İznik UNESCO Dünya Miras Adaylığı çalışmaları kapsamında yönetim alanı sınırlarının belirlenmesi yönünde koordinasyon toplantısı düzenlendi. Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın da katıldığı toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznik’in UNESCO daimi listesine girmesinin Bursa’nın turizm potansiyeline önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
İznik’te sürdürülen çalışmalara ivme kazandırmayı hedefleyen ‘UNESCO Dünya Mirası Yolunda İznik’ konulu koordinasyon toplantısı, ilçe belediyesine ait kültür merkezinde yapıldı. Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ın da iştirak ettiği toplantıda, İznik Alan Başkanı Prof. Dr. Murat Taş tarafından sunum yapıldı. Prof. Dr. Taş, gerçekleştirilen çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. 2 oturum şeklinde planlanan toplantıda, uzman değerlendirmeleri de yer aldı. İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, etkinlik kapsamında söz alarak, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ilçenin tarihi ve kültürel zenginlikleri hakkında düşüncelerini dile getirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, aslına dönük çalışmalarla birlikte İznik’in turizm anlamında çok daha fazla değer kazanacağını ifade etti. İznik’in UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesiyle birlikte bundan maddi ve manevi kazanç sağlayan çok sayıda vatandaşın, işletmenin de olacağını kaydeden Başkan Aktaş, şu anda aday listede yer aldıklarını, oluşturulan güç birliğiyle süreci en kısa zamanda tamamlamayı hedeflediklerini belirtti. Yıllardır atıl kalan Bursa’nın turizm potansiyelini açığa çıkarmayı hedef seçtiklerini vurgulayan Başkan Aktaş, “Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuya ciddi kafa yoruyoruz. 17 ilçenin belediye başkanları, turizm platformu üyeleri ve STK’lar, hepsiyle bir araya gelip dert ve heyecanımızı paylaştık. Olması gereken argümanlarla Bursa’nın turizm değerlerini dünya ile buluşturmakta kararlıyız” dedi.
Başkan Aktaş, konuşmasında, İznik’in de turizm anlamında çok büyük değerlere sahip olduğunu dile getirdi. Diğer 16 ilçedeki tanıtılabilir değerlerin de ortaya çıkartılmasıyla birlikte meydana gelen sinerjinin Bursa’da yaşayan herkese yeteceğini kaydeden Başkan Aktaş, “Bursa, turizm anlamında alternatif şehirlerden farklı olarak çok ciddi bir alt yapıya sahip. Özellikle tanıtım argümanlarını en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor. Bursa, turizmde hak ettiği noktaya gelecek. Bunun için elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik, çekinmeyeceğiz” diye konuştu.
Bursa Valisi Yakup Canbolat ise alan yönetimi kavramı ile ilçe sınırlarında yer alan sit alanları ve ören yerleri ile bunların etkileşim alanlarının doğal bütünlük içerisinde korunması, yaşatılması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Bu hedef doğrultusunda tüm paydaşlar arasında koordinasyon sağlanmasının kamu kaynaklarının verimli kullanılmasında büyük katkılar sağlayacağını söyleyen Vali Canbolat, “Nihayetinde hepimizin ortak hedefi, bu güzel ilçenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde daimi yerini almasıdır. İznik’in kültür varlıklarının gün yüzüne çıkartılması, korunması ve dünya insanlığına tanıtılması, onların hizmetine sunulması büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay da, İznik’in UNESCO listesine girmesinin Bursa ekonomisi adına çok önemli bir adım olacağını ifade etti. Tarihi milattan önceye dayanan bu coğrafyanın Bursa’ya yakışır şekilde ekonomik bir değer olarak katkı sağlar hale getirilmesinin önemine değinen Burkay, “Bu toplantı neticesinde ortaya çıkacak yeni uygulama metotları inşallah süreci hızlandıracak ve yol haritasını önümüze koyacak. BTSO olarak bu anlamda gerçekleştirilen tüm çalışmalara desteğimizin tam olduğunu ifade etmek istiyorum” açıklamasında bulundu.