Home GÜNCEL OKTAY YILMAZ: “YEŞİL VE TARİHİ KİMLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARMA DÖNEMİNDEYİZ”

OKTAY YILMAZ: “YEŞİL VE TARİHİ KİMLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARMA DÖNEMİNDEYİZ”

- Guncellenme Tarihi: 27 Aralık 2020 23:28
28 min read
OKTAY YILMAZ: “YEŞİL VE TARİHİ KİMLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARMA DÖNEMİNDEYİZ” için yorumlar kapalı
0

Bursa’nın en zor, en kalabalık, en ertelenmiş bölgesi Yıldırım İlçesinin Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile samimi bir röportaj gerçekleştirdik. Biz sorduk, kendisi cevapladı. Pandemi sürecindeki hizmetlerden, alt ve üst yapı çalışmalarından, kamulaştırmadan, yeşil alanlardan, kentsel dönüşümden, kaçak yapılaşmadan, kısaca Yıldırım’ı değiştirecek her konudan konuştuk. Oktay Yılmaz tüm sorularımızı gerçek şu ki içtenlikle cevapladı, buyurun okuyun…

Pandemi sürecinde çok çalışan belediyelerden biri olarak dikkat çektiniz. Bu süreçte neler yaptınız vatandaşlar için?

Biz de tüm belediyeler gibi bu işin ana aktörü olarak sahadaydık. Hem sürecin başındaki dezenfekte çalışmalarında, hem de sonraki sosyal destek çalışmalarında. Düşkünler ve evde yemek yapamayan büyüklerimiz için sıcak yemek desteğinde bulunduk, dağıtımını gerçekleştirdik. Aşevlerimiz de bir yandan hizmet vermeye devam etti.

Aşevlerinde günlük ortalama kaç kişiye hizmet verdiniz?

Aşevlerinde şu anlık pandemiden ötürü hizmetimiz yok ama günlük 100 kişinin evine yemek götürüyoruz. Burada yoksul ailelerden çok; düşkün ve evinde yemek yapamayan aileleri önemsiyoruz. Tabii burada başkaları farklı sayılar yazabilir ama gerçekçi olmak lazım. Biz o anlamda ihtiyaç neyse onu yapıyoruz. Bazı durumlarda sosyal yardımlaşma vakıfları ile ortaklaşa olarak çalışıyoruz. Ortak çalıştığımız sivil toplum kuruluşlarımız var. Onlarla beraber yüzlerce ailenin ihtiyacını karşılıyoruz. Gıda kolisi dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Kamu alanlarımızın dezenfektesi, maske dağıtımı ve denetimi, pazar yerlerimizin, esnafımızın denetimlerini gerçekleştiriyoruz.

Sosyal medyadan da takip ettiğimiz kadarıyla sokak hayvanlarına karşı bir sevginiz var, onu görüyoruz, onlara da olan ilginiz devam ediyor mu?

Evet devam ediyor. Sokak hayvanlarına bilhassa lokanta ve yiyecek yerlerinin kapalı olması hasebiyle de desteğimiz sürüyor. Ayrıca hayvan barınağımızı da yenilemeyi hedefliyoruz. Onunla ilgili arkadaşlarımızın proje çalışması sürüyor. Bu noktada ihtiyaç duyulan her alanda olmaya gayret ediyoruz. Sağlık çalışanlarımızla ilgili kendi binamızı onlara otel olarak tahsis ettik, başka bir oteli de kiralayarak verdik. Şu an da yine sağlık çalışanlarına tahsis ettiğimiz, yurt olarak düşündüğümüz bir binamız da var. Kısaca bunları gerçekleştiriyoruz. Bir yandan filyasyon ekiplerimiz çalışıyor, onlarla ilgili araç desteğimiz var. 25 sağlık çalışanımız mevcut. Sağlık personellerimiz şimdi pandemiden ötürü filyasyon ekiplerinde görevlerine devam ediyor. 10 araç ve 25 kişilik bir desteğimiz söz konusu. Geçenlerde denetim yapan emniyet mensubu arkadaşlara salep ikram ettik. Bu anlamda da görev yapan arkadaşlarımıza moral ve motivasyon olsun diye destekler sunuyoruz. Filyasyon ekiplerine zaman zaman geceleri gıda erişimi kısıtlı olduğu için yemek desteğimiz oluyor.

Son sokak kısıtlamalarından siz de belediye olarak faydalandınız. Sokak ve cadde çalışmaları yapıyorsunuz. Onlar ne aşamada öğrenebilir miyiz?

