Kestel MHP İlçe Başkanlığı Kestel’de uygulanan yanlış politikaları değerlendirdi. İlçe Başkanı Ahmet Eraslan, halkın 8 yıldır kentsel dönüşüm mağduriyetini, imar konusunda yandaşa kıyak uygulandığını, ilçenin tarımına büyük zarar veren sanayi atıklarını, hava kirliliğini ve daha pek çok sorunu değerlendirirken aynı zamanda çözüm önerilerinde bulundu. Yener Acar’ın kendisini belediye başkanı seçen Kestel halkına ihanet ettiğini ifade eden Eraslan, “Belediye Başkanı çözümsüzlükten başka bir şey üretmiyor, Kestel halkı mağdur” dedi.
“HALK, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BEKLEDİĞİ İÇİN EVİNİ ONARAMIYOR”
Kentsel dönüşümün Kestel’de kanayan bir yara olduğunu dile getiren Eraslan, bu durumun yaklaşık 8 yıldır sürdüğünü kaydetti. Kentsel dönüşüm adı altında, riskli alan raporunu meclisten alan Yener Acar’ın, 8 yıldır çözümsüzlük üretmekte olduğunu belirten Eraslan, “Bu mağduriyetten halkımızı kurtarmak için bazı gündemler yapılması gerekirken Belediye Başkanı Yener Acar, 1 Kasım tarihli meclis toplantımızda riskli alanın mahkeme kararıyla kaldıracağını belirtti. Bu da birkaç yıl daha vatandaşın mağduriyetinin devam edeceği anlamına geliyor. Vatandaşlarımızın çatıları akıyor. 2004 yılında Yener Acar’ı belediye başkanı yapan Van Mehmet Mahallesi halkına bu yapılan ihanet değil de nedir? Halk kentsel dönüşümü beklediği için evini onaramıyor, onarması için gerekli maddi gücü de yok ama maalesef kentsel dönüşüm de hala gelmiyor. Hatta bazı vatandaşlarımızı kullanılmaz hale gelen evlerinden çıkarıp kiralık bir daire yerleştirdiler, kirası belediye tarafından karşılanıyordu fakat bir süre sonra bu yardım da kesildi. İnsanlar kendi evlerinde oturup kira vermiyorken, şu an kira vermek zorunda kaldılar” şeklinde konuştu.
“BU KADAR KAÇAK YAPIYA NEDEN İZİN VERİLDİ?”
Kestel MHP İlçe Başkanlığının yanında aynı zamanda Saitabat Köyü muhtarı olan Ahmet Eraslan, Kestel Belediyesinin yandaşa kıyak uyguladığı köylerdeki imarla alakalı sorunlardan bahsetti. Kestel’in 9 köyüne imar geldiğini ve bütün muhtarların da buna itiraz ettiğini belirten Eraslan, “İmara karşı değiliz. İmarın dar tutulması ve köylere uygun olmamasına karşıyız. Bir insanın dahi geçemediği yerden imarda cadde gözüküyor. Biz imarın ne olduğunu, ne anlamana geldiğini anlatmak istiyoruz. Köylerimiz sürekli göç alıyor. Kaçak yapıya izin verildi, cezaları kesildi daha sonra ruhsat verildi. İmar affından yararlandı birçok vatandaş. Neden bu kadar kaçak yapıya izin verildi? Planlı bir yerleşim olması lazım, şu an biz doğa güzelliklerimizi yitiriyoruz” dedi.
“KANALİZASYONLARIMIZDA KİMYASAL ATIKLAR KÖPÜRÜYOR”
Kestel’de yaşanan hava kirliliği ve sanayi atığının şikayetçi oldukları diğer nokta olduğunun altını çizen Kestel MHP İlçe Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumuna göre Kestel’in Türkiye’de hava kirliliği açısından 4. sırada olduğunu açıkladı. Sanayiye karşı olduğumuz anlaşılmasın diyen Eraslan, “Türkiye ekonomisine katkıda bulundukları için sanayiciye teşekkür ediyorum. Fakat çevre kirliliğine baktığımızda, kanalizasyonlarımızda kimyasal atıklar köpürüyor. Bununla ilgili yaptırımlar uygulanmalıdır. Doğu bölgesinde sıvı atık tesisimiz var, bu ne derecede kullanılıyor, bizim sanayimizin atıkları oraya gidiyor mu bilmiyoruz. Bunlar incelenmesi gereken önemli konular. Çünkü o suyla vatandaşlarımız meyvelerini ve sebzelerini suluyor” şeklinde konuştu.
“HÜKÜMET KONAĞI VE BELEDİYE YAN YANA OLMALI”
Gündemde olan bir başka konuya değinen Ahmet Eraslan, “Yaklaşık 3-4 ay önce Kaymakam bey Sivil Toplum Örgütleri, muhtarlar, belediye meclis üyeleri, siyasi parti ilçe başkanlarıyla hükumet konağının kent meydanındaki yerinden taşınması ile alakalı bir toplantı düzenledi. Taşınmasının nedeninin ise yetersiz olarak görülmesi. Biz belediye kalacaksa orası da aynı yerinde kalmalı diye düşünüyoruz. Yeni düzende birçok il ve ilçe de hükumet konağı ve belediye yan yanadır. İkisi birbiriyle bir şekilde bağlantılı olduğu için vatandaşımıza kolaylık oluyor. Bu konuyu ortak akıl ile çözmeliyiz” dedi.
“OTOPARK YETERSİZ, BEN YAPTIM OLDU ZİHNİYETİ MEVCUT”
Kestel’in en büyük sıkıntılardan birinin de otopark sorunu olduğunu dile getiren Eraslan sözlerine şöyle devam etti, “Otopark olmaması arabaların sokaklara park etmesine neden oluyor. Böylelikle de trafik oluşuyor. Bugün gelinen noktada, ilçe girişindeki hastane daha açılmadan o bölgede yoğun bir şekilde trafik olmaya başladı. İlçe merkezindeki otoparkların yetersiz oluşundan dolayı halk mağdur oluyor. Burada Cuma günleri pazar kuruluyor. Hem pazarı kuran esnafın hem pazar yapmaya gelen vatandaşın arabası oluyor ve insanlar arabalarını nereye park edeceklerini bilemiyor. Toptancı ve tedarikçi mallarını indiremiyor. Aynı zamanda şu an Ahmet Vefik Paşa Mahallesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından kent pazarı diye adlandırılan aynı zamanda otopark olarak kullanılacak olan bir inşaat yapılıyor. En az 50 yıl ilçemize hizmet etmesi gereken bir yapı iken yetersiz ve ben yaptım oldu zihniyeti ile inşa ediliyor. Bu projenin iyileştirilmesi gerekiyor.