Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu’nun 267’nci toplantısı Bursa İHH’nın ev sahipliğinde yapıldı.
BURSA – Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu’nun 267’nci olağan toplantısı Bursa İHH’nın ev sahipliğinde yapıldı.
Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu’na üye STK’ların temsilcilerinin katıldığı toplantının konuğu İHH Teşkilatlanma Başkanı Sait Demir oldu.
Bursa İHH Afet Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda, Arakanlı Müslümanların yaşadığı zulüm ve bu bölgede yaşanan gelişmeler ele alındı.
İHH’nın Arakan’a ilk kez 1996 yılında gittiği hatırlatan İHH Teşkilatlanma Başkanı Sait Demir, “Ben de 2005 yılından bu yana kurumumuz buradaki çalışmalarında koordinasyonunda bulundum, bulunuyorum. Arakan krizinde koordinatörlük yapıyorum. Son süreçte yaşadığımız bir problem var. İslam dünyasında bir Arakan’la ilgili haklı olduğumuz davayı anlatmada ciddi problem yaşıyoruz. Sebebi de Arakan’la ilgisi olmayan fotoğrafların Arakan diye paylaşılması. En büyük sebebi bu. Tibet’te bir resim var. Bunu çok görmüşsünüzdür. Arakan’da Müslümanlar yakılıyor. Rahipler yüzlerce cesedi sağa sola dizmişler, ateşe veriyorlar. Tibet’te bir deprem oldu, deprem sonrası Budist rahipler cesetleri yakıyor. Tibet’teki Budist rahiplerin cesetleri yakma görüntüsü. Altta ‘Arakan’da Müslümanlar yakılıyor’ yazılıyor. Haklı olduğumuz, yaşadığımız bir zulmü anlatırken kendimize zarar vererek çok zor duruma düşüyoruz” dedi.
“Myanmar derin devleti Çin’le işbirliği yapıyor”
Myanmar derin devletinin Çin’le işbirliği yaptığını iddia eden Demir, “Bu kadar katliam oluyor, Batı niye bunu görmüyor, Hindistan niye bunu görmüyor? İşte burada çıkar ilişkileri başlıyor. Myanmar Çin’in kontrolünde değil ama derin devlet Çin’le işbirliği yapıyor. Myanmar derin devleti Çin’le işbirliği yapıyor. Myanmar’ın seçilmiş partisi de Batı yanlısı. Biliyorsunuz Obama iki dönem seçildi. Obama, ikinci seçildikten sonraki ilk ziyaretini Myanmar’a yapmıştı. Bu aslında Amerika’nın buraya ne kadar değer verdiğini gösteriyor. Amerika Obama döneminde ‘benim donanmamım yüzde 20’si 20 yıl içerisinde Bengal Körfezi’nde olacak’ diye açıklama yapmıştı. Niye burası? Bir tarafta Çin, bir taraf Hindistan. Dünyanın yeni küresel gücü olmaya aday, hızla gelişen iki bölgesi” diye konuştu.
Demir, “Bu bölge birilerinin ağzını sulandırıyor”
Bu coğrafyanın, dünyanın nüfus bakımından en kalabalık coğrafyası olduğuna işaret eden Sait Demir, “Bangladeş 170 milyon, Tayland 100 milyona yakın, Lagos o kadar, Vietnam 100 milyonun üzerinde nüfusu var. Burası dünya nüfusunun en yoğun olduğu bölge. Myanmar ve Burma. Burma’nın toprağına bakın, 650 bin kilometrekare. Burma’nın nüfusu 55 bin ve bu topraklar birilerinin ağzını sulandırıyor. Bu topraklar çok verimli topraklar” şeklinde konuştu.
Programda, Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu İcra Heyeti Başkanı Burhan Sayılgan ve Bursa İHH Başkanı Hüseyin Kaptan da bölgede yaşanan zulme dikkat çeken birer konuşma yaptı.