Eğitim: Algılama, anlama, bilgi, toplumsal, kültürel güdü; bireysel toplumsal gelişme, ilerleme, gruba, topluma uyum; yaratıcılık, üreticilik, girişimcilik, başkalarını etkileme, başarı anahtar sözcüklerinin açılımıdır.
EĞİTİMDE: ‘Durum, rol, yer’
Öğretim: Belirli alanlarda, çalışmada, işte, meslekte, edebiyatta, sanatta, politikada, belli bir amaca yönelik, alışkanlığı, bilgiyi, beceriyi kazandıran kapsamı çok geniş olan, yaşam boyu süren davranış kalıplarını, şemaları içerir.
Okul öncesi, ilk, orta, lise sınıflarında aktarılacak, eğitim-öğretim sisteminin içeriği eğitim uzmanlarının ilgi alanıdır.
Eğitim-öğretimin tanımında görüldüğü gibi, bu içeriğin oluşmasında, ruhbilim ve toplumsal ruhbilimden kaynaklanan öğeler vardır. Birey yaşadığı toplumsal ortamda ilişkisini, iletişimini, etkileşimini, toplumsal durumu, rolü, yeri aracılığı ile sağlar. Durum, rol, yer üçgeni aynı zamanda kişiliğin benlikten sonra gelen benliğin gelişmesini olgunlaşmasını sağlayan kimlik katmanıdır.
Durum: Bireyin içinde bulunduğu grupta, toplumda belirli zaman dilimi içinde konumunu işlevini gösterir. Cinsiyet, yaş, zekâ, çoğulcu zekâ, duygusal zekâ gibi bireysel özellikler dışında, ekonomik düzey, inanç, politik, siyasal görüş durumu etkiler.
Rol: İnsanın içinde bulunduğu duruma göre yapması gereken bütün davranışları, eylemleri içerir. Her rol ve rolle ilgili davranışlar, eylemler, bireysel ve toplumsal iletişimin, etkileşim sonucu oluşur.
Eğitim-öğretimin amacı durum, rol, yer üçgeninde bireyin toplumsal yerini çalışma, iş, meslek seçimini, bilimsel ilkeler, kurallar, veriler, uygulamalar ışığı altında saptamaktır. Meslek seçimi çözümü gereken önemli bir sorundur.
Çocukluk çağında benliğin gelişme sürecinde, çocuğun ilgisi, ilişkisi, oyunu, oyuncağı; gençlik çağında, bilgisi becerisi, zekâ düzeyi, çoğulcu zekâ alanı bu seçime ışık tutar, yol gösterir.
İş, meslek alanında liyakatli, yetenekli bireyler, bireysel ve toplumsal huzuru, mutluluğu, gelişmeyi sağlar. Latince kökenli meslek anlamına gelen kariyer sözcüğü (carrieer) at arabası (carrus) ve yol (carrera) sözcüklerinden türetilmiştir. Kariyer, mesleğin doğru, güzel, iyi başarılı, liyakatli sürdürülmesidir.
Eğitim-öğretim sistemi, çeşitli bilimsel sistemleri içeren çalışmaya, işe, mesleğe odaklanmış, gelişimini sağlayan bilimsel öğretidir.
Bu sistem içinde ruhbilim ve toplumsal ruhbilim temeli oluşturur. Bu temel, beceri, yeti, yetenek kazandırır.
EĞİTİMDE: Beceri ve yeti öğesi
Beceri: Bireyin bedensel, ruhsal gücünü amaca, duruma, ortama uygun kullanmasıdır.
Yeti: Bireyin dikkat, algı, bellek, düşünce, imgeleme, usa vurma gibi bilişsel işlevlerini doğru gerçekçi, hızlı kullanmasıdır.
Yetenek: Bireyin beceri ve yeti öğelerini kullanarak doğru, gerekli davranması, eylem yapması, tepki vermesidir.
Ruhbilimci Thomas Henri Huxley (1815-1895),” bilgide, bilimde sınır vardır. Bilinmeyende sınır yoktur. İnsan aklı anlaşılmazlığın, bilinmeyenin engine okyanusunda barınacak bir ada sağlar.
Her kuşağa düşen iş, bu okyanustaki adayı biraz daha toprak katarak büyütmektir. Bilimsel ve toplumsal olarak belirsizliğin, bilinmeyenin çözümü eğitim-öğretim sistemiyle gerçekleşir.” der..