CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil ve İl-İlçe Yönetim Kurulu üyeleri tarımsal üretim maliyetlerinin arttığı salgın döneminde mevsimlik işçi bulamayan Karacabey Akçasusurluk köyünden Kani Bozan adlı çiftçinin zaman aşımına uğramadan domates dikimine yardımcı oldular.
Bursa İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Can Yılmaz ile İl kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş’un da eşlik ettiği CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Karacabeyli çiftçinin mevsimlik işçi bulamadığından yakınması üzerine kendisine destek olmak için imece başlattıkları vurgulayarak, “Geleneğimizde her dönem var olan dayanışma ve imece kültürünü yaşatmaya ve tarımsal üretimde sıkıntı yaşanmaması için çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
“TÜRKİYE KENDİ KENDİNE YETEN 7 ÜLKEDEN BİRİYDİ”
CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Covid-19 salgını nedeniyle toprağın-tarımın ülke için taşıdığı önemin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayarak, “Biz Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olmasıyla övünen bir nesilde yetiştik. Geride kalan 18 yıllık AKP iktidarı döneminde tarımın nasıl üvey evlat yapıldığı, üretimin nasıl zorlaştığını gördük” dedi.
CHP İl Başkanlığına ulaşan üreticinin mevsimlik işçi bulamamasından yakınması üzerine imece geleneğini yaşatmak üzere harekete geçildiğini belirten Karaca şunları söyledi:
“CHP’liler olarak, milletvekilimiz, ilçe örgütümüz, kadın ve gençlik kollarımız geçmişimizde olan imece kültürüyle, köylümüzün domates dikimine yardım ediyoruz. Bu dönem toplumsal dayanışmanın öne çıktığı bir dönemdeyiz. Tüm örgütlerimizi köylümüzle dayanışmaya davet ediyoruz. CHP olarak her şart altında üreticiye destek vereceğiz.”
“CİDDİ BİR TARIM POLİTİKASINA İHTİYAÇ VAR”
Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise salgın günlerinin tarımın ve toprağın önemini olduğu gibi dayanışmayı da bir kez daha hatırlattığını vurgulayarak, üreticinin ilaç-gübre-mazot gibi maliyet kalemleri konusunda desteğe ihtiyacı olduğunu kaydetti Kayışoğlu, “Özellikle maliyet konusunda çiftçimizin yıllardır çözülemeyen sorunları var. Çiftçimiz üretimiyle kazandığını maliyetlere yetiştiremiyor. O yüzden girdilerin mutlaka düşürülmesi, planlamaların doğru yapılması gerekiyor. Karacabey’de çiftçimizin ürettiği güzelim domateslerin elde kalmaması gerekiyor. Bunun için ciddi bir tarım politikasına ihtiyaç var” diye konuştu.
“TARLADA İZİ OLMAYANIN, HARMANDA YÜZÜ OLMAZ”
Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil ise “Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz” sözünü hatırlatarak, “Gerçekten ülke ekonomisinin kalkınmasını istiyorsak, kalkınma üretimden geçer. Üretim de ancak çiftiçiyi desteklemekle olacaktır. Çiftçi girdilerin altına eziliyor, önce bu maliyetlerin düşürülmesi lazım. Ekonomimizin kalkınması için önce üretim, önce çiftçi diyoruz” şeklinde konuştu.
ÜRETİCİNİN SESİ GÜR ÇIKTI: PARA KAZANAMIYORUZ
Akçasusurluk Köylü çiftçi Kani Bozan, imeceyle yardıma gelen CHP örgütüne teşekkür ederek başladığı konuşmasında, 30 dönüm yer ekmek için sadece fide parasının 30 bin lira olduğunu vurguladı. Maliyetlerin çok yüksek olmasından dert yanarak, ilaç, gübre, işçilik, mazot, icar gibi gider kalemlerinin de bu masrafa ekleneceğini hatırlatan Bozan, üstelik bunun karşılığında domatesinin satılacağının da garanti olmadığının altını çizdi.
“Allah sonumuzu hayretsin!” temennisinde bulunan Bozan, “Mazot uçmuş gitmiş, gübre öyle, mazot öyle, işçilik öyle. Daha işe başlamadan 20 bin lira masraf ettim ben, alet edevat. Artık kasıma kadar ne olur ne biter bilemem. Para kazanacağız diye bir şey yok, bedava uğraşıyoruz” dedi.