Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mustafakemalpaşa’nın turizm potansiyelini ölçmek ve buna göre pazarlama tekniklerini geliştirmek için harekete geçti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile birlikte TÜRSAB ve BUSAT’tın üst düzey yetkilileri, 2023 Turizm Stratejik Planı kapsamında Mustafakemalpaşa’yı ziyaret etti.
Belediye Meclis Salonu’nda 20 kişilik heyete bir sunum yapan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Mustafakemalpaşa’nın kültürel değerlerini sinevizyon gösterimi ile anlattı.
Araştırma heyeti daha sonra destinasyon yönetimi alan çalışması için Tümbüldek Kaplıcalar Bölgesi ve Suuçtu Şelalesi’nde incelemelerde bulundu.
‘Eko ve sağlık turizmi’
İnceleme gezisinde konuşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Mustafakemalpaşa’nın hiç bozulmamış doğal yapısıyla eko ve sağlık turizminin bir arada işlenebileceği nadir bir bölge olduğunu söyledi.
Başkan Kurtulan; ” Tümbüldek ve Suuçtu Mustafakemalpaşa’nın iki önemli markası. Doğal tarım ürünleri, hayvancılık ve endemik bitkiler konusunda Türkiye’nin bir kaç adresinden biriyiz. Tarım ve tarımsal hayvancılığa dayalı bir sanayi ile büyüme politikası izleyen bölgemizin bu iki değeri hem doğa hem de sağlık turizmi için ideal bir yer. Kültür Bakanlığımızın yetkilileri Bursa’nın turizm potansiyeli içinde Mustafakemalpaşa’nın ayrı bir önemi olduğuna dikkat çekiyor. Heyetimizle birlikte tanıtım ve yatırım yapılabilecek yerleri gezdik. Hem sahip olduğumuz kültürel doğal güzelliklerimizi tanıttık hem de geleceğe ait projeler konusunda ortak bir çalışma yürütme kararı aldık ” dedi.
‘Teorik çalışmalar pratiğe dönüşecek’
Bursa Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Abdullah Damar ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dört farklı genel müdürlüğünden gelen daire başkanları ve uzmanlardan oluşan heyetle birlikte Bursa bölgesinde destinasyon pazarlama ve tanıtım faaliyetleri için alt yapı çalışmasında bulunulduklarını belirtti.
Mustafakemalpaşa’nın turizm değerlerini anlama, anlatma, tanıtma ve pazarlama konusunda yeni planlamalar yaptıklarını dile getiren Damar; ” İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmalarımıza TÜRSAB ve BUSAT’tan uzmanlarımızda katılıyor. Gizli kalmış bu değerlerin tanıtılması ve pazarlanması için paydaşlarımızla birlikte alt yapı çalışmalarını yürütüyoruz. Tümbüldek Kaplıcaları’na bakanlığımızın daha önceden de ilgisi vardı. Burada ‘Üç Yaş Turizmi’ denilen termale dayalı, sağlık ağırlıklı tesis kurulması için çalışma yapıldı. Fakat bugüne kadar bu gerçekleşmedi. O dönemde teoride ve planlamada kalan bu çalışma artık elle tutulur, ortaya konulabilir fiziki değeri olan, satılabilen ve tanıtılabilen bir girişime dönüşmeye başlayacak. Mustafakemalpaşa’nın ormanları, doğa zenginlikleri, şelaleleri son derece önemli. Sağlık ve termal turizm açısından Mustafakemalpaşa önde görülüyor. Bakanlığımızın bunu uzmanlarımız vasıtasıyla değerlendirebileceğini ve iyi bir sonuçla hayata aktarabileceğine inanıyoruz ” dedi.
‘Turizm geliri artacak’
Mustafakemalpaşa’nın muhteşem doğası ve yüksek nitelikli insanları ile çok özel bir coğrafyaya sahip olduğunu dile getiren Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) Başkanı Dr. Serbülent Orhaner de konuşmasında, turizmin çeşitlendirilmesinin gerektiğini kaydetti.
BUSAT Başkanı Orhaner; ” Türkiye’nin yıllardan beri süren turizm anlayışını artık değiştirmesi gerekiyor. Türkiye’de yıllarca turizm denilince kum, güneş ve deniz akla geldi. Bu amaçla her şey dahil sistemler kuruldu. Belki bu bir ihtiyaçtı ama Türkiye’nin turizm potansiyelini tam olarak yansıtmıyordu. Hem bu tür turizmin ülkeye katkısı çok yüksek değildir. Türkiye’ye gelen turistlerin harcadığı para kişi başına 700 dolar civarında. Halbuki bu turizmi şekillendirebilirsek kültür, doğa, din, tarih ve sağlık turizmine ağırlık verebilirsek bu gelir ciddi boyutlara ulaşacaktır. Özellikle sağlık turizmi normal turizmin on katı civarında bir gelir bırakıyor. Ek olarak sağlık turizmin faydalanan insanların minnet duygusu yurt dışında ülkemizin itibarını da yükseltiyor. Turizm Bakanlığı son dönemlerde bunun farkına vardı ve mevcut turizm potansiyelini daha geliştirebilmek için turizm açısından bugüne kadar sönük kalmış bölgelere bir değerlendirme gezisi düzenledi. Mustafakemalpaşa’da gördüklerimizden çok mutlu olduk ve umutlandık. İnanıyorum ki ileride Mustafakemalpaşa yöresinin mevcut ekonomik gelirlerine ek olarak bir de turizm gelirleri eklenecek. Bu açıdan Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin katkıları ciddi boyutta. Belediye Başkanımızın bu konuda inanılmaz bir enerjisi var. Yapılması gerekenleri, gördüğümüz sorunları yetkiliklere anlatacağız ve takipçisi olacağız ” dedi.