Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Mimar Sinan Yerleşkesinde gerçekleştirilen açılış töreni, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun yanı sıra Bursa Valisi İzzettin Küçük, Ak Parti Bursa Milletvekili ve eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ak Parti Bursa Milletvekilleri Zekeriya Birkan, Bennur Karaburun, Muhammet Müfit Aydın, Emine Yavuz Gözgeç, Osman Mesten, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Şükrü Köse, Uludağ ve Yalova Üniversitesi Rektörleri, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kestel Belediye Başkan Vekili Mehmet Doğru, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, kaymakamlar, adli ve idari yargı mensupları, özel sektör temsilcileri, çok sayıda akademisyen, idari personel ve öğrencilerin katılımlarıyla coşkulu bir açılışa sahne oldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören açılış konuşmasını yapan Öğrenci Konseyi Başkanı Recep Tayyip Kural, “Bursa Teknik Üniversitesi, toplumun beklentilerini karşılayan bilgi, teknoloji, sosyal ve sanatsal değerler üreten, araştırmacı kimliği ile öne çıkan bir dünya üniversitesi olma yoluna öğretim elemanları ve biz öğrencilerle devam etmektedir. Araştıran ve sorgulayan beyinlerin yer aldığı üniversitemiz, her zaman özgür bir düşünceye sahip olmuş ve öğrencilerin en iyi şekilde yetişebilmesi için gerekli tüm ortamı sağlamıştır. Bu doğrultuda BTÜ öğrencileri olarak bizler devletine, kültürüne, milli ve manevi değerlerine bağlı, kaliteli eserler üretecek ve yeni Türkiye’nin gelişiminde katkı sağlayacağız. Bizlere bu cennet vatanı miras bırakan atalarımızı minnetle anarken sahip olduğumuz imkanları bize sunan Türkiye Cumhuriyeti devletine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Türkiye’nin en genç üniversitelerinden biri olarak kuruluş sürecinden bu yana önemli yol kat ettiklerini ifade eden Rektör Prof. Arif Karademir, “Bursa Teknik Üniversitesi’nin kuruluş sürecinde emek veren başta kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Ali Sürmen hocamıza ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Artık üniversiteler sadece mevcut bilgiyi klasik anlamda öğrencilerine aktarmaya çalışan ezber merkezlerinden çıkıp, yeni bilgiler üreten, paydaşlarının problemlerine pratik ve köklü çözümler sunan, modern bağımsızlık mücadelemizde bizi bilim, teknoloji ve araştırmada dışa bağımlılıktan bir an önce kurtarması gereken en cephemiz olmak zorunda. Bugün gündemde olan güvenlik güçlerimizin silahları başta olmak üzere bizi dışa bağımlı kılan birçok konuda ülkemizin önünü açmak ve rahatlatmak için öncelikle bilim, araştırma, geliştirme ve inovasyon merkezi olması gereken üniversitelerimizin kendilerini ciddi sorgulamaları ve hızla ciddi bir değişime, yenilenmeye girmeleri kaçınılmazdır” diye konuştu.
Bugünün bağımsızlık mücadelesinin sınıflarda, laboratuvarlarda yürütüldüğünü söyleyen Rektör Karademir, “Mücadelemizin özü beyin ve düşüncede devam ediyor. Orta gelir tuzağından, sağlık, enerji, savunma başta olmak üzere birçok sektörde dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolu güçlü üniversitelerin koridorları ve laboratuvarlarından geçmektedir. BTÜ büyürse, sadece Bursa değil, Türkiye Büyür” şeklinde konuştu.
