CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son 5 yıl içinde 228 kişinin metil alkol zehirlenmesinden hayatını kaybettiğini açıkladı.
Bakan Soylu, 2014 yılından bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda 433 yasa dışı alkol imalathanesi ele geçirdiklerini 4 bin 226 olayda 6 bin 158 şüpheliye adli işlem yaptıklarını bildirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İçişleri Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, sahte içki imalatı ve sahte içki nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarla ilgili istatistiki bilgileri açıklanmasını istedi. Gürer, önergesinde, “Son 5 yılda ülkemizde sahte içki vakaları nedeniyle ölen kaç kişi vardır? Sahte ve kaçak içki üretim ve tüketiminin engellenmesi adına bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir? Ne gibi cezai yaptırımlar uygulanmaktadır? Son beş yılda uygulanan para cezalarının miktarı nedir?” şeklinde sorular yöneltti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Son beş yılda 228olguda ölüm sebebinin metil alkol zehirlenmesi olduğunun tespit edildiğini, bunların ne kadarının sahte içki kaynaklı olduğu konusunda ayrım yapılam
2014 yılından içinde bulunduğumuz yılın ilk 9 ayına kadar yapılan operasyonlarda, 4 bin 226 olayda 6 bin 158 şüpheliye adli işlem yapıldığını belirten Bakan Soylu, 1 milyon 604 bin 847 adet şişe ile 1 milyon 308 bin 804 litre kaçak ve alkollü içki ve 433 alkollü içki imalathanesi ele geçirdiklerini bildirdi.
Alkollü içki sahteciliği ve kaçakçılığına yönelik alınan önlemler konusunda da açıklama yapan Bakan Soylu şunları söyledi: “81 il genelinde 2017 yılında ALKOL ve MAHZEN kodlu operasyonlar ile 2018 yılında FIÇI kodlu eşzamanlı operasyonlar gerçekleştirilmiş olup bu operasyonlarda; (3.702) işyerinde arama ve denetleme gerçekleştirilmiş, (256) şüpheli şahıs hakkında adli ve idari işlem yapılmış, (42.883) şişe kaçak/sahte alkollü içki, (5.907) litre açık alkollü içki, (1) adet sahte alkollü içki imalathanesi, (794) sahte bandrol, (483) boş şişe ve (530) adet mükerrer kullanıma uygun bandrol ele geçirilmiştir.
Alkollü içki kaçakçılığı ile mücadele çalışmalarında yakalanan şüpheliler hakkında
“Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu” ve “Türk Ceza Kanunu”nun ilgili madde hükümlerince işlem yapılmaktadır…”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Alkol kullanımı bir tercihtir. Alkolün faydası vardır diyemeyiz ancak alkol kullanımı bireyin tercihidir. Her kişi kendinden sorumludur. Bireyi, sürekli zam ve vergi ile şişirilen fiyatlarla bundan vazgeçirmekte olası değildir. Maddi durumu el veren, fiyata bakmadan kullanım tercihini sürdürürken, dar gelirliler merdiven altı kaçak tüketim kullanımına yönelmektedir. Bir kişi dahi olsa can bir değerdir. Onun yaşam hakkını korumakta devletin görevidir. İçki fiyatını artırmakla sorun daha da katlamaktadır. Kimi işletmelerin haksız kazanç için ucuz alkol sağlamaya yöneldikleri de görülmektedir. Bu yönden de soruna dikkatli yaklaşım gösterilmesi şarttır. ”diye konuştu.