların nefes alması engelleniyor mu?
Binanın nefes alması su yatılımı ile tezat bir işlemdir. Binanın nefes alması genellikle ısı yalıtımında tercih edilen bir olaydır. Su yalıtımında ise binanın nefes alması sağlanırsa suyu da sızdırması kaçınılmazdır. Ayrıca su yalıtımı binanın iç kısmına değil dış kısmına yapılmalıdır. Bina inşa edilirken yapıldığı taktirde çok ucuza mal olur. Fakat binanın temeline bina inşa edildikten sonra yalıtım yapmak çok maliyetli bir işlemdir ve aldığımız verimde oldukça düşüktür.