Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü’nde düzenlediği yürüyüşte kadınlar, emek sömürüsüne, şiddete, katledilmeye karşı olduklarını dile getirerek eşitlik, özgürlük ve adalet tesis edilene dek meydanlarda olacaklarını belirtti.
Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü’nde yürüyüş düzenledi. FSM Bulvarı’ndaki Nilüfer Kent Konseyi önünde toplanan kalabalık grup, ellerinde “Çocuk yaşta evliliğe, emek sömürüsüne, adaletsizliğe, müftülük yasasına, şiddete itirazımız var” yazılı dövizlerle yürüdü. Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey, Nilüfer Belediye Meclisi’nin kadın üyeleri ile CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu yürüyüşe katıldı. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da bir ara yürüyüş yapan kadınların yanına gelerek destek verdi. Sloganlar atan kadınlar, şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını bir kez daha dile getirdi. Nilüfer Belediyesi Halk Evi önündeki Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan yürüyüşün ardından, Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Cevriye Coşkun Kayış, kadınlar adına basın açıklaması gerçekleştirdi.
Kayış, “Bugün, demokrasi ve özgürlük savunucusu üç kız kardeşin onurlu mücadelelerini anma ve kadına yönelik yapılan her tür şiddetle mücadele etme günüdür” dedi.
Kadınların ve LGBTİ’lerin öldürüldüğü, çocuk evliliklerin, istismarın ve şiddetin boyutunun her geçen gün arttığına dikkat çeken Kayış, çeşitli yasa ve yasa tasarılarıyla kadını ikincilleştiren ve kadına yönelik şiddeti göz ardı eden sistemin, toplumsal yaşantıda da her türlü tacizin ve tecavüzün önünü açtığını ifade etti.
MÜFTÜLÜK NİKAHINA İTİRAZ
Verdiği rakamlarla kadına yönelik şiddeti gözler önüne seren Kayış, “2017 yılının başından bu yana, 286 kadın öldürüldü. Geçtiğimiz ekim ayı içinde dahi, erkekler 31 kadını öldürdü, 13 kadına tecavüz etti, 17 kadını taciz etti, 28 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 32 kadına şiddet uyguladı” şeklinde konuştu.
Hükümetin yaptığı düzenlemeleri eleştiren Kayış, müftülük nikahını da kabul etmediklerini söyledi. Diyanete bağlı
kurumlarda camilerdeki vaazlar ve hutbelerde kadına yönelik taciz, tecavüz şiddet, baskı, ayrımcılık konularının dile getirilmesini istediklerini belirten Kayış, kadınlar öldürülmeyinceye, çocukların gözünden bir damla yaş süzülmeyinceye, trans, biseksüel, lezbiyen kadınlar ayrımcılığa uğramayıncaya, tüm mülteci kadınların yurdu dünya oluncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini, erkek şiddetine karşı susmadıklarını ve itaat etmeyeceklerini dile getirdi.
Basın açıklamasının ardından kadınlar, Nilüfer Barış Meclisi’nde düzenlenen söyleşiye katıldı. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’ndan Esra Aşan, Bellhooks’un Feminizm Herkes İçindir kitabı üzerine kadınlarla söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide kadınlar, feminizme ilişkin görüşlerini de dile getirdi.