Son 1 yılda Uludağ OSB’nin kurulmasında ve attığı pek çok yenilikçi adımla kendinden söz ettiren Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Yunus Aydın, şehrin doğu kesimini canlandırırken, Vişne Caddesi’ne otel, restoran, otopark gibi sosyal donatı alanları inşa etmeyi hedefliyor. Ayrıca Teknik Üniversite ile ortak bir projeleri olduğunu belirten Aydın, AR-GE merkezi ve sürekli eğitim merkezi oluşturmayı planladıklarını ve bu doğrultuda kalifiye eleman yetiştireceklerinin de altını çiziyor.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz ?
1950 yıllarda Artvin’den Bursa’ya göç eden bir ailenin çocuğu olarak Gürsu’da dünyaya geldim. Çocukluğum Gürsu’da geçti. İlkokul ve Ortaokulu Gürsu’da okudum. Liseyi Tophane Teknik Lisesi’nde okudum. Üniversite tahsilimi ise Ankara Teknik Öğretmen Okulu’nda tamamladım. Öğrenciyken 12 Eylül hadisesini yaşadık. O dönemin çilesini çekenlerden biriyim. 34 yaşında ancak üniversiteden mezun olabildim. Daha sonra Anadolu Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler öğrenimi de gördüm. Yıllarca aktif olarak politika ve ticaretin içerisinde bulundum. Özellikle ticarette kendi bulunduğum sektörlerde büyüklerin içinde yer aldım. Csp teknolojisinde üretim yapan bir firmanın sahiplerindenim. Bunun dışında ise aile şirketlerimiz var. Bunların içerisinde tekstil, inşaat, konfeksiyon ve çocuk giyim bulunuyor. Onun harirince GÜSİAD başkanlığı, İl Genel Meclis Üyeliği, İlçe Başkanlığı, İl Yöneticiliği, Genel Merkez Yöneticiliği yaptım ve Gürsu Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulma fikrini ortaya koyan biriyim. Son 1 yılda Uludağ OSB’yi kurduk Kestel Sanayi Bölgesinin bizimle birleşmesiyle birlikte. Uludağ OSB şehrin doğu yakası açısında oldukça önemli yatırımlarda bulunacak. Birleşmeden doğan ortada 125 metrekarelik bir donatı alanı var. Bu donatı alanında Teknik Üniversite ile ortak bir projemiz var. AR-GE merkezi ve sürekli eğitim merkezi oluşturmayı planlıyoruz. Onun dışında 33 bin metrekare Teknik okullar projemiz var. Bir iki ay içerisinde Uludağ OSB’nin şuan ki binasını taşıyıp yerine kreş yaparak sanayimizin hizmetine sunacağız.
Gürsu Belediyesi ile bir Kentsel Dönüşüm Protokolü imzaladınız. Şuan ne aşamadınız ?
Bu projede 3 Belediye Başkanı değişti. Son başkan Mustafa Işık döneminde protokolü imzalamak nasip oldu. Projenin hem OSB açısından hem de şehrin doğu yakası açısından çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. OSB’nin temeli GÜSAB’a dayanıyor biliyorsunuz. GÜSAB kurulduğu dönemlerde Gürsu’da daha çok küçük ölçekli dokuma atölyeleri mevcuttu. Bu atölyelerin üst katlarında ise daireler vardı. Teknolojiye ayak uyduranlar ise fabrikalaştı, sanayileşti. Ayak uyduramayanlar ise sektörün dışına çıktılar. OSB kurulduktan sonra bu küçük atölyeleri kamulaştırmamız ve onları da mağdur etmeden bu kaçak yapıların dönüşümünü yapmamız gerekiyor. Çünkü kaçak yapılaşma gelecek nesillerin geleceği ile oynamaktır.
Bu proje Gürsu’ya ve şehrin doğusuna neler katacak ?
