Home EKONOMİ YÜZÜM VE TUZLAMA HATALARI YAPILMASI 28 MİLYON DOLARIMIZA MAL OLACAK

YÜZÜM VE TUZLAMA HATALARI YAPILMASI 28 MİLYON DOLARIMIZA MAL OLACAK

- Guncellenme Tarihi: 25 Ağustos 2017 13:25
7 min read
YÜZÜM VE TUZLAMA HATALARI YAPILMASI 28 MİLYON DOLARIMIZA MAL OLACAK için yorumlar kapalı
0

Bursa İhtisas Deri OSB Başkanı Rıfat Aygüler, Türkiye’de hatalı yüzüm ve tuzlam hatalarının devam etmesi halinde önümüzdeki kurban bayramında 28 milyon Dolarlık bir kaybın oluşmasını beklediklerini belirterek, vatandaşları ve kesim yapacak kişi ve kurumları bu hatalara karşı uyardı.

Bursa Deri OSB Başkanı Rıfat Aygüler, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla, kurban kesen vatandaşlara ve yetkililere uyarılarda bulundu. Başkan Aygüler, Türkiye’de yüzüm hataları ve tuzlama yapılamasından dolayı her yıl büyük maddi kayıplar yaşandığını belirterek, “Yalnızca büyükbaş kurbanlıklarda acemi kasaplarca yüzülen kurban derilerindeki kesikler ve tuzlama yapılmamasından dolayı 20 milyon, küçükbaş da ise 8 milyon olmak üzere toplamda 28 milyon Dolarlık bir zararın beklendiğinin altını çizdi.

Hayvan yüzüldükten sonra bir saat içerisinde derinin üzerinde bakterilerin oluşmaya başladığını belirten Başkan Aygüler, bu bakterilerin deriyi hamlak hale getirdiğini söyledi. Hamlayan derilerin üçüncü sınıf ya da ıskarta tabir edilen ve işe yaramayan bir hale geldiğini anlatan Aygüler, “Bunun önlenmesi için kurban derileri kesimlerden bir saat sonra tuzlanmalı ya da deri alım merkezlerine ulaştırılmalıdır” dedi.

“Acemi kasaplarca yapılan yüzüm hataları nedeniyle küçük başta yüzde yetmiş oranında kesik ve izbere (Bıçak izi) oluşuyor, büyük başta da oranların bu şekilde olduğu tahmin ediliyor” diyen Başkan Aygüler, “Bu durumun en büyük sebeplerinden biri ülkemizde çok büyük bir kesimin bu ibadetini Kurban Bayramı’nın ilk gününde gerçekleştirmeye çalışmasıdır. Bayramın ilk günü oluşan yoğunluktan dolayı oluşan hatalar ve neticesindeki deri zaiyatı, kesim işlemi üç gün yayılırsa yüzde 1 oranına kadar düşebilecektir. Bunun yanı sıra ehliyetsiz kasapların yaptığı yüzüm hataları yüzünden kurban derilerinin ne yazık ki yüzde 70’i ikinci sınıf (Kesikli) deri haline geliyor” dedi.

GEÇEN YIL BÜYÜK ORANDA KAYIP YAŞANDI

Kurban kestiren vatandaşların derinin tuzlama işlemini yapmamasından ya da bu işlemin  geç yapılmasından dolayı, kurban derilerinin kullanılamayacak hale geldiğini vurgulayan Aygüler, “ Bu kaybın yaşanmaması için piyasada çok düşük bedellerle alınacak

kaliteli tuzlarla derilerin 1-2 saat içersinde tuzlanması gerekiyor. Bu şekilde derilerdeki hamlama da önlenmiş olur. Bir de kurban kesimi yapan kişilerin deriyi tuzlamadan poşetlere koyması ve poşetin ağzını bağlaması, içerideki sıcaklığı arttırıyor ve hamlamayı erkene alıyor. Geçtiğimiz yıl kurban derilerinde tuzlama yapılmamasından dolayı yüzde 20 oranında hamlak, yüzde 10 oranında da hamlak başlangıcı gerçekleşti. Yani geçtiğimiz yıl ortaya çıkan kurban derilerinin yüzde 30’u hamlak olarak tuzlandı ve bu derilerin büyük bir kısmı ne yazık ki kullanılamayarak çöpe atıldı. Geriye kalanların ise değeri üçte bir fiyatına düştü. Tüm bu hatalar hammadde ithalatımızın artmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

TAVSİYELER…

Kurban Bayramları sonunda derilerde yaşanan kayıpların en aza indirilebilmesi adına yetkililere ve vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Rıfat Aygüler, şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaşlarımız durumuna göre kesimlerini üç güne yayarsa, kurban kesim merkezleri arttırılırsa ve bu merkezlerde çalışan kasaplara gerekli eğitimler verilirse bu kayıplar en aza inecektir.  Aynı zamanda  doğru, zamanında tuzlama yapıldığında derinin hamlağı ortadan kalkacak ve böylece ekonomik kayıplar büyük oranda azaltılacaktır.İncelemelerimiz neticesinde bu yıl aynı hataların sürmesi durumunda büyükbaş da 20milyon, küçükbaş da 8 milyon Dolar olmak üzere toplamda bu bayramda 28 milyon Dolarlık bir zarar bekleniyor” dedi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Malatya’da Deprem Oldu

Malatya​’nın Doğanşehir-Gövdeli ilçesi sallandı. Depremin büyüklüğü 3.3 olarak açıkl…