Home FOTO GALERİ DÜNYA OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DEVLERİ BURSA’DA BULUŞTU

DÜNYA OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DEVLERİ BURSA’DA BULUŞTU

- Guncellenme Tarihi: 14 Kasım 2017 13:41
13 min read
DÜNYA OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DEVLERİ BURSA’DA BULUŞTU için yorumlar kapalı
0

BURSA OSB, AUTOMOTIVE MEEETINGS- TURKEY ORGANİZASYONU’NA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR…

·         ÜÇ GÜN SÜRECEK ETKİNLİKTE  5 BİN 500 İKİLİ İŞ GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞECEK…

·         BURSA OSB BAŞKANI DURMAZ: BURSA, OTOMOTİV ENDÜSTRİSİNİN BAŞKENTİDİR.

·         BTSO BAŞKANI BURKAY: TEKNOSAB YERLİ OTOMOBİL İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN.

·         BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AKTAŞ: BURSA DAHA FAZLASINI HAK EDİYOR.

·         BURSA VALİSİ KÜÇÜK: YÜKSEK TEKNOLOJI BIR ORGANIZASYON İŞİDİR

BURSA – Bursa OSB’nin ev sahipliğinde ülkemizde ilk kez yapılan, dünya ve Türkiye’den otomotiv ana ve yan sanayicilerinin katılımıyla düzenlenen AUTOMOTIVE MEEETINGS- TURKEY Organizasyonu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. Türkiye dahil 28 ülkeden 220 firmanın katıldığı buluşmada 5 binin üzerinde ikili iş görüşmesi yapılması planlanıyor.

Dünya ve Türk otomotiv sektörünün önemli temsilcilerinin katıldığı organizasyonun açılış oturumuna; Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ekonomi Bakanlığı Otomotiv Dairesi Başkanı Ali Rıza Oktay, Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi ve diğer davetliler katıldı.

Programın açılışında konuşan Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz, Bursa OSB’nin bir ilki rusyadaha gerçekleştirdiğini söyledi. Durmaz, “ABD’den Fransa’ya, Almanya’dan Japonya’ya İran’dan Rusya’ya  kadar 28 ülkeden 100’den fazla ve Türkiye’den de 120’nin üzerinde sektör devlerinin katılımıyla Bursa OSB’nin ev sahipliğinde gerçekleşmekte olan bu toplantıda üç gün boyunca dünya otomotiv devlerinin temsilcileri ile yeni modelleri, yeni siparişleri, trendler, sektörün durumunu ve geleceği konuşacağız. Ayrıca ikili iş görüşmeleri yapılarak beraber çalışma imkanları yaratılacaktır” dedi.

Bursa’nın, tarihi İpekyolu’nun Anadolu’daki son durağı olduğunu hatırlatan Durmaz, “Bursa, yüzyıllarca ipek ve ipekli kumaş ticaretinin ve üretiminin başkenti olmuştur. Bursa’nın sektörel anlamda en kuvvetli olduğu üretim alanı da otomotiv ana ve yan sanayisidir. Bugün itibariyle Bursa’da otomotiv ana sanayisinde faaliyet gösteren üç otomobil fabrikası bulunmaktadır. Türkiye’de imal edilen her iki otomobilden birisi Bursa’da üretilmektedir. Bu durum, Bursa’da güçlü bir otomotiv yan sanayisinin yapılanmasını da sağlamıştır” diye konuştu.

Otomotiv endüstrisinin, teknoloji yoğun üretim yapılan bir sektör olduğunu belirten Durmaz, “TİM verilerine göre ülkemizin toplam ihracatı içinde otomotiv endüstrisinin yüzde 20’si gibi büyük bir oranda payı bulunmaktadır. Mesela bu yılın ilk 9 ayında ülkemizden yapılan toplam 106 milyar 739 milyon dolarlık ihracatın içinde otomotiv endüstri ürünlerinin tutarı 20 milyar 773 milyon Dolar düzeyindedir. Ve tabi ki Bursa, ana sanayi fabrikaları ve yüzlerce yan sanayi tesisi ile Türk otomotiv endüstrisinin başkentidir” dedi.

