Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin göreve geldiği gün uygulamaya koyduğu ‘Yeni Yıldırım’ vizyonu kapsamında hayata geçirilen projelerle ilçenin kaderi değişiyor.
İnsan ve şehir merkezli bir yönetişim anlayışı kapsamında ortaya konan vizyon çerçevesinde bir taraftan şehrin 30 yıldır biriken yapısal ve mekânsal sorunlarına çözüm üretilirken, diğer taraftan da 50 yıl sonrasının yaşam standartları yüksek şehrinin temelleri atılıyor. Yıldırım’da uzun yıllar boyunca devam eden çarpık ve plansız yapılaşmanın ilçenin kangreni haline geldiğini aktaran Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “İlçemizi adeta yaşanamaz hale getiren bu duruma son vermek için radikal kararlar almamız gerekiyordu. Bu kapsamda ilk olarak 3 bin 200 hektar yüzölçümüne sahip ilçemizin yüzde 33’ünde, yani bin 125 hektarını kapsayan imar düzenlemesi yaparak 22 farklı mahalleyi içine alan bir kentsel dönüşüm hamlesi başlattık. Bu çok detaylı bir planlamanın yanı sıra cesur adımları atmamızı gerektiriyordu. İlk adım olarak bu dönüşümün mutfağını hazırladık. İlçemize Türkiye’ye örnek teşkil eden ve bünyesinde kentsel dönüşümün, sosyal, psikolojik, yapısal, finansal tüm unsurlarını barındıracak bir merkez kazandırdık” dedi.
ÖRNEK KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşüme dair her şeyin tek elden yürütülmesini sağlayan Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi’nde yürütülen titiz çalışmalar ile belirlenen dönüşüm bölgelerinde hazırlanan planların yine bu merkezde vatandaşların bilgisine sunulduğunu kaydeden Başkan Edebali, “Öncelikle buradaki arkadaşlarımız dönüşüm yapılacak bölgemizi mercek altına alarak sosyal, ekonomik verilerini, hemşerilerimizin beklentilerini tespit ediyoruz. Bu anlamda Yıldırım için örnek olacağına inandığımız Mevlana mahallemizde uyguladığımız, doğru para politikası ile kendi finans kaynaklarımızla 812 konut ürettik. Hüma Hatun evleri ismini verdiğimiz projede yer alan konutlarımız tamamlandı ve sahiplerini bekliyor. Kısa süre içerisinde hak sahiplerine dağıtacağız” ifadelerini kullandı.
BİNALARI DEĞİL ŞEHRİ DÖNÜŞTÜRÜYORUZ
Kentsel dönüşüm ile ilgili yanlış bir algı olduğunun altını çizen Başkan Edebali, “Kentsel dönüşümü sadece binaların yenilenmesi olarak değerlendirirsek büyük bir yanılgıya düşeriz ve dönüşümün bir ayağı eksik kalır. Biz binaları değil bir şehri dönüştürüyoruz. Sosyal donatı alanları, eğitim alanları ve ortak kullanım alanları ile kentsel dönüşüm hamlemizi destekliyoruz. Bu kapsamda ilçemize Türkiye’nin en büyük spor kompleksi olma özelliğini taşıyan Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’ni, Sular Vadisi Doğa Parkı’nı kazandırdık. Bunların yanı sıra Yıldırım’da 34 park ile 29 yeşil alanı hizmete açtık. Yine hemşerilerimizin birçok hizmete daha kolay ulaşmasını sağlamak adına Akçağlayan, 75. Yıl, Beyazıt, Hacivat, Yiğitler, Musababa, Davutkadı, Kazımkarabekir, Anadolu, Maltepe, Davutdede, Eğitim ve Selçukbey’de mahalle konakları yaptık. Sağlıklı ve güvenli alışveriş için ilçemize 6 adet çok işlevli pazar yeri, yine sağlık hizmetlerine insanlarımızın daha kolay ulaşabilmesi adına 19 sağlık merkezini Yıldırım’a kazandırdık. Görev sürecimiz boyunca ‘Ulaşılabilir Yıldırım’ vizyonumuz kapsamında ilçemizde 31 bin 335 metre yeni imar yolu açtık” diye konuştu.
“GÖNÜLLERE KONUK OLUYORUZ”
Başkan Edebali, bir taraftan şehri adeta yeniden imar ederken diğer taraftan da insanların yaşam kalitesini yükseltecek bir yönetişim anlayışı sergilediklerini vurguladı. Yıldırım Belediyesi’nin her projesinin merkezinde ortak akıl yattığını vurgulayan Edebali, “Göreve geldiğimiz ilk gün, ilçe sakinlerimize Yıldırım’ın sakini değil, sahibi olun’ çağrısında bulunmuştuk. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı gibi gönül belediyeciliği anlayışımızdan taviz vermedik. Hemşerilerimizin fikirlerini almak, onların beklentileri doğrultularında çalışmalarımıza yön vermek adına sürekli temas halindeyiz. 2015 yılında başlattığımız uygulamamız kapsamında 615 aileyi bizzat ziyaret ettim. Ekip arkadaşlarımız ise 70 binin üzerinde aile ziyareti gerçekleştirerek, hemşerilerimizin talep, öneri ve beklentilerini alıyor. Yine her hafta bir gün Belediye Hizmet Binamızın danışmasında vatandaşlarımızı karşılıyor, taleplerine birinci elden çözüm üretmeye çalışıyoruz” dedi. Başkan Edebali’nin hane ziyaretleri kadar önem verdiği bir diğer konu ise esnaf ziyaretleri. Esnaf masası aracılığı ile yapılan görüşmelerin yanı sıra bizzat kendisi sık sık ilçe esnafını ziyaret eden Edebali, ilçe ekonomisini kalkındırmadan yapılacak herhangi bir dönüşümün bir ayağının eksik kalacağını vurguladı.
YAŞAMIN HER ALANINDAYIZ
Bunların yanı sıra Yıldırım Belediyesi düzenlediği kültür sanat etkinliklerine 1 milyon 163 bin 415 kişiyi ağırlarken, 38 merkez ve 93 branşta hizmet verenYıldırım Belediyesi Meslek Edindirme Kursları 5 yılda yaklaşık 55 bin kursiyere eğitim verdi. YIL-MEK okul öncesi sınıflarında ise 12 bin 462 çocuğa eğitim verildi. 180 bin çocuk tiyatro ile buluşturuldu. Yine Kültür Turları ile 35 bin Yıldırımlıyı Türkiye’nin farklı bölgelerine götürdüklerini ifade eden Başkan Edebali, “İstihdam Masamız aracılığı ile 18 bin 847 kişiyi özel sektörün önemli firmalarına yönlendirdik. İş arayanların işverenlerle gerçekleştirdiği görüşmeler neticesinde 607’si kadın, 153’ü engelli olmak üzere 4 bin 382 kişi yeni ekmek kapılarında iş sahibi oldu” diye konuştu.