Home FOTO GALERİ Seyyid Usül Dergahı’nda Konferanslar Başladı

Seyyid Usül Dergahı’nda Konferanslar Başladı

- Guncellenme Tarihi: 22 Eylül 2017 13:03
6 min read
Seyyid Usül Dergahı’nda Konferanslar Başladı için yorumlar kapalı
0

Ömer Tuğrul İnançer’den ‘Hasbihal’ Programı

İnançer’in Katıldığı ‘Hasbihal’ Programına Yoğun İlgi

Osmangazi Belediyesi’nin Seyyid Usül Dergâhı Kültür Merkezi’nde her yıl kültür sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen konferansların bu yılki açılış programı, konuşmacı olarak katılan avukat, mutasavvıf ve müzisyen Ömer Tuğrul İnançer ile başladı.

Seyyid Usül Dergahı ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansların ilki Ömer Tuğrul İnançer’in ‘Hasbihâl’ programıyla başlarken, konferansa Osmangazi Belediye Başkası Mustafa Dündar ile Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hasbihal şeklinde gerçekleştirilen konferansta İnançer, sözlerine katılımcıların muharrem ayını tebrik ederek başladı. İnançer, muharrem ayında yapılan genel yanlışlığa dikkat çekmek istediğini ifade ederek, “Hicret, 16 günlük bir süreçtir. 26 safer Perşembe yatsı namazı vaktinden sonra başlamış, 8 rebiulevvel pazartesi sabahı kuşluk vakti Kuba’da emniyete erişilmiş 4 gün orada oturulduktan sonra 12 rebiülevvel Cuma günü ikindi vakti Medine’ye girilmiştir. Hâsılı, muharrem ayının hicret-i nebi ile alakası yoktur” diye konuştu.

Eski dönem terbiye ve ahlakının günümüzde değiştiğini örneklerle dile getiren İnançer, toplumun değer yargılarının İslam’a aykırı olmaması gerektiğini de vurguladı. İnançer, kız erkek çocuk arasında ayrım yapılmaması gerektiğini, eşler

arasındaki saygının önemini vurguladı. İnançer, toplumsal terbiye ve edebe ilişkin geçmişten örneklerle eleştirilerde bulunurken, “Bir Müslümanın, annesine anneciğim demesi gerekiyor, kaynanası da dâhil” diyerek en basit hitap şekillerinde bile yaşanan deformeleri gözler önüne serdi.

İnançer, “Sadece Kurşuna Gelene, Şehit Denilmez”

Padişahların ve veli zatların hayat hikayelerinden kıssalarla şehitliği anlatan İnançer, “Şehit olmanın sadece kurşuna, oka ve mızrağa gelmeyle olduğunu zannediyoruz ama öyle değildir. Kur’anı Kerim öyle demiyor. Allah yolunda öldürülenlere şehit diyor. Kanuni Sultan Süleyman Han, 72 yaşında at tepesinde İstanbul’dan Zigetvar’a gidiyor. Hasta yatağında yatarken muharebe sırasında hasta yatağında fetih haberi gelmeden emanetini alma Ya Rabbi diyor. Haberi aldıktan sonra hemen vefat ediyor.” dedi.

İnançer, “İslam yaşama dinidir”

Konuşmasında İslam’ı anlayıp yaşamak gerektiğine vurgu yapan İnançer, “Tevhit olmadıktan sonra biz, İslam’ı ibadet ritüellerini yerine getirmeye indirgemiş vaziyetteyiz. İslam tapınma dini değildir. İslam yaşama dinidir ve tabi ki bunun yanında, namazsız oruçsuz hiçbir şey olmaz” diye konuştu. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan İnançer, çocuklara güzel isimler koymak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini soran izleyicilere, “Güzel bir temenni isim olarak kullanılabilir. Efendimizin ismini koymak ama kullanmamak gerekir. Efendimiz hazretlerinin ismi şerifi Müslümanların emanetidir. O kadar ucuz kullanılmamalıdır. Diğer büyüklerin isimlerini kullanabiliriz. Sembol

isimlerini kullanabiliriz. Hatırası olan isimleri koymak olabilir” dedi.

Programın sonunda Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, avukat, mutasavvıf ve müzisyen Ömer Tuğrul İnançer’e gecenin hatırası olarak tablo ve çeşitli kitaplar takdim etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

A Milli Takım Yola Çıktı!

UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup’taki 6. maçında yarın Karadağ ile deplasmanda karşılaşac…