SON YILLARIN İHRACAT ŞAMPİYONU: OTOMOTİV SEKTÖRÜ

Bursa OSB Başkan Yardımcısı ve OİB Yönetim Kurulu Üyesi Baran Çelik, otomotiv endüstrisinin son 11 yılın sektörel ihracat şampiyonu ve ülke ihracatının en önemli itici gücü olduğuna dikkat çekti. Çelik, “Ülkemizin ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisi yaklaşık 2 milyon adetlik üretim kapasitesiyle Avrupa’nn en önemli üretim merkezlerinden birisidir. İhracata dayalı bir büyüme ile toplam üretiminin ortalama yüzde 75’ini ihraç eden endüstrimiz son iki yılda 3 basamak birden yükselerek dünya motorlu taşıtlar üretiminde 17. Sıradan 14. Sıraya yükselmiştir. Endüstri olarak ayrıca AB ülkeleri içerisinde Avrupa’nın en büyük beşinci üreticisi konumunda bulunuyoruz. Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi olma konumunu da sürdürmekteyiz” diye konuştu.

SEKTÖR TAKDİRİ HAKEDİYOR

 

Organizasyonun paydaşı olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Ekonomi Bakanlığı Otomotiv Dairesi Başkanı Ali Rıza Oktay da, sektörün önemine vurgu yaptı. Otomotiv sektöründe ülkenin geldiği noktanın takdire şayan olduğunu belirten Oktay, bakanlık olarak sektörün tüm ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

TEKNOSAB BİÇİLMİŞ KAFTAN

 

BTSO’nun öncülüğünde yürütülen TEKNOSAB projesinin, yerli otomobilin üretimi için biçilmiş kaftan olduğunu söylen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, TEKNOSAB’ın, otomotiv sektöründeki rekabetçiliğe ciddi avantajlar sağlayan bir altyapıya sahip olduğunu hatırlattı.

Otomotiv Buluşmaları Türkiye Organizasyonu’nun Bursa’da yapılmasının önemine işaret eden Burkay,

“Meksika, Kolombiya ve ABD’den sonra Avrupa’daki ilk ayağın Türkiye’de, Bursa’da gerçekleşiyor. Konjonktür ve zamanlama olarak baktığımızda yerli otomobil ile ilgili çalışmaların ete kemiğe büründüğü bir dönemde bu toplantının Bursa’da olması, Türkiye ekonomisi ve Bursa için çok önemli” ifadelerini kullandı.

BURSA DAHA FAZLASINI HAK EDİYOR

 

Otomotiv endüstrisinin her geçen gün büyüdüğüne ve geliştiğine dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, etkinliğin Bursa’da yapılıyor olmasının önemli olduğunu söyledi. Bursa’nın daha fazlasını hak ettiğini belirten Aktaş, “Sektör ciddi büyüyor ve gelişiyor. Hem ülkemiz hem dünyadaki gelişmeler açısından sektör burada ele alınacak. Bu noktada biz Bursa olarak yine en önemli hareket noktası olacağız” dedi.

İMKANSIZ DİYE BİR ŞEY YOK

 

Vali İzzettin Küçük de, otomotiv sektörünün önemine dikkat çekti. Yerli otomobil konusunda da konuşan Vali Küçük, “1960 yılında biten benzin değildi.  Arkasındaki irade ve heyecanla bugün o araba tekrar harekete geçti” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında dünyada gelişmiş ülkelerin eğitime ayrı bir önem verdiğini hatırlatan Küçük, “Gelişmiş ülkelere baktığımızda eğitime büyük paralar harcamışlar; yazılım, bilişim, otomotiv sanayide ileriye gitmişler. Eğitimdeki yatırımlar artmadan otomotiv başta olmak üzere bu orta gelir tuzağını aşmak mümkün değil.  Bunu başarmak zorundayız. Bunun için cesaret, akıl ve organizasyon kabiliyeti lazım. Yüksek teknoloji bir organizasyon işidir. En önemlisi eğitime olan yatırımlarımızı artırmalıyız. Hükümetimiz en büyük kaynağı eğitime ayırıyor” dedi.

Etkinliğin sponsor firma temsilcileri de kurumlarını tanıtan birer konuşma yaparken, programın sonunda sponsorlara teşekkür plaketleri takdim edildi. Plaket takdimi töreninde konuşan Karibu ve Adavanced Business Events yetkilileri de tüm katılımcılara iştirakleri için teşekkür etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

A Milli Takım Yola Çıktı!

UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup’taki 6. maçında yarın Karadağ ile deplasmanda karşılaşac…