Bursa Valisi İzzettin Küçük yerel ve ulusal basın temsilcileri ile Crowne Plaza otelde düzenlenen akşam yemeğinde bir araya geldi.
Ulaşımdan sağlığa, kamu yatırımlarından eğitime kadar bir çok konunun ele alındığı toplantıda konuşan Bursa Valisi İzzettin Küçük;”Bursa’da kamu yatırımları proje sayısı 674 adet ve 11 milyar 500 milyon değerinde. Bu yatırımlar ulaşım, sağlık ve eğitim alanında yapılmakta. Bu seneki en büyük yatırımımız eğitim alanında.
EĞİTİMDE YATIRIMLARIMIZ ARTARAK DEVAM EDİYOR
Şu anda yaklaşık 40 okulun yapımı devam ediyor. Bir o kadarı da ihale ve proje aşamasında olup bunlara ek olarak 21 okulu da hayırseverlerimiz yapıyor. Yani 2018 yılının Eylül ayında 135 kadar okulumuz bitmiş olacak. İkinci dönemde ise bunlara ek olarak 50 tane daha okul hizmete girecek. Geçen günlerde tartışma konusu olan 13 okula yıkım kararı geldi. Bu güvensiz okullarda eğitim öğretime devam edemeyiz. Bu nedenle yavrularımızın güvenli, modern ve teknoloji ile donatılmış yapılarda eğitim öğretim görmesi hepimizin olmazsa olmazıdır.
SAĞLIKTA DURMAK BİLMEYEN HİZMET
Bizim için ikinci önemli konu ise sağlık. Şuanda 7 tane büyük yatırımımız var. 1355 yataklı Bursa Şehir Hastanesi, 750 yataklı Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi, 150 yataklı Yüksek İhtisas Hastanesi, 150 yataklı Gemlik Devlet Hastanesi, 125 yataklı Kestel Rafet Kahraman Devlet Hastanesi, 175 yataklı Yenişehir Devlet Hastanesi ve Halk Sağlığı Labaratuarı yapımına devam edilmektedir. Ayrıca yakın zamanda proje ve ihale aşamasındaki 600 yataklı Bursa Merkez Devlet Hastanesi, 22 yataklı Orhaneli Devlet Hastanesi, 17 yataklı Büyükorhan Devlet Hastanesi, 10 yataklı Harmancık Devlet Hastanesi, İl SAğlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve 112 hizmet merkezi bunlardan bazıları. Bu projelerin devamı hızla geliyor.
ORTA GELİR TUZAĞINI BURSA’DA BOZACAĞIZ
Özellikle belirtmek istediğim diğer konu ise olmazsa olmazımız sanayidir. Türkiye’de ençok organize sanayisi olan il Bursa. Bizim 21 tane organize sanayimiz var. Bu ciddi bir rakam. 13 milyar dolar ihracaat, 12 milyar dolar ithalatımız var. Bu rakamlar Türkiye’ye göre büyük rakam. Bu rakamlar nekadar büyük gözüksede Almanya’nın 180 milyar dolar ihracaat yapan bölgesine yetişemiyoruz. Bu nedenle Bursa sanayiye doydu demek bana doğru gelmiyor. Bizim bu rakamları gelişmiş ülkelerle kıyaslamamız lazım. Yüksek teknolojinin barındığı yeni bölgelerin açılması gerekmektedir. Türkiye’de bu iş için en uygun yer Bursa. Biz onun için ısrar ve inatla bu işin üzerine gidiyoruz. Eğer orta gelir tuzağı bozulacaksa Bursa’da bozulacak. Biz sadece OSB kurmuyoruz onun eko sistemini de oluşturuyoruz.
BURSA’NIN ALTINI TOPRAKTIR
Tarım alanındaki çalışmalarda devam etmektedir. Bilindiği üzere Bursa’nın toprakları verim bakımında altın değerindedir. Bizde bu altını iyi işleyerek en verimli şekilde kullanacağız. Özellikle ambalajlama, paketleme ve yurt dışına network ağı kurmak, bununla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz.
EN BÜYÜK SORUNUMUZ TRAFİK
Dünyanın her yerindeki yerleşim alanlarında olduğu gibi bizim şehrimizin de birtakım sorunları var. Bunların başında trafik sorunu yer almakta. Bu konu ile ilgili emniyet müdürlüğüne talimatımı verdim yaklaşık 10 günlük çalışma yaptıktan sonra beni bilgilendirecekler ve sorunun kaynaklandığı noktalarda çözüm için çalışmalarımızı yapacağız. Bunların başında güzergah değişiklikleri ve otopark alanlarının arttırılması olacak. Belediye ile bu konuları görüşüyorum. Bizim trafikteki en büyük sorunumuz araç parkları. Bu parklar trafik yükümüzü yüzde 30 arttırmaktadır. Taşımacılıkta metro sistemine kesinlikle geçmemiz gerekiyor.
BİZ KAZANACAĞIZ
Büyük şehirlerin diğer büyük problemi ise maalesef madde bağımlılığı sorunu. Avrupa madde ile mücadelesini maalesef kaybetti. Bizim kaybetmememiz lazım, mücadeleyi kazanmamız lazım. Polis ve Jandarma’nın madde ile mücadelesi kapsamlı ve güçlü şekilde devam ediyor. Hergün eken, satan, kullanan yakalanıyor. Bu sorunu sadece satıcıları yakalayarak çözemeyiz. Mevcut madde kullananları tedavi edip, yeni kullanımları engelleyerek bu büyük sorunu ortadan kaldırmamız lazım.
AMATEM merkezleri maalesef tam olarak amacına ulaşamadı. Burada tedavi görenlerin yüzde 80’i madde kullanımına tekrar başlamaktadır. Biz bağımlılıkla mücadelede yeni bir döneme başlıyoruz. Bağımlıların en az 3 ay kalacağı köy şeklinde merkezler kuruyoruz. Burada tedavi görürken aynı zamanda tarım ve hayvancılıkla uğraşacaklar, burada atölye çalışmaları yapabilecekler. İnsanlık köyünden tedavi sonrasında çıkan vatandaşlarımız meslek sahibi olacaklar. Tedavisi biten vatandaşlarımız işe yerleştirilecek ve takibi yapılacak. Orhaneli’de köyümüzün bir tanesi hasta kabulüne başladı. Ay sonunda buranın sizlere tanıtımını yapacağız. İkinci köyümüz Yıldırım’da Valilik ve Yıldırım belediyesinin çalışması neticesinde gelecek hafta hasta kabul edecek, üçüncü ise Osmangazi’de faaliyete girecek.” dedi.
Toplantı basın temsilcileri ile gerçekleştirilen soru cevap bölümü ile son buldu.