Aslında kentsel dönüşüm belediyelerin bünyesinde olması gereken bir işlev. Konut yapmak Organize Sanayi Bölgelerinin görevi değildir ama biz mecburiyetten dolayı bu işe başladık. OSB hem şehrin Doğu yakasının planlamasını yaptı aynı zamanda tarımı da kurtardı. Biz Vişne Caddesi’ne en yakın olan OSB’yiz. Oradaki büyük tekstil firmalarını da davet ettik. Küçük firmalar için showroom diğer tarafta büyük firmalar için ise fabrikaların olmasını planlıyoruz. Vişne Caddesi’ne günde 1800 civarında turist geliyor. Biz bu caddeye 5 yıldızlı bir otel, restoran, otopark ve sosyal donatı alanları inşa edeceğiz. Turistler geldiğinde hem onlar rahat edecek hem de sanayicimiz ihracat yapmakta sıkıntı yaşamayacak. Bu organizasyon, hem ihracatı kolaylaştırma hem de ülkemize dövizi getirmek açısından iyi bir hizmet olacak. Aynı zamanda bir yöneticinin düşünmesi gerektiği gibi 2020 ve 2030 yıllarında bize yetmesi gereken elektrik ile ilgili çalışmalara da başladık. Burada OSB’nin amacı hidroelektrik santraller kurmaktır. 2 haftadır Türkiye’nin her bölgesini dolaştık amacımız sanayiciye elektriği 17 kuruşa vermektir. Bunu başardığımız an Türkiye’de en ucuz elektriği kullanan OSB olacağız.
Uzun süren bayram tatilleri hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Gelişmekte olan ülkelerin tatil yapması değil çalışması gerektiğini düşünüyorum fakat turizm sektörünün sıkıntıları da ortada. Özellikle ülke yönetimleri birbirleriyle barış içerisinde olarak olayları değerlendirmelidir. Belki çalışan bireyler için tatil güzel gelebilir fakat ihracat yaptığımız ülkeler bu duruma hoş bakmayabilir.
AR-GE Lojistik Merkezi, Eğitim Merkezi ve MYO planlarınız dahilindeydi. Bu konuyla ilgili gelişmeler nelerdir ?
Geçen haftalarda Teknik Üniversitesi Rektörü ile Arif hocamız ile beraber bir toplantı gerçekleştirdik. Bir komisyon kuruldu ve bu komisyon çalışmalarına başladı. Umuyoruz ki 2018 yılında hayata geçirilecek. Ayrıca Türkiye’de en büyük sorun teknik eğitim. Milli Eğitim müfredatının acilen yenilenmesi ve teknik eğitimin ön plana çıkarılması lazım. Özellikle sanayide kalifiye eleman bulmak da ciddi sıkıntılar var. Kaynakçı, dokumacı bulamıyoruz. Bu sorunu ortadan kaldırmak için Çıraklık Eğitim Merkezi de kuracağız.
Tekrar siyasete girmeyi düşünüyor musunuz ?
Şuan için bir siyasi partiyle bağım yok. Ben siyasetin her kademesinde görevler yaptım. Siyaset kurumunda hizmet etmekten gerçekten zevk alan biriyim. Dua ederken de Allah’ım bana şunu ver diye değil, Allah’ım beni veren el durumunda bulundur diye dua ediyorum. Veren el dememdeki duygu hizmet etmektir. Bugün siyasetle ilgili hizmet etmek isterim ama nerede ne zaman olacağı konusunda bir şey söyleyemiyorum. Siyaset ortamında en önemli şey demokrasidir. Maalesef ülkemizdeki siyasetçiler önce ‘ben’ diyerek ön plana çıkıyor. Bu olmamalı ve adalet kavramı uygulanmalı. İnsan hakları, inanç özgürlüğü, inanca saygı olmalı ve başka dinden insanlara da saygı gösterilmeli.
Bursalı sanayicilere neler söylemek istersiniz ?
OSB’lerdeki ana mantalite sanayicinin kendi kendini yönetme mantalitesidir. Maalesef Türkiye’deki ise OSB’leri sanayiciler değil, bürokratların yönettiği görülüyor. Biz bunu aştık ve OSB’nin oluşma ve gelişmesinde hizmeti geçen herkese teşekkür ediyorum. Sanayicinin her zaman sıkıntılı dönemleri olabiliyor. Biz elimizden geldiğince onlara hizmet etmeye çalışıyoruz. Dünyanın değişik ülkelerini dolaşıyoruz, her yerde mutlaka bir Türk iş adamı ile karşılaşıyoruz. Türk iş adamlarının orada ürettiği malları satmak için ne kadar mücadele ettiğini görüyoruz ve bu ruhu sanayicilerin kaybetmemesi gerekiyor. Günümüzde ülkemize en fazla hizmet eden kişiler sanayicilerdir. Bu ürünleri oralarda sattıkları için bu ülke gelişiyor. Onun için devletin de sanayicilerimize teşvikler ve destekler konusunda yardımcı olması gerekiyor. Özellikle Sanayi Bakanımız ve Ramazan Yıldırım’a ayrıca teşekkür ediyorum. Sanayi Destek Paketi, OSB’lerin önünü açtı.