OSB SİAD’ları Bursa Platformu, işletmelerin kalifiye eleman bulamadığı için ciddi sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekerek, çözüm için endüstri meslek liselerinin mutlak suretle sanayi ve üretime adapte edilecek yapıya kavuşturulması gerektiği önerisinde bulundu.
Bursa’daki organize sanayi bölgelerinin sorunlarına ortak akılla çözüm bulmak amacıyla kurulan OSB SİAD’ları Bursa Platformu, 3. toplantısını DOSABSİAD’ın ev sahipliğinde yaptı. Ana gündem maddesini sanayide nitelikli işgücü sıkıntısının oluşturduğu DOSABSİAD Dernek Merkezi’ndeki toplantıya; Platform Başkanı Abdullah Bayrak, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, DOSABSİAD Başkanı İbrahim Öztürk, NİLSİAD Başkanı Yalçın Aras, BARSİAD Başkanı Arif Demirören, YENSİAD Başkanı Hasan Altunbaş, Mustafakemalpaşa OSB Başkanı Levent Kalın, Uludağ OSB Mütevelli Heyet Başkan Vekili Ferruh Dişbudak, ASİAD Başkanı Cevdet Yüce, KESİAD Başkanı Mustafa Ülker, HOSABSİAD Başkanı Sezai Sezer ve KSİAD Başkanı Yalçın Toy katıldı.
BU PLATFORMUN SİYASİ GÖRÜŞÜ YOK!
Toplantının açılışında konuşan OSB SİAD’ları Bursa Platformu Başkanı Abdullah Bayrak, “Şüphesiz ki tüm üyelerimizin farklı siyasi görüşleri var, ancak bu çatı altında asla siyaset yapmıyoruz. Herhangi bir kuruma endeksli yapımız yok. Biz halisane duygularla SİAD’ların bir çatı altında toplanmasını arzu ediyoruz. Çünkü her SİAD kendi içinde güzel projeler, çalışmalar yürütüyor ama bilgi birikimlerimizi birbirimize aktaramıyoruz. Bu birliktelikle tanışıklığımızı artırıyoruz. Bu birlikteliğin de hizmet için bir vesile olması gerektiği düşüncesindeyiz” dedi.
NİTELİKLİ ÇALIŞAN EKSİKLİĞİ BÜYÜK SORUN
Toplantıda, sanayicilerin sırtındaki gereksiz yüklerden kurtarılması, sağlık, güvenlik ve eğitim alanlarındaki eksikler, personel ulaşımında yaşanan sorunlar ve kalifiye eleman sıkıntısı ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Özellikle nitelikli çalışan bulunamadığı için yaşanan sorunların had safhaya ulaştığına vurgu yapılırken, sanayiciler şu ortak görüşte birleşti:
“Çok ciddi değişimlerin yaşandığı dönemlerden geçiyoruz. Endüstri devrimleri arasındaki dönemler 100-200 yıldan 10-20 yıla kadar düştü. Dünya yakında Endüstri 5.0’ı konuşmaya başlayacak. Ve bu sürece adapte olmanın tek yolu eğitimden, nitelikli çalışanlara sahip olmaktan geçiyor. Bunun için endüstri meslek liselerinin mutlak suretle sanayi ve üretime adapte edilecek yapıya kavuşturulması gerekiyor. Çünkü kalkınmanın yolu üretimden, teknolojiyi takip etmekten, bu alandaki gelişmeleri kendi iç bünyemize adapte etmekten geçiyor. OSB SİAD’ları Bursa Platformu olarak özellikle eğitim alanında yapılacak dönüşümlerle ilgili görüşlerimizi ve bu alandaki çözüm önerilerimizi devlet yetkililerine iletmemiz, atılacak adımlara katkı koymamız gerekmektedir. Eğitimin büyük önem taşıdığı bu süreçte, ileride şirketlerimizi emanet edeceğimiz gençlerin iyi yetiştirilmesine katkı koymamız şart.”