Göz kapağı düşüklüğünün görme alanını azalttığı gibi baş ağrısına da neden olabildiğini belirten Özel Bursa Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Tuncay Sezgin, tedavi edilmeyen ileri boyuttaki göz kapağı düşüklüğünde ise görme kayıpları yaşanabileceğine dikkat çekti.
Bursa – 08.12. 2017 – Yüzümüzde en çok dikkat çeken noktalardan biri olan gözler, aslında birçok hastalığın da habercisi olabiliyor.
Örneğin göz kapaklarındaki düşüşler zaman zaman önemli rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Düşüklük bazen sinir ve kas hastalıklarının da belirtisi olabilir. Göz kapağı düşüklüğü (Pitozis), göz kapağını yukarı kaldıran kasın az çalışması veya hiç çalışmaması durumudur.
Özel Bursa Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Tuncay Sezgin, göz kapağı düşüklüğünün oldukça sık rastlanan ancak dikkate alınmayan bir rahatsızlık olduğunu söyledi.
Bu durumun görme alanının azalttığı gibi baş ağrısına da neden olabildiğini belirten Dr. Sezgin, göz kapağını dengelemek adına sürekli istemsiz de olsa kaşları kaldırma isteği oluştuğunu ve buna bağlı olarak da bir süre sonra baş ağrısı yaşandığına dikkat çekti.
Görüş alanını engelliyor
İnsanın kendini ifade etmesinde gözlerin oldukça önemli rol oynadığını kaydeden Op. Dr. Tuncay Sezgin, “Göz kapağı düşüklüğü kişinin görüş alanını engelliyor ve bir süre sonra ağrı yapıyor. Düşüklük nedeniyle normal görüş açısı bozuluyor ve kişi kaş ve alın bölgesindeki kasları yukarı doğru zorlayarak sinirlere elinde olmadan yüksek bir baskı uygulamak zorunda kalıyor. Buna bağlı olarak da maalesef baş ağrısı ortaya çıkıyor” dedi.
Alındaki kasların sürekli bu şekilde çalışması sonucunda, bölgede yatay çizgilerin de baş gösterdiğine dikkat çeken Sezgin, bu durumun bir süre sonra kişiye yaşlı bir görünüm verdiğini ifade etti.
Görme kayıpları yaşanabilir
Göz kapağı düşüklüğünde görüntünün yanında, farklı belirtilerin de göze çarptığını anlatan Sezgin, “Göz yorgunluğu, gözlerde sulanma, başı geriye doğru sık kaldırma, görüş alanının daralması, bulanık ya da çift görme, kaşı yukarı kaldırma, parmakla göz kapağını kaldırmaya çalışma gibi durumlar yaşanıyorsa doktor kontrolüne gidilmesi gerekiyor. Tedavi edilmeyen ileri boyuttaki göz kapağı düşüklüğünde görme kayıpları yaşanabilir” diye konuştu.
Erken tedavi önemli
Göz kapağı probleminin bir süre sonra, gözün tamamen kapanmasına neden olabileceğini dile getiren Tuncay Sezgin, şunları kaydetti: “Göz kapağı düşüklüğü sosyal yaşamı da olumsuz yönde etkiliyor. Rahatsızlığın çok ileri olduğu durumlarda özellikle göz görme alanını fazlasıyla kapatıyorsa geç kalınmadan doktora başvurulmalı. Ne kadar erken müdahale edilirse o kadar iyi sonuç alınabilir.”
Operasyonla çözüm
Kapak düşüklüğü şikâyeti ile doktora başvuran bir hastada nörolojik muayene ile sorunun hangi nedene bağlı olduğunun anlaşılacağını kaydeden Sezgin, düşüklüğün tek veya çift taraflı mı olduğu, gün içinde değişkenlik gösterip göstermediği, ne zaman fark edildiği gibi ayrıntıların sorgulanması gerektiğini vurguladı.
Ayrıntılı göz muayenesi yapılarak rahatsızlığa çözüm bulunabileceğini sözlerine ekleyen Dr. Sezgin, “Kalıcı göz kapağı düşüklüğü olan hastalarda kapak kaldırma operasyonları uygulanabilir” dedi.