Home FOTO GALERİ Kadınların İş Gücününe Katılımında ‘Bakım’ Engeli

Kadınların İş Gücününe Katılımında ‘Bakım’ Engeli

- Guncellenme Tarihi: 23 Ağustos 2017 13:50
7 min read
Kadınların İş Gücününe Katılımında ‘Bakım’ Engeli için yorumlar kapalı
0

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu ( TÜRKONFED) tarafından açıklanan “ İş Dünyasında Kadın “ 2. Faz raporuna göre, son beş yılda yaklaşık 1 milyon kadın, ‘çocuk bakımı’, 112 bin kadın ise ‘yaşlı bakımı’ sebebiyle iş hayatından uzaklaştı.

Açıklanan raporun, dernek olarak üzerinde durdukları “OSB bölgelerinde kreş açılması gerekliliğinin altını çizdiğini kaydeden BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Yalçın, , “Kadın istihdamının önünde yer alan engellerin kaldırılması, dolayısıyla kadınların işgücü piyasası içinde maddi güçleri ve benlik saygılarının arttırılarak, sosyal hayata aktif şekilde katılmaları ve böylelikle sağlıklı nesiller yetiştirerek, toplumun güçlendirilmesi amaçlanmalıdır” dedi.

Türkiye’de özellikle son yıllarda, kadın istihdamının artırılması ve kadınların iş gücünde daha aktif bir şekilde rol üstlenmesi adına çalışmalar hız kazanmasına rağmen ülkemiz halen daha, bu konuda gelişmiş ülkelerin bir hayli gerisinde…

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu ( TÜRKONFED) tarafından açıklanan “ İş Dünyasında Kadın “ 2. Faz raporu da bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi.

Rapora göre; 2010-2015 yılları arasında yaklaşık 1 milyon kadın, ‘çocuk bakımı’, 112 bin kadın ise ‘yaşlı bakımı’ sebebiyle, iş hayatından uzaklaşmak  durumunda kaldı.

Bu noktada, kreş sayısının yetersizliği, ücretlerin yüksekliği ve hizmet kalitesine olan güvensizlik gibi faktörler, annelerin iş hayatı yerine, çocuk bakımını üstlenmesine neden oluyor.

Kreş Desteği Şart

Konuyla ilgili açıklama yapan BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Yalçın, açıklanan raporun dernek olarak üzerinde durduklarını belirterek, OSB bölgelerinde kreş açılması gerekliliğinin özellikle altını çizdi.

Yalçın; “Kadın istihdamının önünde yer alan engellerin kaldırılması, dolayısıyla kadınların işgücü piyasası içinde maddi güçleri ve benlik saygılarının arttırılarak, sosyal hayata aktif şekilde katılmaları ve böylelikle sağlıklı nesiller yetiştirerek toplumun güçlendirilmesi amaçlanmalıdır” dedi.

 

Katılımın Önündeki Engeller Kaldırılmalı

 

Kadınların işgücüne katılımının artırılması için katılımın önündeki engellerin de muhakkak kaldırılması gerektiğini vurgulayan Yalçın, “Kadınların istihdama katılamıyor olması, ücretsiz bakım emeğinin ağırlıklı olarak, kadınlar tarafından sağlandığı gerçeğini doğrular niteliktedir. Kadınların işgücüne katılımının artırılması ancak katılımın önündeki engellerin kaldırılması ile mümkün olacaktır. Çocuk bakım yükünün kadınlara yüklenmesi ise kadının işgücüne katılımını engelleyen faktörlerin başında gelmektedir. Birçok çalışma, erken dönem çocuk bakımı ve okul öncesi eğitim olanakları artırıldı­ğında, kadınların çalışma hayatına katılım oranlarının da önemli ölçüde arttığını göstermektedir” diye konuştu.

 

Kadın Güçlenirse Türkiye Güçlenir

 

McKinsey’in “Women Matter (Kadınlar Önemlidir)”raporunun detaylarını da paylaşan İpek Yalçın, “2025’e kadar, kadınların eşit katılımının sağlandığı en iyi senaryoda, küresel düzeyde toplam GSYH’de %11’lik, yani 12 trilyon dolarlık bir artış öngörülmektedir. Bu nedenle, kadını istihdamda tutacak eylem planları alınmalıdır. Kadın güçlendiği takdirde Türkiye güçlenecek ve olması gereken refah seviyesine ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Bilgi için:

Janset Beklen – 0534 363 75 07

Buikad Yönetim Kurulu Üyesi

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal: “Yenişehir Kirazlıyayla Yıkımın Eşiğinde”

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, madencilik faaliyeti nedeniyle toprak ka…