Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği ile Uludağ Üniversitesi iş birliğiyle bu yıl 8’incisi düzenlenen Bursa Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu ve 3. Bursa Yenileşim Ödülü Töreni Podyum Park – Podyum Davette yapıldı. Törende Liderlik Kategori Ödülünü Aktaş Holding, Strateji Yönetimi Kategori Ödülünü de Yeşim Tekstil almaya hak kazandı. Maysan Mando ise Büyük Ödüle uzanan firma oldu. Ödül töreninin ardından sahne alan Fütürist – Ekonomist Ufuk Tarhan, “Hibrid Gelecekte T-İnsan Olmak” isimli sunumu ile gelecekte insanları bekleyen yeni gelişmelerle ilgili değerli bilgiler paylaştı.
BUSİAD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Uzmanlık Grubu tarafından “Fütürizm ve İnovasyon: Geleceği Şekillendirmek” teması ile organize edilen sempozyumun açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, küresel rekabetin bilgi temelli olarak hız kazanmasının bilgi ekonomisini toplumsal gelişmenin anahtarı haline getirdiğini belirtti. Otomasyon ve otonom uygulamaların yarattığı ucuz iş gücünden bağımsızlaşma süreci ve merkeze dönüş eğilimi ile Endüstri 4.0’ı içselleştirmeye başladıklarını söyleyen Baylan, ülke olarak başarılı olmanın yolunun yönetişimden ve eğitimden geçtiğinin, aksi takdirde gelişmiş ülkelere göre düşük olan iş gücü maliyeti avantajının çok fazla anlamının kalmayacağının altını çizdi. Baylan, şöyle devam etti: “Yenileşim kavramı ülke genelinde bir kültüre dönüşmediği ve sonu olmayan bir süreç halini almadığı sürece gerçek gelişimden ya da etkin bir ilerlemeden söz etmek mümkün olmayacaktır. Bu noktada tüm kişi, kurum ve kuruluşların hedefi bu konuya kenetlenmek olmalıdır.”
“Büyük Ödül Maysan Mando’nun”
Baylan’ın konuşmasının ardından sempozyuma katkı koyan sponsorların, ödül değerlendiricilerinin ve etkinliği organize eden BUSİAD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Uzmanlık Grubu üyelerinin plaketleri takdim edildi. Plaket takdiminin ardından 3. Bursa Yenileşim Ödülü Törenine geçildi. “Ödül Yürütme Kurulu” tarafındanyapılan değerlendirmeler sonucu yenileşim ile ilgili kararlılığını net bir şekilde ortaya koymuş ve yayılımına öncülük etmiş bir lidere sahip olan, yenileşim vizyonu, etik değerlerin belirlenmesi ve bu vizyon ve değerlerin hem kuruluş içerisinde hem de dışında yayılımının sağlaması yönünde önderlik eden üst düzey yöneticilerin görev yaptığı Aktaş Holding; Liderlik Kategori Ödülünün sahibi oldu. Aktaş Holding’in ödülünü Teknik Grup Yöneticisi Hakan Korkmaz, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan ve Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu’nun elinden aldı. Elde ettikleri başarıdan dolayı başta yönetim kuruluna ve çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Korkmaz, merak duygusunu hiçbir zaman kaybetmemek ve özgüvene sahip olmak gerektiğini söyledi.
