Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) pandemi sürecinde firmaları ilgilendiren konularda online seminerler düzenlemeye devam ediyor. NOSAB’ın konuğu olan SGK ve İŞKUR Teşvik Danışmanı Kemal Sakin, Covid-19 kapsamında kamu destekleri, SGK ve İŞKUR teşvikleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
NOSAB’ın sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleşen yayında sanayicilerle bir araya gelen Kemal Sakin, pandeminin ardından gündeme gelen Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) ve ücretsiz izin desteği hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Kısa Çalışma Ödeneği için dikkat edilmesi gereken hususlar
Kısa Çalışma Ödeneği’nin, 18 Mart 2020 tarihinde açıklanan destek paketiyle devreye girdiğini söyleyen Sakin, “İlk başvurular 23 Mart’ta başladı ve 30 Haziran’a kadar devam edecek. Bu desteğe mevcut firmaların tamamı, istihdam sayılarına bakmadan başvurabilirler. Ancak burada İŞKUR’un istediği bazı şartlar var. Çalışan son 3 yıl içerisinde en az 450 gün sigortalı olmalı ve son 60 gün bir firmayla sözleşmeli olarak çalışmalıdır” dedi.
Firmaların bu desteğe başvururken dikkat etmesi gereken hususlara da değinen Sakin, “Şirketler mevcut personelleri arasında iş azalması yaşanacak kişileri analiz ederek bir liste oluşturmalı ve bu kişiler içerisinden İŞKUR’un istediği şartlara uygun olanları filtrelemeliler. Bu listeye dahil olan bütün personeller için İŞKUR’a direkt başvuru yapabilirsiniz. Başvuru için İŞKUR, başvuru dilekçesi, isim listesi ve yönetim kurulu kararı istiyor. Bu evraklarla başvurduğunuz, hızlı bir şekilde süreç değerlendiriliyor” dedi.
KÇÖ’den yararlanan çalışanlar için farklı bir opsiyon olarak ücretsiz izin desteği uygulamasının başladığını kaydeden Sakin, “Bu ödenek için çalışmalar Mart ayında başlamış olsa da ancak 17 Nisan’da yasalaştı. KÇÖ dışında kalan firmalar bu desteğe başvurabiliyor. Aylık olarak 1170 TL’nin ödeneceği destekte, yasanın geç çıkmasından dolayı Nisan ayı için 14 günlük ödeme yapılacak. Fakat 1 Mayıs itibariyle ücretsiz izin desteği herkes için standart hale geldi. Bu destekten faydalananlar günlük 39,24 TL’den ödemelerini alacaklar” diye konuştu.
“İki desteğe de başvurabilirsiniz”
Başvuruların personel bazında ele alındığını ifade eden Sakin, “Emekli personeller haricindeki tüm çalışanlar için iki desteğe de başvurabilirsiniz. İstediğiniz çalışanınız için kısa çalışma, istedikleri için ücretsiz izin desteği talebinde bulunabilirsiniz. Bu sizin kendi tasarrufunuzda. Fakat kısa çalışma ödeneğinden faydalanan personel için ücretsiz izin desteğine başvuramazsınız” dedi.
“Destekler 2011’den itibaren devam ediyor”
SGK ve İŞKUR’un işverene sağladığı diğer teşvikler hakkında da bilgiler veren Sakin, “2011 yılından itibaren devam eden yaklaşık 13 farklı destek var ve çoğu şirket bunlardan haberdar değil. 6111, 7103 ve 6645 No’lu teşvikler şu anda en çok uygulananlar arasında. Bu desteklerle birlikte İŞKUR çalışanların belirli miktarlarda ücretlerini karşılıyor ya da tüm maaş ve vergilerini İŞKUR ödüyor. Bu teşvikler, işletmeler için büyük avantaj” şeklinde konuştu.
SGK ve İŞKUR Teşvik Danışmanı Kemal Sakin sözlerini şöyle noktaladı; “İlgili her firma, mevcut tanımlanmış teşviklerden yararlanma durumunu analiz etmeli. Bu teşviklerin tamamını kullanan firma, kendisine otomatik olarak her an kullanabileceği bir fon yaratabiliyor. SGK’ye vereceği vergiler, bu teşvikler kapsamında karşılanıyor. Bu parayı da eğitimde, sistem yenilemede, farklı yatırımlarda ya da şirketin kurumsal gelişimi için kullanma imkanına sahip oluyor.”
Sakin seminerin sonunda, NOSAB’lı sanayicilerin sorularını da yanıtladı.