Biz bu anlamda her yılı isimlendirmiştik. 2019 yılını ‘mali disiplin ve kent disiplini yılı’ ilan etmiştik. Bu konuda bir takım tedbirler uygulamıştık. 2020 yılını da vatandaşlarımızla yaptığımız kamuoyu yoklamaları neticesinde ‘fen işleri yılı’ ilan ettik. Normalde de asfalt yapımı, park yenileme veya yapımı, çevre temizliği konusunda da çalışmalar yürüttük. Trafiğin az olduğu bu kısıtlama dönemlerinde tüm işlerimiz daha hızlı oldu. O anlamda 2020 yılı içerisinde 80 bin ton asfaltı sokaklarımızla buluşturduk. 2021 yılında da bunlara devam edeceğiz inşallah, çünkü bir yılda bitecek durumda değil. En azından bu noktada bir ivme kazandık onu da devam ettireceğiz.

Yıldırım ilçesinde göreve başladığınızdan beri önceliğiniz sorunların çözümü ve hizmetin vatandaşa ulaştırılmasıydı. Bu noktada bu hizmetlerin arasında sizi en çok mutlu eden hangisiydi?

Biz seçimde de ‘üçlü birliktelik, güçlü birliktelik’ sloganını kullanmıştık. Yıldırım Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Ankara ayağının ortak hareket ettiğinde sıkıntılarımızı çok ivedi çözeceğimizi ifade etmiştik. Bu noktada imar kanununun değişimi için istişarelerde bulunmuştuk, bizim taleplerimiz yerine geldi bu çok önemliydi; Bir sessiz devrimdi. Çünkü bizde şehrin üçte birinde imara ilişkin problemler vardı, biz bunu aştık. Doğalgaz ile ilgili kanun da çıktı. Buradan bakan ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum, bizlere bu anlamda sahip çıktılar. Bu dönem 700 bin metrekare yeşil alan kazandıracağız demiştik. Ciddi anlamda şu an görüyoruz ki bu rakam artacak.

Bunların hepsi kamulaştırma ile oluyor herhalde?

Kamulaştırma yaptığımız yerler de var ama biz Yıldırım’ı şöyle tanımlıyoruz; Tarihi bir de doğal kimliği ile Uludağ’ın eteklerine kurulmuş vadilerle bezenmiş bir şehir. Gökdere’si ile Hacivat deresi ile beraber doğal rekreasyon alanlarını aktive ediyoruz. Gökdere Millet Bahçesi çok güzel olacak. 200 dönümün üzerinde.

Gökdere Millet Bahçesi projesine zaman başlıyorsunuz?

2021’in başlarında başlamayı düşünüyoruz. Planı bitti, projesi de bitmek üzere. Bakanlığımız ve büyükşehir tarafından takip ediliyor. Projesi bittiği gibi yapımına başlanacak. Vakıfköy kent parkı bitti, açılışı inşallah yeni dönemde gerçekleştireceğiz. Malum kış sezonuna girdik. 50 dönüm balaban mesire alanı yaptık. 30 dönümlük Yiğitler kent parkına başladık. Kaplıkaya Kent Parkını revize ediyoruz. Oradaki atıl alanları derleyip toparladık, oraya büyük bir park yapıyoruz. Yine Şirinevler’de bir plan çalışmamız var. Derenin iki tarafını kapsayan 50 dönümlük bir kent parkı kazandırıyoruz.  Mollaarap Karaağaç mahallesinde bir takım sosyal alan çalışmalarımız var. İşte böyle topladığımızda 700 bin metrekarenin üzerinde yeşil alanlar ve sosyal yaşam alanları üretiyoruz aslında. Bu açıdan Bursa’ya ve Yıldırım’a yeşil kimliğini kazandırmış olacağız.

Yıldırım’daki cazibe merkezi bir Podyumpark gibi olamadı. Orası ile ilgili ne gibi planlar var, nasıl bir hareketlilik kazandırmayı düşünüyorsunuz?

Yıldırım’a yeni bir sosyal yaşam merkezi kazandıracağız inşallah. Burayla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Ocak ayında bunu açıklarız diye ümit ediyorum. Birtakım düzenlemelerimiz olacak ve Kaplıkaya parkı ile birleştireceğiz.

Bu konuştuklarımız dışında önümüzdeki süreçte sizin imzanızı taşıyan başka hangi eserleri göreceğiz?