Kendi alanında en yenilikçi markalarla stratejik ortaklık kurarak bu sayede yenileşim çalışmalarını sürekli güçlü tutma ve daha güçlendirme olasılığını artıran, bünyesindeki Ar-Ge merkezi ile şirket içinde teknik ve teknolojik yenileşimi sistematik ve sürdürülebilir hale getiren ve belirlediği stratejik segmentler altında projelerini sürdüren Yeşim Tekstil de Strateji Yönetimi Kategori Ödülünün sahibi oldu. Yeşim Tekstil’in ödülünü Tedarik Zinciri ve Satın Alma Direktörü Ali Yayla,BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan ve Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu’nun elinden aldı. Törende konuşan Yayla, ödül almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti. Yayla, müşteri ve tedarikçilerle sürdürülebilir bir büyümeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Günün son ödülü olan Büyük Ödülün sahibi de Maysan Mando oldu. Firma; yenileşime açık olma ve ona öncülük etme noktasında etkin bir lidere sahip olması, Ar-Ge merkezi kurarak çalışanlarına yüksek lisans ve doktora desteği vermesi, bilgi üretimini teşvik etmesi, “Benim bir fikrim var” projesini hayata geçirmesi, cirosunun yüzde 30’unu yeni ürün ve süreç geliştirme doğrultusunda elde edilen ürünlerden sağlaması gibi özellikleriyle ödüle uzandı. Maysan Mando’nun ödülünü Kalite Sistem Yöneticisi Ahmet Ersin Eren, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan ve Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu’nun elinden aldı. Ahmet Ersin Eren, geleceği şekillendirmek adına Maysan Mando’da çalışan genç kadro adına ödülü aldığını ifade ederek, “Gelecekte de var olabilmemiz, değişime uyum göstermek ve yenileşimi hayatımızın merkezine koymak ile mümkün. BUSİAD’ın Bursa Yenileşim Büyük Ödülü’ne layık görülen ilk firma olmanın heyecanını ve sorumluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.
“Kodlama bilmeyenin geleceğe geçiş pasaportu olmayacak”
Ödül töreninin ardından sahne alan Fütürist – Ekonomist Ufuk Tarhan, “Hibrid Gelecekte T-İnsan Olmak” isimli sunumu ile gelecekte insanları bekleyen yeni gelişmelerle ilgili değerli bilgiler paylaştı. Konuşmasının başında azılı bir fütürist olarak uzun yıllardır çok çalışmaya gayret gösterdiğini belirten Tarhan, başka yetkinlikler kazanma adına kendisini geleceğe senkronize ettiğini söyledi. Geleceğin içinde yaşamak için artık inovasyonun yeterli olmadığını dile getiren Tarhan, yepyeni şeyler bulmak ve daha buluşçu olmak zorunda olduklarını kaydetti. Tarhan, fütürizmin ileriye doğru kestirimler yapmaya ve olasılıkları yükseltmeye çalıştığını ifade ederek, “Bundan sonra değerli olacak olacak olan şey, siber varlık üretmek ve dağıtmak olacak. 2020’de Çin, halkının bir sosyal skora sahip olacağını ve halkın bu skorla değerlendirileceğini duyurdu. Dünya hızla kendi topluluklarını siber veri haline getirmeye çalışıyor. Ülkeler bu alanda önlemler almaya başladı. Umarım Türkiye’de de bu yönde çalışmalar başlar. Türkiye’de fütürizme uygun çalışmalar yapıldığına tanık oluyorum ve bu çok sevindirici. Ülkemizde doktorların, genetik mühendislerinin ve makine mühendislerinin bir araya gelerek yapay kulak imal ettiğine şahit oldum. Şu an ne iş yapıyorsanız yapın o işte kalmanız mümkün değil. Yepyeni şeyler yapmaya hazır olun” diye konuştu. Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “3 boyutlu yazıcıların nimetlerinden mutlaka yararlanın. Yaratıcı olmak için çok bilmek gerek. Yaratıcı olmak da çok disiplinli çalışmayı gerektirir. Yaratıcılık aslında bilgi, akıl ve teknoloji işe bağlantı kurmaktır. Gelecek cesurları, bozguncuları, paylaşımcıları ve kodlama bilenleri seviyor. İşiniz ne olursa olsun mutlaka 1 doz kodlama dersi almanız gerek. Bu size algoritmik düşünmeyi kazandıracaktır. Bundan sonra sadece insanlarla değil, akıllı şeylerle de empati kurmak gerekecek. Onların dili de algoritma ile anlaşılabilir. Kodlama bilmeyenin geleceğe geçiş pasaportu olmayacak. Gelecekte en güçlüler değil, değişime en fazla uyum sağlayanlar ayakta kalacaktır. Yeni çağın altın oranı T-insan. İnsan her şeyin bir şeyini, bir şeyin de her şeyini bilmek durumunda.”
Tarhan, sunumu boyunca katılımcılarla paylaştığı videolarla da geleceğe yönelik pencereler açtı. Tarhan’a sunumu sonunda Başkan Günal Baylan tarafından plaket ve çiçek takdim edildi.