İznik ve bölgesinin 2070 yılına kadar içme suyu ile tarımsal sulama ve elektrik üretimi gibi birçok ihtiyacını karşılayacak olan dev baraj için çalışma süreci başladı.
Karadere üzerinde ki alanda yapılan incelemeye İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, DSİ 1.Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Bölge Müdür Yardımcısı Erdinç Kuran, Emlak ve Kamulaştırma Şube Müdürü Bilal Yaman, Jeoteknik Hizmetleri Yer Altı Suları Şube Müdürü Kemal Olgun, DSİ 11.Şube Müdürü Yasin Tamam, Ak Parti İznik İlçe Başkanı Tamer Mahmut Hersek ve Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Hasan Aydemir katıldı.
Karadere üzerinde ki alanda keşif yapan heyet bölgeye kurulacak olan şantiye ve iş alanlarının yer tespitlerini yaparak bugünden itibaren çalışmaların başlayacağını belirttiler.
Belediye Başkanı Osman Sargın alanda yaptığı açıklamada “6 yıllık bir çalışma sonrasında artık sona yaklaşıldı. İznik’in gelecek yüz yılını ilgilendiren barajın çalışmaları bugün itibariyle başlamış oldu. İznik’imize, ülkemize ve hemşerilerimize hayırlı olsun. 2008 yılının son zamanlarında zamanın DSİ Bölge Müdürü ve mevcut Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İsmail Yılmaz’ın destekleriyle, bende o zaman Ak Parti İlçe Başkanı olarak girişimlerimizi yapmıştık. Bu projenin hayata geçmesinde büyük emekleri olan değerli bakanlarımıza, milletvekillerimize, DSİ Bölge Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Dsi 1.Bölge Müdürü Hayati Çelenk ise açıklamasında “Bugün yetkili firma ile birlikte İznik Barajı’nın arazi incelemesinde bulunduk. Bu barajımız 105,9 metre yüksekliğe sahip olacak. Yaklaşık 4 milyon metreküp gövde hacmi bulunacak barajda 37 milyon metreküp su depolanabilecek. 2020 yılında bitmesi planlanıyor. Ancak daha öne çekebilmek için çalışmalarımız var. Baraj inşasında 150-200 arası personel görev alacak. Yıllık olarak çiftçimize 46 Milyon TL bir gelir artışı sağlanmış olacak. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Ak Parti İznik İlçe Başkanı Tamer Mahmut Hersek’te yaptığı açıklamada “İznik Barajı bugün itibariyle başlamış bulunmakta. İznik halkına hayırlı uğurlu olsun. Bu baraj ile içme suyu, tarımsal sulama ve elektrik enerjisi üretimi ile ülke ekonomimize katkı sağlanacak. Bu projenin hayata geçmesinde büyük katkıları olan başta Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na, Bursa Milletvekillerimize, DSİ Genel Müdürlüğümüze, Bölge Müdürlüğümüze ve bu projenin başlaması için büyük çaba sarf eden İznik Belediye Başkanımız Osman Sargın’a teşekkür ediyoruz” dedi.
İznik Barajında toplanacak su ile 61.000 dekar zirai arazinin sulamasının yanı sıra İznik İlçesi ve yakın çevresinin 2070 yılına kadar ki içme suyu ihtiyacı da karşılanacak. 4 MW kurulu güce sahip santral ile 9,48 GWh enerji üretimi de sağlanarak ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak. Bunun yanı sıra şimdiye kadar göl suyu ile enerji kullanılarak yapılan ova sulaması, daha kaliteli su ile cazibeli yapılacak. Bu sayede ova sulamasının maliyeti daha düşük olacağından çiftçinin bu yöndeki maliyeti de çok daha aşağılara düşecek ve doğrudan İznik ekonomisine katkı sağlayan en büyük girdilerden birisi olacak.
İznik Barajı Marmara Havzasında Bursa ili, İznik İlçesi Karadere üzerinde yer almakta olup proje sahası 40° 20° ile 40° 45° kuzey enlemleri ile 29° 15° ile 29° 45° doğu boylamları arasında yer alıyor.Proje sahasının Bursa il merkezine olan uzaklığı 75 km civarında.
İznik Barajı’nın tip olarak ön yüzü beton kaplı kaya dolgu olacak şekilde, temelden yüksekliği 105,90 metre yüksekliğinde 505,00 metre ve yaklaşık maliyeti ise 260 Milyon 294 bin 544,68 Türk Lirası.