Bursa’da eğitim alanında önemli adımlar atıldığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Şükrü Köse, “Bursa’da eğitim ve öğretim alanında çok önemli adımlar atılıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler şehrimizdeki eğitim kalitesinin artması ve her geçen gün değer kazanması adına çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Gerek ilk, gerek orta öğretim ve yükseköğrenim kurumlarında ihtiyaçların takibini yapmaya ve gereken noktalarda destek sunmaya devam ediyoruz. Gelecek nesillerin idealist, bilgi ve birikim sahibi, özgüveni yüksek gençler olarak yetişmelerini önemsiyor, yeni akademik yılın ülkemiz, milletimiz ve tüm gönül coğrafyamız adına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Eğitici ve öğrencilerimize yeni akademik yılda başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
Bursa’nın Türkiye’nin nüfus olarak 4’üncü büyük ili fakat ekonomik üretim kapasitesi ile 2’inci ili olduğunu ifade eden Vali İzzettin Küçük, “Özellikle otomotiv sektörü başta olmak üzere makine sanayi ve birçok sektörde üretim kapasitesi yüksek olan böylesi bir şehirde en büyük ihtiyaç bu üretimi destekleyecek, yukarı çekecek, parametrelerini güçlendirecek bir teknik üniversitenin varlığıdır. Bu doğrultuda Bursa Teknik Üniversitesi şehrimiz için çok önemli bir görev üstlenmektedir.” dedi. Bursa’da öğrenim görmenin öğrenciler için çok faydalı olduğunu vurgulayan Küçük, “En büyük hoca, özellikle tarihi kültürel değerleri güçlü olan şehirlerde o şehrin kendisidir. Bu güzel değerler ışığında yeni eğitim-öğretim yılının hepimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Açılış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Nüfusu ve gayri safi milli hasılaya katkısı itibariyle Türkiye’nin dördüncü büyük kenti olan, ülkemizin otomotiv, tekstil, makine, kimya ve gıda sektörlerinin lideri, içerisinde 18 adet organize sanayi bölgesi bulunan, yaklaşık bin 500 adet büyük ölçekli sanayi kuruluşu olan, yıllık 14 milyar dolara yaklaşan ihracatı ile ülkemizin en çok ihracat yapan ikinci ili olan ve toplam ihracatımızın yüzde 10’ünü gerçekleştiren, yaklaşık 70 bin iş yerinde 950 bin kişinin çalıştığı, istihdamının yüzde 50’den fazlasının sanayide olduğu tek il olma özelliğine sahip bir kentte, böylesi bir dünya şehrinde önemli ve başarılı bir teknik üniversite kurulması elbette kaçınılmazdı” diye konuştu.
Çavuşoğlu, “Ülkemizin 5’inci teknik üniversitesi olarak 2010 yılında, hükümetimizin ülke genelinde gerçekleştirdiği eğitim ve teknoloji hamlelerinden birinin sonucu olarak açılan Bursa Teknik Üniversitesi, bugün gelinen noktada, YÖK tarafından “Robotlar ve Akıllı Sistemler” konusunda ihtisaslaşacak üniversite seçilmenin onurunu yaşamaktadır. 7-8 yıl gibi kısa bir süre içinde, hükümetlerimiz tarafından sağlanan yaklaşık çeyrek milyar TL’ye ulaşan ödenek miktarıyla, 3 bin 700 seçkin ve başarılı öğrencisi ve 300’e yakın değerli bilim adamı ve akademisyeniyle artık ülkemizin nadide eğitim kurumları arasında yer almaktadır” dedi. Bursa’nın çalışkan ve üretken sanayici ve iş adamlarının teknik üniversite ile daha yakından ilgilenmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Zira üniversite-sanayi işbirliği, ülkemizin hedeflerine ulaşmasında en önemli hareket noktalarından birisidir. Üniversite-Sanayi İşbirliği Birimi’nin temel amacı, üniversitedeki bilimsel potansiyelin, sanayiye aktarılarak ekonomik değere dönüşmesine katkıda bulunmak ve bölgedeki firmaları Ar-ge, inovasyon çalışmalarına yönlendirerek, üniversitedeki akademisyen ile sanayici arasında karşılıklı güvene dayalı, sürdürülebilir işbirliğini sağlamaktır. Bu çerçevede, Bursa Teknik Üniversitesi’nin büyüyüp güçlenmesi, Bursa sanayi ve iş dünyasının da güçlenmesi anlamına gelecektir. Ben diyorum ki, Bursa halkı 40 yıldır nasıl Uludağ Üniversitesi’ne sahip çıktıysa, Bursa Teknik Üniversitesi’ne de sahip çıkacak onu ülkemizin en önemli teknik üniversitelerinden biri haline getirecektir. Hedefimiz, kısa vadede Gebze ve İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitelerini geçmek, orta vadede Yıldız Teknik Üniversitesi, uzun vadede de İstanbul Teknik Üniversitesi ile yarışır hale gelmek olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda başarılı öğrenci ve akademisyenlere başarı sertifikaları takdim edildi. Tören öncesinde Rektör ve Rektör Yardımcıları tarafından karşılanan Çavuşoğlu, öğrenciler tarafından geliştirilen insansız hava aracı, drone ve elektrikli aracın bulunduğu alanı gezerek öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldı.