Avrupa Birliği FRIT fonu çerçevesinde Dünya Bankası desteği, AFAD koordinasyonu ve Millî Eğim Bakanlığı iş birliğinde yürütülen “Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi” Projesi Yönlendirme Komitesinin yerel bilgilendirme toplantısı Bursa’da yapıldı.
Toplantıya Vali Yardımcısı Fahrettin GÖNCÜ, Bakanlığımız İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Özcan DUMAN, Yapı İşleri Daire Başkanı Fatih Mehmet ORUÇ, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin DÜLGER, İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Bölümünden sorumlu Müdür Yardımcısı Necdet SEZER, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin DÜLGER : “AB Mali Yatırımlar kapsamında yapılan Eğitim Alt Yapısının Güçlendirilmesi Projesi ile köklü medeniyetimizin mimarları tarafından bize miras bırakılan ve kardeşlik ilkesi ile kuvvetlenen birlikteliğimizin, bu eğitim yuvalarımız aracılığıyla devam ettirilmesi sağlanacaktır. Sarsılmaz bir kardeşlik bağıyla hem geçici koruma altındaki kardeşlerimizin evlatlarını hem de kendi evlatlarımızı birlikte eğitim görebileceği bu okullarımız vasıtasıyla tarihi ve sağlam bağlar üzerinde yetiştirmek istiyoruz. İlimizde bugün 18.489 Suriyeli öğrencimiz Türk öğrencilerle aynı hizmeti alarak eğitim-öğretim görmektedir. Onlarla bir komşuluk hukukumuz var, Suriyeli öğrencilerimizi öteleyen, örseleyen ve kenara iten bir anlayıştan -gururla söylüyorum ki-Türk Milleti olarak hep uzak durduk. Bu proje kapsamında 6 ilçemizde (Gemlik, Osmangazi, Mudanya, Mustafakemalpaşa, İnegöl ve Yıldırım) yapılacak olan 10 okulumuzla Bursa eğitimine toplam 248 derslik daha kazandıracak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu okullarda Suriyeli misafirlerimizle ülkemiz çocukları aynı sınıf ve sıralarda eğitim alacaklardır. Bu bağlamda projenin hayata geçmesinde emeği geçen tüm paydaşlarımıza ve siz değerli katılımcılara Bursa maarif camiası adına teşekkür ediyorum” dedi.
Milli Eğitim İnşaat Emlak Daire Başkanı Özcan DUMAN : “Ülkemize, savaş mağduru olan 3.400.000 geçici koruma altındaki Suriyeli mülteci gelmiş durumda. Devletimiz mültecilerimize kapılarını açarken eğitimden sağlığa
barınmadan sosyal uyuma kadar birçok boyutu içine alan çalışmalarını sürdürmekte. Ülkemize gelen geçici koruma altındaki Suriyelilerden 1 milyon 100 bini 5-18 yaş arasında, biz bu yaş grubuna eğitim çağındaki çağ nüfusu diyoruz. Her çocuğun eğitim hakkı vardır. Biz de bu çocuklarımızın eğitimine önem veriyor ve derslik açığımızı ve okul yapım çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Proje kapsamında 19 ilimizde bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bursa en çok Suriyeli öğrenciye ev sahipliği yapan sekizinci ilimiz. Bu kapsamda Bursa’da 6 okulumuzda 152 dersliğin yapım çalışmalarını halen devam ettiriyoruz. Yakın bir zamanda aldığımız ek fonla 4 arsa üzerine 24’er derslikli 96 derslik daha yapacağız ve toplam 10 betonarme okul inşaatını 248 derslikle 2019-2020 eğitim öğretim yılına kadar tamamlayacağız” dedi.
Türkiye genelinde Suriyeli mültecilerden kaynaklanan okul yapım inşaat sayılarına ilişkin bilgi de veren DUMAN, 155’i betonarme 60’ı prefabrik olmak üzere toplam 215 okulun yapımını tamamlayarak mültecilerden kaynaklı derslik ihtiyacının %20 sinin karşılamış olacağız dedi.
Vali Yardımcısı Fahrettin Göncü, Bursa’da; devam eden projeler ve deprem riski nedeniyle boşaltılan okullar dahil olmak üzere 2500’e yakın dersliğin 2019-2020 eğitim yılına kadar tamamlanacağını belirtti. Sadece birkaç okulda arsa problemi nedeniyle tekli eğitime geçişin bir süre daha uzayabileceğini belirtti.
Toplantı, Proje İletişim Uzmanı Gökhan Dinç’in sunumu ve Proje Sorumlusu Ahmet DUMANOĞLU’nun konuşmalarıyla devam etti. Katılımcıların soru, görüş ve önerilerinin alınmasının ardından protokol, fuaye alanındaki resim ve okul inşaat maketlerini inceledi.