Kütüphanemizi bitirdik, arkadaşlar kitap etiketlemesini ve dizimini gerçekleştiriyorlar. 300 kişiye hizmet verebilecek 7/24 açık olacak. Çay çorba ikramımız da olacak. Çok da nezih bir ortam oldu. Kurtuluş Caddesi ve Gökdere pazarı ile belediyemiz çevresini de elden geçirmiş olacağız. Karaağaç sosyal yaşam merkezinde tarihi bir binamız var, orayı da restore edeceğiz.  Projelendirmesi yapıldı, onaylatıldı. 2021 içinde rekreasyonuna başlayacağız. Yine Cumalıkızık ile ilgili bir mesire alanı yani manej alanı kazandırma düşüncemiz var. Şu anda arkadaşlarımız ihale hazırlığındalar. Yeni yılın başında zannederim ihale etmiş olacağız. 2021 de aktif bir yaşam başlatmış olacağız. Yine Cumalıkızık tarihi köyünde bir çarşı oluşturmak istedik fakat bazı itirazlar oldu, şimdi yeniden bir komisyon oluşturduk. Büyükşehir ile birlikte hem bunu çözelim, hem de meydandaki keşmekeşliği ortadan kaldıralım istedik. Köylümüzün kendi ürünlerini tanıtabileceği ve satabileceği bir alan olması için proje çalışmamızı da yürütüyoruz. Yıldırım’a bir engelsiz yaşam merkezi kazandıracağız. Naim Süleymanoğlu spor kompleksimizin hemen yanı başında olacak. Halihazırda böyle bir merkezimiz var ama çocukları eğitim görürken ailelerinin vakit geçirebileceği uygunlukta bir ortam yoktu, şimdi büyük bir merkez ile bunu aşacağız. Dinlenme ve eğitim alanlarıyla  metronun  tam dibinde olması hasebiyle de aktif olarak kullanılacak bir yer olacaktır. Bu da seçim öncesi taahhüdümüzdü. Birçok bölgeye kapalı pazar alanı yapıyoruz. Millet Mahallesi, Arabayatağı, Karapınar bölgeleri için proje çalışmalarımız başladı. Araştırmalarımız ışığında sokak pazarlarını kapalı pazar alanlarına dönüştürmüş olacağız.

Millet mahallesinde Derya Caddesinde birkaç girişimcinin kafe, restoran ve kahvaltı evi gibi işletmeler açması ile ciddi bir hareketlilik sağlandı. Aslında bunlar Yıldırım’a yakışan caddeler, olması gerekenler. Bu anlamda girişimcileri heveslendirecek projeleriniz var mı önümüzdeki zamanda?

Var tabii. Şimdi Dere caddesini tamamlayacak bütünleyecek, Yunus Emre Bulvarı üzerinde de bir plan değişikliği sürecimiz vardı Gökdere planı ile beraber. Oradaki düzenlememizle birlikte hem iyileştirme hem de bir çarşı görüntüsü ile güzel şeyler olacak inşallah. Yine Değirmenönü ve Karapınar da düzenlemelerimiz oldu. Biliyorsunuz oralarda tapulandırma yaptık. Ocak ayında da Şirinevler planlamasını meclisimizde gündeme alacağız. Yeni yaşam alanları oluşmakta bu bölgelerde. Tapu dağılımından sonra Uludağ’ın eteğinde tarihi ve doğal kimliği ile dönüşüm başladı bile. Şehrin diğer yerlerinin de dönüşümünün önü açılacak.

Mevlana Kentsel Dönüşüm Projesi ile farklı bir kentsel dönüşüm metodu uygulandınız, Mesela kentsel dönüşüm kilitleyen konulardan biri evi 100 metrekare olan 130 metrekare istiyor veya üzerini başka bir şekilde halletmek istiyor olmasıydı. Sizin uyguladığınız yöntem nasıl?

Biz Mevlana’da hakediş sistemini uyguladık. Binanızın ederi ne kadar ise, arsa bedeliniz ne kadarsa, cadde üzeri mi ara sokak mı, doğalgazlı mı sobalı mı, tüm değerlemelerini yaptık ve bunun için çok adil bir sistem oluşturduk. Burada inşaat yapılacak ve maliyeti nedir? Maliyeti üzerinden dairelerin değerini kabul ettik, vatandaş ile böyle anlaştık. Bunu bakanlığımız ve devletimiz subvanse ediyor, yani para kazandığımız bir şey değil. Burada bizim kazancımız güzel bir şehir silüeti. TOKİ ise bakanlığın desteği ile inşaatı yapacak. Ben bunun rol model olacağını düşünüyorum.

Ne zaman başlayacak proje?

Yeni yılın başında başlamış olacağız inşallah.

Bitiş tarihi ne zaman peki?

2022 de bitecek. 1,5 sene gibi diyelim. Biz bunu bitirelim, sonra diğer noktalarda özel sektörle olsun bakanlıkla olsun veya belediyemiz ile olsun yürüteceğimiz projeler de olacak.

Edebali döneminde yapılan kentsel dönüşüm projesindeki sıkıntılar sanırım çözüldü, doğru mudur?

Biz Hüma Hatun Projesi ile ilgili olan tüm sıkıntıları çözdük. Hakedişleri hak sahiplerine verdik ki finans açısından belediyemizi sıkıntıya sokan bir projeydi. Satışlarını da gerçekleştirdik. Şu anda sosyal konut şeklinde satışlarına devam ediyoruz.

Yıldırım ve Oktay Yılmaz adını aynı cümlede kullanırsak; bunu en iyi anlatan cümle ne olurdu?

İlk hatıralarım Yıldırıma ait. Ben aslen Erzurum doğumluyum, 4-5 yaşlarında Yıldırım’a geldik, dolayısıyla kendi işim gereği tüm sokaklarını biliyorum. Akşamları geziyorum, nerede ne yapabiliriz diye. Yıldırım’ı çok seviyorum, Yıldırım’a beraber bir tarih tanımı da getirdik. Dedik ki; Bayezıt’ın cesareti, devleti yeniden derleyip toparlayan Çelebi Mehmet Han’ın feraseti ve gönüllere taht kuran Emir Sultan’ın şahsiyeti ile bizler için bir rehber ve referans kaynağıdır Yıldırım. Hem bu tarihi kimliğini canlandırmak, küllerinden doğurmak, hem de doğal güzelliklerini ortaya çıkarmak beni çok mutlu edecek inşallah. Yıldırım dinamik bir şehir. Yüzölçümü olarak Bursa’nın yüzde 1’i, nüfus olarak yüzde 25’i. Yoğun ama bunun getirdiği bir gücü de var, güçlükleri de var.

Siz vatandaş Oktay Yılmaz olarak belediyenin hizmetlerini yeterli buluyor musunuz?

Biz dışa dönük yüzümüz olarak, çağrı merkezimizi, saha ekibimizi, zabıtamızı, çevre ve temizlik birimimizi, park ve bahçeler birimimizi ciddi anlamda önemsiyoruz. Bu ilişki yönetimine ağırlık veriyoruz. Vatandaştan gelen talebi takip edip gayret gösteriyoruz. Dijital sistemimizle anında dönüş yapmaya çalışıyoruz. Süreli işler zaman alabilir ama günübirlik işlere hemen müdahale ediyoruz.

Yani siz vatandaş Oktay Yılmaz olarak belediyeden memnunsunuz diyebiliriz. Siz sıkça vatandaş ve esnaf ziyareti yapmaktasınız. Övgülerin yanında eleştiri de aldığınız oluyordur mutlaka. En çok eleştiri aldığınız konu veya konular nelerdir başkanım?

O kadar ziyarete rağmen hiç gelmiyorsunuz eleştirisini alıyorum bazen. Çünkü siz dolaşırken vatandaş o dakikada orada değilse siz gitmemiş oluyorsunuz. Yani bazen bu tepkiler olabiliyor.

Bunların dışında Yıldırım ile ilgili eklemek istediğiniz var mı ?

Bu dönem yeşil ve tarihi kimliği ön plana çıkartma dönemi. İmar ile dokusunu ve görünümünü düzeltme dönemi olacak inşallah

Kaçak yapılaşma ne durumda başkanım?

Bu konu elbette her ilçede olduğu gibi bizde de var ama en iyi mücadeleyi Yıldırım Belediyesi vermektedir. Bunu ben değil, Valiliğin değerlendirmesi ifade ediyor. Bu kadar çabaya rağmen yüzde 30’una müdahalemiz var. Sıfırdan başlayan inşaatlara veya bina tamamen bitmeden olanlara çok kolay ulaşıyoruz. Bu sadece belediye işi değil, bu anlamda Valilik nezdinde de çalışmalar var. Kaçak yapı tedarikçilerinin de cezalandırılması gerekmekte, oraya giden yolları da kapatmak gerekmekte. Hem bunları hem de imar sorunlarını hızlı bir şekilde çözmeye gayret ediyoruz. Karapınar’da tapu dağıttık, Demetevler’de tapu dağıttık. Şimdi Şirinevler’de dağıtacağız. Sinandede’de problemleri çözdük. Mesela Mollaarap’ta kanayan bir yaramız vardı. Yüzde 25’ini vatandaşımızdan satın aldık. Ciddi bir kamulaştırma yaptık orada.

Röportaj için teşekkür ederiz…

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Nilüfer Belediyespor’dan Mihalıççık Deplasmanında Net Galibiyet

Nilüfer Belediyespor Erkek Hentbol Takımı, milli ara sonrası ilk maçında deplasmanda Mihal…